Justitieminister Yeşilgöz: vonnis MH17 is niet het sluitstuk
Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) ziet het vonnis in de MH17-zaak niet als het sluitstuk in de zaak over het passagiersvliegtuig dat is neergehaald boven Oekraïne, ‘hoe belangrijk het vonnis ook is’. Tijdens een debat doelde de bewindsvrouw daarmee onder meer op de zaak die nog loopt tegen Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
,,Nederland blijft met bondgenoten strijden voor waarheidsvinding, gerechtigheid en rekenschap voor allen die door deze tragedie zijn geraakt’’, aldus de minister. Ze licht toe dat alle partijen in deze rechtszaak nog hoger beroep aan kunnen tekenen. Bovendien loopt er behalve bij het mensenrechtenhof ook nog een juridische procedure bij de internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), die Nederland samen met Australië is begonnen tegen Rusland.
Yeşilgöz zegt dat haar gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden. ,,Voor wie dit een hele heftige en emotionele dag moet zijn.’’
Vandaag hebben drie verdachten in het MH17-proces een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen omdat ze betrokken waren bij het neerhalen van de vlucht op 17 juli 2014. Daar kwamen alle 298 inzittenden bij om het leven. Rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko zijn tot deze straf veroordeeld. Een vierde verdachte, Oleg Poelatov, is vrijgesproken.
Geen uitlevering
Hoewel de mannen op internationale opsporingslijsten zijn geplaatst, zijn ze nog altijd niet gearresteerd, ook omdat Rusland geen onderdanen uitlevert. De justitieminister hoopt dat ‘de verantwoordelijken ook hun straf uitzitten’ en wil ‘alles op alles zetten’ om dat te laten gebeuren. Maar daar wil ze niet te veel op vooruitlopen omdat ze een eventueel vervolg van de strafzaak vanwege een beroep niet in de weg wil zitten.
Voor de verdachten zullen er wel degelijk consequenties zijn als de uitspraak onherroepelijk is, benadrukt Yeşilgöz. ,,Dan kunnen ze niet zomaar rondreizen’’, aldus de minister.
Rusland zal de bij verstek veroordeelde onderdanen niet uitleveren aan Nederland, liet een vooraanstaande parlementariër meteen na de uitspraak weten. Rusland vindt het MH17-proces in Nederland niet onpartijdig verlopen en zegt dat zeer te betreuren.
Tweede Kamer
De uitspraak is duidelijk, vinden Tweede Kamerleden. ,,De rechtbank spreekt over een ‘overdaad aan bewijs’. Heel belangrijk dat dit vonnis er nu is, al blijft ‘t voor nabestaanden zwaar dat het ten uitvoer brengen van de straf erg lastig is’’, aldus Tom van der Lee (GroenLinks). Met het vonnis wordt gerechtigheid gedaan, aldus Kees van der Staaij (SGP), ‘al blijft het leed voor de nabestaanden groot’.
Volgens Raymond Knops (CDA) is de uitspraak ‘een eerste stap op weg naar gerechtigheid’, maar ‘de zoektocht naar wat er die dag precies gebeurde en wie daarbij betrokken zijn geweest, gaat ook na vandaag door’. Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen 298 mensen om het leven onder wie 196 Nederlanders.
D66'er Sjoerd Sjoerdsma spreekt van een ‘een duidelijke veroordeling’. Maar de ‘kans dat deze verdachten op korte termijn hun straf uitzitten is zeer klein’, twittert hij. ‘De Nederlandse regering zou een groot bedrag moeten uitloven voor inlichtingen die kunnen leiden tot aanhouding of uitlevering van de drie verdachten’, vindt hij.
Voor Attje Kuiken (PvdA) is het vonnis helder. ‘Ondanks dat niets het grote verdriet kan wegnemen, hoop ik met heel m’n hart dat deze uitspraak de nabestaanden antwoorden en iets van rust geeft’, twittert ze. PVV-Kamerlid Lilian Helder hoopt dat het vonnis de nabestaanden ‘enige gemoedsrust kan geven’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5
Kamer tot op het bot verdeeld over versoepeling medicijnverkoop
De Kamer is tot op het bot verdeeld over het kabinetsplan om de regels voor verkoop van zwaardere medicijnen te versoepelen. Tegenstanders vrezen dat de medicijnen overal in de schappen komen te liggen, maar minister Kuipers zegt enkel wet te maken voor wat al langer in praktijk gebeurt. -
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beluister nu de trailer van de nieuwe podcast ‘O, o, De Mos’
Richard de Mos was ooit een geliefd wethouder maar is nu al jaren corruptieverdachte. Binnenkort verschijnt hij voor de rechter. Nog altijd leven er tal van vragen: waarom blijft hij zo populair bij veel kiezers? Waar ging het mis? En wiens belangen dient hij nu werkelijk? In de podcast O, o, De Mos gaat verslaggever Niels Klaassen op zoek naar antwoorden. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Minister en Tweede Kamer willen meer aandacht voor Holocaust op school
Scholen moeten meer aandacht geven aan de Holocaust. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat na onderzoek waaruit blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren twijfelt aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Minister Wiersma (Onderwijs) wil ‘steviger inzet'.
-
13
Toch geen steun PVV: meerderheid afschaffen ‘zonnesubsidie’ onzeker
Het is nog maar zeer de vraag of het kabinetsplan om een steunregeling voor zonnepanelen af te schaffen op genoeg steun in de Eerste Kamer kan rekenen. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMmet podcast
Apps en telefoontaps bieden onthullende blik in wereld Richard de Mos: ‘We hebben het echt slim gespeeld’
De verstrengeling tussen de Haagse ex-wethouder Richard de Mos en zijn donateurs was inniger dan op het stadhuis bekend. De Mos wordt verdacht van corruptie en zat volgens politie-informanten ‘in de broekzak’ bij ondernemers.