Kabinet belooft beterschap na testproblemen bij GGD’s
Het kabinet gaat met de GGD’s in het land overleggen hoe de problemen bij het testen op corona snel kunnen worden opgelost. Doordat steeds meer mensen met klachten zich laten testen, kunnen de GGD-regio’s het werk amper aan.
Delen per e-mail
We zien niet meer positieve uitslagen omdát we meer testen maar omdat er ook daadwerkelijk meer besmettingen zijn
De afgelopen weken regende het klachten van mensen die niet tijdig getest konden worden of die lang moesten wachten op de uitslag. Ook bleken veel GGD’s slecht bereikbaar.
Afgesproken is dat iedereen die klachten heeft binnen 24 uur een test kan laten uitvoeren en ook binnen 24 uur een uitslag krijgt. Dat wordt nu vaak niet gehaald. Wel krijgt iemand in 90 procent van de gevallen binnen 48 uur na de test de uitslag te horen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. In drie GGD-regio’s is de vraag zó groot dat een afspraak binnen 24 uur tijdelijk niet te maken is.
In sommige regio’s is het aantal mensen dat zich wil laten testen met 60 procent toegenomen. Begin juni werden wekelijks nog ongeveer 50.000 testen afgenomen, inmiddels zijn dat er ruim 110.000 per week. De Jonge vindt dat overigens een goede ontwikkeling. Bij de bestrijding van het coronavirus is het immers belangrijk dat mensen met klachten zich zo veel mogelijk laten testen. De minister laat nog onderzoeken hoe het komt dat ineens veel meer mensen zich melden. Wel wijst hij erop dat ‘na de berichtgeving dat Nederlanders bij klachten nog niet snel genoeg de stap zetten om een test aan te vragen, de dag hierop de testvraag snel opliep’.
Besmettingen
Dat steeds meer mensen zich laten testen, leidt er automatisch toe dat ook meer mensen die besmet zijn worden opgespoord. Maar, zo benadrukt De Jonge: het feit dat het aantal besmettingen de afgelopen weken fors stijgt, komt niet alleen omdat meer mensen zich laten testen. ,,We zien niet meer positieve uitslagen omdát we meer testen, maar omdat er ook daadwerkelijk meer besmettingen zijn’’, waarschuwt hij.
Hoewel er nog geen reden is voor paniek (het aantal ziekenhuisopnamen stijgt niet en het aantal verpleeghuizen met besmettingshaarden neemt af), is het kabinet wel bezorgd om het toenemend aantal besmettingen. Volgens De Jonge vinden mensen ‘het steeds lastiger om zich aan de basisregels te houden’. Vooralsnog ziet het kabinet echter geen reden extra maatregelen te nemen. Het wacht een advies van het Outbreak Management Team (OMT) af dat zich onder andere buigt over de vraag of het dragen van mondkapjes in bijvoorbeeld winkels nodig is.
Volgens De Jonge doen GGD’s er alles aan om het groeiend testen sneller uit te voeren. Wel gaat hij met in overleg. Zo wil hij dat GGD’s meer gekwalificeerd personeel achter de hand houden dat kan bijspringen als het nodig is. Ook moet het makkelijker worden om via een beveiligde internetsite een afspraak te maken voor een test. De uitslag moet dan ook snel zelf op de site terug te vinden zijn, zodat niet meer elke uitslag hoeft te worden doorgebeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Campagne voeren in coronatijd: politieke partijen smijten met geld voor clicks en views
Campagne voeren in tijden van corona gaat anders dan normaal. Nu flyeren nauwelijks kan, moeten de harten via televisie en internet veroverd worden. Daarbij smijten partijen met de euro’s. -
PREMIUM
Belgische corona-aanpak nu strengste van Europa: ‘Virologen grijpen opnieuw de macht’
Bij de zuiderburen zijn veel ogen gericht op Antwerpen. De havenstad en omgeving registreren plots de helft van alle besmettingen in heel België. Dus volgden extra coronabeperkingen bovenop de toch al niet misselijke nationale maatregelen. -
podcast
Alle ballen op Rutte, feestjes in het park, biertjes op het terras en een mat debat
In de eerste grote debatten richtten alle lijsttrekkers de pijlen op VVD-leider Mark Rutte. In de strijd richting de verkiezingen zullen ze zijn macht in de peilingen moeten zien te breken. Ondertussen gaat het werk als demissionair premier door: de horeca dreigt tegen de voorschriften in terrassen te heropenen. -
PREMIUMAnalyse
Het merk Mark: vroeger stond Ruttes hoofd niet eens op verkiezingsposters, nu ís hij de VVD
De verkiezingscampagne van de VVD leunt volledig op Mark Rutte, kortweg Mark. Met slim gekozen formuleringen wordt hij neergezet als de man waar u dolgraag op wilt stemmen. Waar de VVD voor staat, is minder belangrijk gemaakt. -
Vanaf mei coronaprik bij diabetes en astma, nog ziekere mensen al volgende week aan de beurt
Eén miljoen mensen met een medische aandoening zoals diabetes of astma krijgen vanaf begin mei een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Dat staat in de brief die minister De Jonge (Volksgezondheid) vanavond naar de Tweede Kamer zal sturen, melden ingewijden.
-
video
SGP-onderonsje op Urk: Kees groet Cees. ‘Maar waarom trap je nou een deuk in zijn auto?’
De verkiezingskaravaan van de SGP zaterdag op Urk heeft met een onbedoeld hilarisch kiekje op Twitter vrolijke lachsalvo's veroorzaakt. Er was ook een heuse ‘balkonscène’. -
video
Bekijk hier alle afleveringen van De Lijsttrekkers
Het is bijna zover. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen komen de lijsttrekkers van alle grote partijen langs op onze redactie. Tijdens deze live-events vragen we hen het hemd van het lijf. Bekijk hieronder de afleveringen: -
PREMIUM
Kamerlid en wethouder geweest, maar met deze functie kan Loes Ypma écht wat betekenen voor de kinderopvang
Na bijna anderhalf jaar bijkomen en bezinnen, is Loes Ypma (41) weer terug van weggeweest. De Woerdense, die Tweede Kamerlid en wethouder was, is de kersverse voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). ,,Ik denk dat ik daar meer kan betekenen dan in de politiek.”