Kabinet beweegt in langslepende Schengenruzie: Roemenië zou wel lid kunnen worden, Bulgarije niet
Na ruim tien jaar tegenstand zou Nederland het bezwaar tegen paspoortvrij reizen door Roemenen willen laten varen. Het kabinet heeft nog wel ‘vraagtekens’ bij Bulgarije.
Dat stellen bronnen in Den Haag en Brussel. Roemenië en Bulgarije willen al sinds 2011 toetreden tot de Schengenzone, een gebied van 26 landen in Europa waar onderling geen grenscontroles plaatsvinden. Nederland is vanaf het begin al tegen de toetreding van de Oost-Europese landen. De landen voldoen weliswaar op papier aan alle eisen, maar er is volgens het kabinet te veel corruptie in die landen.
Andere landen, zoals Finland, Duitsland, Zweden, België en Frankrijk, waren ook kritisch. Zij hebben hun bezwaren laten vallen nadat de twee landen extra maatregelen hadden genomen. Oostenrijk heeft nog wel grote aarzelingen. Minister van binnenlandse zaken zei tegen de Oostenrijkse krant Kurier: ,,Het is nu niet de tijd om over uitbreiding stemmen als het buitengrenssysteem niet werkt.” Hij doelde op het aantal migranten dat nu al via de ‘Balkanroute’ Oostenrijk bereikt. Onduidelijk is nog hoe hard dat land het speelt. In Nederland stemde de Tweede Kamer in oktober nog in met een motie die premier Mark Rutte opriep ‘geen onomkeerbare stappen te zetten’. De toetreding van Roemenië en Bulgarije, oordeelde een Kamermeerderheid, zou ‘veiligheidsrisico’s voor Nederland en het gehele Schengengebied kunnen opleveren’.
Unanimiteit
De Europese Commissie heeft de toetreding van Roemenië, Bulgarije en Kroatië komende week op de agenda van een Europees overleg gezet, met een uitgesproken positief advies, waardoor er ook over wordt gestemd. Beslissingen worden in die vergaderingen genomen op basis van unanimiteit. Alle lidstaten moeten dus instemmen met de toetreding.
Het kabinet, dat naar verwachting morgen een besluit neemt, zou Roemenië en Kroatië wel willen toelaten tot Schengen, maar Bulgarije niet. Waarom het ene land wel en het andere niet, moet morgen duidelijk worden. Dat willen Haagse bronnen niet kwijt. De Europese Commissie heeft Roemenië en Bulgarije echter aan elkaar gekoppeld. Als het kabinet tegen de toetreding van Bulgarije blijft, en de kwestie wordt echt in stemming gebracht, moet het een veto uitspreken. Dat gebeurt niet vaak.
Drie ministers
De Bulgaarse regering stuurde deze week drie ministers naar Nederland. Zij hadden onder meer een gesprek met Kamerleden, in de hoop het Nederlandse standpunt nog te veranderen.
Overigens kunnen Roemenen en Bulgaren nu ook naar Nederland komen; de twee landen zijn namelijk lid van de EU. In de Unie is vrij verkeer van personen en goederen geregeld. Als Roemenië en Bulgarije tot Schengen worden toegelaten, kunnen zij ook zonder paspoort reizen.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Nederland dreigt Europese topbaan mis te lopen: ‘Hierover zou geen politiek spel moeten worden gespeeld’
Nederland kan een hoge EU-functie mislopen doordat het bij een ander Europees onderwerp als enige volhardt in een eerder ingenomen standpunt. Het gaat om de baan van hoogste baas van Frontex, de Europese instelling voor grensbewaking. -
PREMIUMbijziendheid stijgt
Mogelijk toch einde aan smartphone in de klas: ‘Ik stop pas als dit geregeld is’
De invoering van een landelijk verbod op smartphones in het klaslokaal lijkt toch weer op tafel te liggen. Diverse politieke partijen broeden nog op een ban, maar willen eerst met het onderwijs in gesprek. Het aantal schermuren moet drastisch omlaag om de kans op ernstige bijziendheid bij kinderen en jongvolwassenen te voorkomen, stellen experts. -
Met video
Staatssecretaris grijpt in om gedupeerden toeslagenaffaire eerder te helpen
Gedupeerden in de toeslagenaffaire moeten sneller worden geholpen. Staatssecretaris Aukje de Vries (Financiën) neemt een aantal maatregelen zodat mensen die zich hebben gemeld een jaar eerder uitsluitsel krijgen of en hoeveel compensatie zij krijgen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
Duitsland zal veto gebruiken voor Bulgarije en Roemenië in Schengen
Duitsland wil niet dat Bulgarije en Roemenië lid worden van het Verdrag van Schengen. Het zal desnoods met een veto tegenhouden dat dat gebeurt, zo liet de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich (CSU) zondag optekenen door het Duitse blad Spiegel. -
-
-
Hoe Neelie Kroes ondanks verbod bij premier Rutte lobbyde voor een gesprek met Uber-topman
Ondanks een lobbyverbod heeft voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes in 2015 een gesprek tussen Uber-topman Travis Kalanick en premier Mark Rutte geregeld. Die ontmoeting moest vooral niet in Nederland plaatsvinden vanwege lopende rechtszaken tegen Uber. Dat adviseerde de ambtelijke top, blijkt uit documenten die donderdag openbaar zijn gemaakt. -
PREMIUM5
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.