Inspectie mag straks Turkse ‘weekendscholen’ binnen
met videoDe Onderwijsinspectie gaat ingrijpen als op ‘weekendscholen’ antidemocratisch onderwijs wordt gegeven. Inlichtingendiensten, ouders of leraren van reguliere scholen die zich zorgen maken, kunnen dat in de toekomst bij de inspectie melden.
Ook wordt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht voor mensen die lesgeven in dit soort informeel onderwijs, net zoals voor docenten bij gewone scholen. Omdat deze ‘lessen’ vaak in het weekend worden gegeven, is nu geen toezicht mogelijk. Uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC in 2019 bleek dat het op zo’n vijftig salafistische moskeescholen antidemocratisch gedachtegoed wordt aangeleerd.
Het kabinet gaat de wet aanpassen om toch controle mogelijk te maken. De afgelopen jaren waren er signalen dat een aantal Turkse weekendscholen lessen gaven die indruisen tegen democratie en rechtsstaat. Volgens Turkije, dat de Turkse weekendscholen financiert, zou de nadruk bij de lessen echter liggen op taalonderwijs. Het kabinet wilde de scholen niet verbieden.
Helpt bij ontwikkeling
Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs, VVD) benadrukt dat de meeste informele ‘scholen’ helpen bij de ontwikkeling van kinderen. ,,Daar leren kinderen bijvoorbeeld de taal van hun opa en oma te spreken, of leren ze iets over hun cultuur.” Maar bij ‘een kleine kern’ van die weekendscholen gaat het ‘echt mis’. ,,Dat je door de week leert dat je verliefd mag worden op wie je wil en dat je in het weekend leert dat homoseksualiteit niet mag en dat je een homoseksueel van een flatgebouw mag gooien. Daar moeten we tegen optreden.”
Het gaat volgens Wiersma ook om antisemitisme en Holocaustontkenning en om het diskwalificeren van wetenschap en complottheorieën. ,,Ook hier in de buurt zijn er mensen die spreken van totalitaire dictatuur, dat we door reptielen geregeerd worden. Dat radicale gedachtegoed moet niet in hoofden van kinderen worden geplant.”
Inlichtingendiensten, ouders en leraren van basis- en middelbare scholen die zich zorgen maken over de lessen die op de ‘weekendscholen’ worden gegeven, kunnen dit volgens het plan van Wiersma straks melden bij een onafhankelijk meldpunt. De minister krijgt ‘regelmatig signalen van diensten’. ,,Ik kan daar nu heel beperkt iets mee. Dat geeft een onmachtig gevoel.”
Koranleesclub
Nog niet duidelijk is of dat meldpunt wordt ondergebracht bij de Onderwijsinspectie of elders. Wel gaat de inspectie de signalen vervolgens onderzoeken en kan deze instantie bij misstanden direct ingrijpen. Ook als weekendscholen zich presenteren als Koranleesclub of gezelligheidsavond, kan de inspectie ingrijpen. ,,Overal waar je samenkomt en waar je bepaald gedachtegoed plant in de hoofden van kinderen, dat wetenschap ‘ook maar een mening’ is bijvoorbeeld, dan moeten we dat boven water tillen en daarop ingrijpen”, zegt Wiersma.
Voor dat überhaupt mogelijk is, moet het kabinet nog studeren op een juridische definitie: wanneer is onderwijs in strijd met integratie, de rechtsstaat en democratie? Zodra die definitie is bepaald, wordt die in de wet verankerd. Minister Wiersma verwacht het wetsvoorstel begin volgend jaar naar de Kamer te sturen.
In het coalitieakkoord spraken VVD, D66, CDA en ChristenUnie al af sneller in te grijpen bij deze ‘scholen’ als zij ‘anti-integratief, antidemocratisch of antirechtsstatelijk opereren’.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
'Heel ongemakkelijk gevoel' kabinet bij Turkse scholen
Volgens minister-president Rutte heeft het kabinet 'echt een heel ongemakkelijk gevoel' bij te stichten Turkse scholen in Nederland. Hij zei dit op zijn eerste persconferentie na de zomervakantie. -
Rutte tempert verwachtingen: ‘Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken’
Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over het terugbrengen van de asielinstroom naar Europa. ,,Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken”, zei hij vandaag na de ministerraad. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.
-
Met video
Kamer breekt zich het hoofd over internationale studenten: ‘Al die Duitse psychologen hoeven we niet’
Nederland heeft te veel internationale studenten, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Dijkgraaf gaat daarom het aantal nieuwe studenten op Engelstalige opleidingen beperken. Ook komt hij met andere maatregelen. Maar niet alle universiteiten zitten te wachten op een maximum aantal studenten. -
-
-
2
CDA'er Raymond Knops vertrekt uit Kamer en wordt lobbyist
CDA’er Raymond Knops vertrekt uit de Tweede Kamer. De voormalig-minister en staatssecretaris gaat naar de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Hij wordt voorzitter van de lobbyclub. -
Met video
PvdD-leider Ouwehand keert na vier maanden afwezigheid terug in Kamer
Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand is ‘weer helemaal fit’, en neemt donderdag plaats in de Kamerbankjes, vier maanden nadat zij aankondigde tijdelijk terug te treden. De politica vertrok in oktober uit de Tweede Kamer wegens gezondheidsproblemen als gevolg van overbelasting.