Horeca en cultuur moeten niet te vroeg juichen, open tot 20.00 uur onder ‘veel en zware voorwaarden’
Alles in de samenleving - ook de horeca en de cultuursector- open tot 20.00 uur ‘s avonds. Het zou kunnen, adviseren de deskundigen van het OMT aan het kabinet. Maar, waarschuwen ingewijden wel, dat gaat dan wel gepaard met ‘veel en zware voorwaarden'.
Het kabinet neemt dinsdag een besluit over het jongste OMT-advies. Tegen de achtergrond van protesten vanuit de horeca en cultuur, dus de druk is groot. Ook de virologen zouden het nu eens zijn, bevestigen bronnen: versoepelen zou moeten kunnen.
Toch mag er van een jubelstemming nog geen sprake zijn: het zou alleen kunnen mits er behoorlijk wat voorwaarden worden gesteld. Een greep uit de mogelijkheden levert deze opties op: vaste zitplaatsen, het gebruik van mondmaskers, een beperkt aantal bezoekers en het gebruik van coronatoegangsbewijzen. En dan ook, waarschuwt een ingewijde: misschien wel een combinaties van al die restricties.
Als het kabinet besluit om de samenleving helemaal te heropenen tot 20.00 uur, dan komen we in dezelfde situatie als enkele weken vorig jaar. Maar ook de ‘eindtijd’ van 20.00 uur is nog zeker niet in steen gebeiteld. Mogelijk worden er uitzonderingen gemaakt voor publiek bij profsportwedstrijden, of voor theatervoorstellingen. Daarbij ligt ook 22.00 uur als ‘sluitingstijd’ op tafel.
Bioscopen en theaters roepen het kabinet op om ervoor te zorgen dat zij langer open mogen blijven, omdat zij in de avonduren de meeste omzet draaien. ,,In elk geval tot een uur of 22.00 of 23.00", zegt Boris van der Ham, voorzitter van zowel de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) als de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP). ,,Zorg ervoor dat er voor die grote sector binnen de cultuur ruimte is om ook echt open te zijn. Anders heb je feitelijk nog steeds een lockdown.”
Vervolgstap
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met het advies. ,,De versoepelingen die, volgend op het OMT-advies, hopelijk dinsdag aangekondigd gaan worden zijn een mooie vervolgstap richting volledige heropening, maar wel een met gemengde gevoelens‘’, zegt stelt KHN in een verklaring.
,,Voor ondernemers die hun zaak nog gesloten moeten houden, bijvoorbeeld Clubs & Nightlife-bedrijven, of geen tot nauwelijks inkomsten hebben, is er nog steeds geen perspectief. Hotels hebben het zwaar door het nagenoeg stilleggen van (buitenlands) toerisme en zakelijk verkeer en voor (party)cateraars blijft het een beperking dat er nog niet gesproken wordt over evenementen.‘’
De nachthoreca heropenen, zoals discotheken, lijkt nog wel een brug te ver. Het thuiswerkadvies blijft voorlopig ook van kracht. Aan de quarantaineregels voor scholen gaat waarschijnlijk wel gesleuteld worden. Nu nog moeten complete klassen in quarantaine bij drie of meer infecties binnen een week. Dat aantal wordt wellicht opgeschroefd, zodat kinderen niet zo snel naar huis worden gestuurd.
Dinsdag besluit het kabinet over de huidige lockdownregels, dan volgt er een coronapersconferentie.
Juichen
De deskundigen van het OMT zijn wel positief gestemd, nu de mildere omikronvariant ruimte lijkt te bieden. Een ingewijde zei vrijdag al: ,,Er heerst geen juichstemming, maar er zijn lichtpuntjes aan het einde van de tunnel voor deze variant.”
Premier Mark Rutte zei eerder al dat heropening van de cultuur, horeca, evenementen en publiek bij sportwedstrijden ‘bovenaan’ de versoepellijst, staan. ,,De besmettingsaantallen zijn echt hoog, maar veel 60-plussers zijn geboost, dat is gunstig. Dus per saldo hebben we toch een wat positiever gevoel. We hopen echt dat er wat kan voor die sectoren die eerder ernaast grepen. We willen zo snel mogelijk sneller verruimen, maar wat er kan en in welke mate moeten we nog zien als we alle cijfers hebben.” Rutte erkende dat eerdere modellen ‘te somber’ waren.
Tot dusver hadden RIVM-rekenaars slechts één optimistische aanname verwerkt in de prognoses. De kortere ligduur en de kleinere kans op ic-opnames waren eerder nog niet meegenomen. Nu dat wel meetelt, veranderen de grafieken en is overstroming van ziekenhuizen veel minder reëel geworden. ,,Eerder werd al erkend dat de scenario’s pessimistisch waren, dus dan is het niet onlogisch dat ze nu gunstiger zijn”, meldt een bron rond het OMT.
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) benadrukte vrijdag nog wel dat waakzaamheid geboden is: ,,We zien vandaag een recordaantal infecties van bijna 60.000, dat zat ook in de prognoses. Maar met deze cijfers is 1 op de 75 Nederlanders besmet, dat is veel.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Gedachtegoed Pim Fortuyn spreekt nog veel kiezers aan
Twintig jaar na zijn dood spreekt Pim Fortuyn nog altijd tot de verbeelding bij een groot deel van de bevolking. Hij lijkt nu zelfs nog meer kiezers aan te spreken dan destijds. -
Hoe vertel je je kind dat hij of zij van een donor is? 'Ouders ervaren ongemak en willen graag hulp’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
PREMIUM
Steeds meer burgers lopen vast bij overheidsinstanties die onmachtig blijken problemen op te lossen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: bij arbeidsmigratie levert elke oplossing meteen een nieuw probleem op. -
Ministerie steggelt met Deloitte over dreigende vertraging onderzoek mondkapjesdeal
Het onderzoek naar de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden dreigt vertraging op te lopen. Onderzoeksbureau Deloitte stelt dat ministeries niet snel genoeg met gegevens over de brug komen. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen.
-
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
CORONAVIRUS
LIVE | GGD’s sluiten testlocaties vanwege storm Corrie, nieuw dagrecord met 75.199 positieve tests
Het RIVM meldde zondag 75.199 nieuwe besmettingen over de afgelopen 24 uur. Dat is een nieuw dagrecord sinds de coronapandemie begon. Het aantal nieuwe coronagevallen loopt sneller op dan de systemen kunnen registreren. En test- en vaccinatielocaties in Vlissingen, Rotterdam, Purmerend en Zaandam zijn uit voorzorg gesloten vanwege de verwachte storm Corrie.Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog. -
PREMIUM
Hoe het kan dat horecazaken niet massaal omvallen: huis verkopen, geen salaris, schulden en nieuws negeren
Al twee jaar zijn horecazaken meer dicht dan open, en toch is het aantal faillissementen afgelopen jaar historisch laag. Hoe kan dat? Een kijkje achter de gesloten deuren van tien kroegen en cafés van het Vechtdal tot Flevoland levert financieel en mentaal zeer pijnlijke - maar ook wisselende - verhalen op. Over enorme schulden, uitgeven van jarenlang opgespaarde buffers en de onmogelijkheid om te stoppen. ,,Het geld van mijn huis gaat naar de zaak, daar heb ik echt een potje om zitten janken.’’
26 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerR Peters
Cees Kamphuis
J Breukelman
J Snijder
A. ten Kleij