Kaag geeft toe: 'We hebben het niet zien aankomen, we hebben dit verkeerd ingeschat’
VIDEOOpnieuw is er een Nederlands vliegtuig onderweg naar Afghanistan om te evacueren. Het kabinet erkent in het Kamerdebat dat de snelheid van de opmars van de taliban totaal onderschat is. ,,We zijn overvallen.”
Ook is Nederland nu wel van plan om meer Afghanen te helpen dan alleen de tolken.
Gisteren vertrok een eerste evacuatievlucht naar Afghanistan, maar dat vliegtuig kon niet landen door de chaos in Kaboel. Demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken (D66) erkende vanmiddag in het Kamerdebat dat het tempo van de opmars van de taliban zwaar onderschat is.
,,Het heeft de hele internationale gemeenschap verrast. Er heeft zich een ramp voltrokken. Onze verwachting was, dat is nu dus naïef gebleken, dat het Afghaanse leger meer weerstand zou kunnen of willen bieden. We hebben het niet zien aankomen, we hebben de situatie verkeerd ingeschat (...) Er vallen veel lessen te trekken. Dit is een dramatisch einde. Ik kijk er met een enorme somberheid naar. Ik ben bang dat alle verworvenheden in één keer worden weggevaagd.”
Al het Nederlandse ambassadepersoneel heeft Afghanistan gisteravond verlaten. Het was de bedoeling dat de tijdelijk zaakgelastigde zou worden vervangen door de ambassadeur, die elkaar om de zes weken afwisselen. Maar dat kon vanwege de veiligheidssituatie niet. Een tijdelijk ambassadeteam -inclusief ambassadeur en 62 militairen voor hun bescherming- is nu onderweg naar de regio. Zodra het mogelijk is landen ze in Kaboel.
Kaag spreekt tegen dat Nederlands ambassadepersoneel de Afghanen die voor de Nederlandse ambassade hebben gewerkt in de steek zou hebben gelaten.
Naar schatting zeker duizend Afghanen hebben recht op asiel
Tot dusver wilde het kabinet alleen lokale tolken helpen die de Nederlandse missies assisteerden, maar door de schrijnende situatie ter plekke wordt dat een ‘bredere groep’, zo beloofde demissionair minister Sigrid Kaag (D66). Ze noemde onder meer koks en beveiligers.
Aantallen kan het kabinet echter niet delen. ,,We kijken zeer welwillend naar individuele schrijnende gevallen”, zei ook staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) in het debat.
Het aantal Afghaanse tolken is wel scherper in beeld. Door Nederland zijn 273 tolkenpassen uitgereikt sinds de tijd dat de Nederlandse krijgsmacht actief was in de Afghaanse provincie Uruzgan. In totaal zijn nu al 111 tolken en hun gezinnen in Nederland, zei minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA). ,,Dat zijn ongeveer 500 mensen.” Nog eens 65 defensietolken mogen naar Nederland komen, plus 35 tolken die hebben gewerkt voor de politietrainingsmissie EUPOL. ,,Alles bij elkaar opgeteld zijn het 1.000 mensen die hier naartoe komen”, aldus Bijleveld. Ze benadrukte dat niet alle Afghanen die voor Nederland hebben getolkt naar Nederland willen komen. ,,Sommigen wilden naar andere landen, sommige willen Afghanistan niet verlaten.”
Nu de situatie in Afghanistan zo ‘dramatisch’ verslechtert, zal het kabinet dus wel meer lokaal personeel beschermen dan alleen de tolken. In de Kamer was al langer scherpe kritiek op de strenge selectiecriteria. Veel beveiligers, logistiek personeel en koks die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt kregen geen asielvergunning, maar dat wordt nu anders. ,,De situatie is zo verslechterd dat we nu spreken over een veel bredere groep mensen die in aanmerking moet komen”, zei Kaag. ,,Dat is een verandering van het kabinetsstandpunt, een verbreding. Koks, beveiligers: daar komt nog een verdere toelichting op.”
Compound ontruimd
Zondag werd het ambassadepersoneel plotseling van het bed gelicht door de Amerikanen. ,,De boodschap was ‘nu ontruimen’. Dat was midden in de nacht. ‘De compound wordt binnenkort overvallen door de taliban, ga nu naar de luchthaven’", zei Kaag, die wilde benadrukken dat de Nederlandse diplomaten geen andere keus hadden dan mee te gaan met de Amerikanen. ,,Zij konden alleen internationaal uitgezonden personeel meenemen.”
Het lokale, Afghaanse ambassadepersoneel wacht nu nog op hulp. Kaag hoopt dat de komende dagen nog een flink aantal mensen in veiligheid kan worden gebracht. ,,Zeker het lokale ambassadepersoneel. Zij hebben alles in het werk gesteld om het vertrek van de tolken mogelijk te maken.”
Vanuit Kaboel wordt straks geprobeerd om mensen te evacueren. Nederlanders en Afghaanse helpers - zoals tolken - buiten de hoofdstad kunnen lastig geholpen worden. ,,Wij hebben niet de middelen om mensen uit delen van Afghanistan te halen. Daar kampen alle landen mee. Zij die verder weg van Kaboel wonen moeten nog grotere risico's nemen om de luchthaven te bereiken, het is allemaal totaal onzeker.”
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Kijk hier onze video over het Afghanistan-debat
Bekijk hieronder onze video's over de situatie in Afghanistan
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kamer wil nieuw spoor voor Groningen als compensatie voor gaswinning
-
PREMIUM7
Van WOZ-aanslag tot parkeerbon: bezwaarmaak-industrie laat overheid finaal vastlopen
De overheid loopt van alle kanten vast en dat wordt verergerd door het dwangsommencircus. Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUM2
Afrika is een slapende reus die langzaam wakker wordt: in strijd met China voor bodemschatten
De Afrikaanse reus ontwaakt: in 2050 zijn er 2,4 miljard Afrikanen op het continent, twee keer zoveel als nu. Zonder Afrikaanse bodemschatten kan Europa zijn klimaatambities wel vergeten. Hoog tijd dus voor een Afrikastrategie, dacht het kabinet. Die ligt er nu, maar zijn we nog wel op tijd? En hoe doe je zaken met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten en al wurgcontracten hebben gesloten met China? -
PREMIUMinterview
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker pleit voor ‘vaart maken met spreidingswet’ en ‘echte oplossingen’
Een relletje rond een gouden bikini zal Mirjam Bikker wel altijd achtervolgen. Maar de nieuwe leider van de ChristenUnie zit vooral in de politiek om het leven van daklozen, sekswerkers en asielzoekers te verbeteren. En dus wordt het tijd dat de VVD de afspraken uit het regeerakkoord nakomt.
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
-
-
met video
Sigrid Kaag weegt impact op gezin mee: ‘Zoon wil niet dat ik langskom, bang om nageroepen te worden’
Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt er vooralsnog niet aan te stoppen met de politiek, zei ze vanochtend. Maar voorafgaand aan de ministerraad lichtte ze wel verder toe wat de impact is van alle bedreigingen op haar gezin. ,,Mijn zoon wil niet dat ik langskom.’’ -
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.