Kaag ziet gebrek aan durf bij coronabeleid: ‘We moeten leren leven met het virus, coronalens kan verblinden’
KIJK TERUGMassaal testen en een vaccinatiebewijs vormen volgens D66 een belangrijke sleutel voor het lockdown-slot, maar het ontbreekt aan veel politiek leiders aan moed om zulke plannen te steunen.
Delen per e-mail
Dat zei D66-lijsttrekker Sigrid Kaag vanmiddag tijdens een nieuwe aflevering van verkiezingsserie De Lijsttrekkers op deze nieuwssite. ,,Als een crisis langer duurt, moet je je anders verhouden tot de crisis. We moeten leren leven met dit virus.”
Een prikpaspoort en testbewijs vormen volgens D66 belangrijke instrumenten uit de lockdown. ,,In het lijsttrekkersdebat zondag kozen anderen veilig voor rood bij de stelling hierover, maar leiderschap is ook richting geven.” VVD-lijsttrekker Mark Rutte is ‘een geweldige manager’, zegt Kaag: ,,Maar deze periode vraagt om ander leiderschap, niet wachten tot peilingen draagvlak tonen, maar ook draagvlak creëren. Kies je belangrijke momenten, de coronalens kan verblinden, kijk daar voorbij”, zei de lijsttrekker die de VVD ‘planloos’ noemt.
‘Absoluut niet op die poster’
D66 werkt ‘graag samen’ met andere partijen (PVV en Forum uitgezonderd), maar vooraf een verbond met andere progressieve partijen sluiten, wil de lijsttrekker niet: ,,Ik wil ook een progressieve CDA-kiezer kunnen overtuigen, of een liberale kiezer die van de VVD komt. Dat lukt niet met strakke afspraken met andere partijen, aan de formatietafel vinden we elkaar echt wel.”
Dat GroenLinks op een verkiezingsposter de lijsttrekkers van bondgenoten (‘hup Sigrid, hup Lilianne’) aanmoedigde, kan Kaag dus niet bekoren: ,,Het zou leuk zijn geweest als we gevraagd waren, ik hecht eraan inspraak te hebben als mijn naam genoemd wordt. Als grapje kwam het al een keer voorbij, toen zei ik: dit absoluut niet. Vertel je eigen verhaal, de partijen verschillen onderling, gooi niet iedereen op één poster.”
(Artikel gaat verder na de video)
Gratis schoolboeken geschrapt? ‘Die was me niet opgevallen’
Op de vraag waarom D66 de gratis lesboeken voor middelbare scholieren schrapt, zoals in het verkiezingsprogramma staat, moest Kaag het antwoord schuldig blijven. ,,Die was me eerlijk gezegd nog niet opgevallen (...) Ik weet dat het ontzettend veel geld kost voor een gezin, ik zie de Tikkies thuis ook voorbij komen. Dus dat ga ik uitzoeken, ik kom erop terug.”
Ook lichtte Kaag het besluit toe om de digitale handelsmissie naar Qatar voorlopig te schrappen ‘om een signaal’ af te geven aan de Golfstaat: ,,We drukken de pauzeknop in als uiting van onze grote bezorgdheid. Dan willen we niet zomaar even een handelsmissie doen.” Op een later moment kan de trip wel doorgaan. Vorige week werd bekend dat inmiddels 6500 arbeidsmigranten gestorven zijn bij de bouw van de stadions voor het WK voetbal dat volgend jaar in Qatar.
Kaag werd in de zomer gekozen tot lijsttrekker van de Democraten, de partij schommelt gemiddeld tussen de 13 en 17 zetels in de peilingen, nu heeft D66 19 zetels in de Tweede Kamer.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier meer fragmenten uit onze serie ‘De Lijsttrekkers’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Formatie muurvast na ‘snelle conclusie’ ChristenUnie in wat bezinningsweekend moest zijn
Nu de ChristenUnie de deur naar nog eens regeren met Mark Rutte dichtgooit, wordt de formatie wel heel gecompliceerd. De ‘snelle conclusie’ van de kleinste regeringspartij zorgt voor ergernis. Andere partijen wachten nu af. -
video
Burgemeesters tegenover kabinet in terraskwestie: ‘Neem een gecalculeerd risico’
Studenten kunnen vanaf 26 april weer deels fysiek onderwijs volgen, melden Haagse bronnen. Andere verruimingen gaan pas op z’n vroegst 28 april in. Burgemeesters willen al eerder meer ruimte voor terrassen en buitenlocaties, maar volgens het kabinet zit dat er nu niet in. -
Druk neemt toe: CU wil niet met Rutte in nieuwe coalitie, meerderheidsregering uit zicht
De politieke druk op VVD-leider Rutte neemt toe nu ook de ChristenUnie stelt niet in een coalitie te willen onder Rutte. ,,Daarvoor is er gewoon te veel gebeurd’’, zegt fractievoorzitter Gert-Jan Segers in het Nederlands Dagblad. Een meerderheidscoalitie met Rutte's VVD raakt daardoor uit zicht, de liberalen zijn niet van plan hun leider opzij te schuiven. -
Rutte somber: Misschien eerste stap versoepelingen al uitstellen
Drie dagen na het lanceren van het ‘stappenplan’ van versoepelingen van de coronamaatregelen, toont demissionair premier Mark Rutte zich al somber. We lijken er ernstig rekening mee te moeten houden dat de eerste stap van versoepelingen al wordt uitgesteld. -
PREMIUM
Teeven: ‘Als Kaag denkt te kunnen regeren met 7 linkse partijtjes moet ze dat maar lekker gaan doen’
Ja, Mark Rutte is wéér beschadigd. Ja, de formatie wordt lastig. Maar de VVD-leider is zeker geen sta-in-de-weg geworden bij de formatie, vinden ze binnen zijn eigen partij. ,,Juist niet”, zegt prominent Neelie Kroes bijvoorbeeld.
-
PREMIUM
Ministapjes in formatie: geen cordon sanitaire rond Rutte
In de formatie draaien partijen nog steeds rondjes om elkaar heen. Maar sommigen lijken wel heel voorzichtig kleine stapjes in de richting van VVD-leider Rutte te zetten. -
Quarantaineboete moet 435 euro worden, vindt kabinet
Het kabinet wil dat het niet naleven van quarantaineregels een boete van 435 euro gaat opleveren. Reizigers die terugkeren uit een land waar het risico op een coronabesmetting hoog is, moeten binnenkort bij aankomst in Nederland verplicht in quarantaine. -
PREMIUMOnder politici
De oorzaak van de formatiechaos ligt al vóór de mislukte verkenning
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: terugverlangen naar de koning in het kabinetsformatieproces.