Kabinet hoopt scholen op 25 januari te heropenen
Het kabinet hoopt de basisscholen en de kinderopvang op 25 januari te heropenen. De rest van de lockdown blijft wel van kracht tot 9 februari.
Delen per e-mail
Het hangt nog wel af van in hoeverre kinderen vatbaar zijn voor de Britse variant van het coronavirus, zeggen ingewijden. Momenteel vindt nader onderzoek plaats naar een uitbraak hiervan op een school in Bergschenhoek. Als dat geen grote gevaren zou laten zien, dan is de ‘streefdatum’ voor het heropenen van alle basisscholen en de kinderopvang 25 januari.
Mutant
Zojuist maakte de GGD bekend dat alle inwoners van de gemeente Lansingerland, waar Bergschenhoek bij hoort, een oproep krijgen om zich te laten testen op het coronavirus. Daarmee moet ook de uitbraak van de Britse variant op de school in kaart worden gebracht.
Het is de eerste keer dat er gericht extra wordt getest in een gebied waar een grote uitbraak is. De oproep van GGD Rotterdam-Rijnmond geldt voor alle inwoners van Lansingerland van 2 jaar en ouder, ook als zij geen klachten hebben die doen denken aan een coronabesmetting.
De rest van de coronamaatregelen wordt verlengd, hoogstwaarschijnlijk tot 9 februari, zeggen ingewijden. Deskundigen van adviesorganisatie OMT (Outbreak Management Team) zouden het kabinet op het hart hebben gedrukt dat verlenging ‘nog echt nodig is’.
Te hoog
Eerder werd overigens nog gesproken over het verzwaren van de maatregelen, zoals de sluiting van hotels, maar daarvan lijkt geen sprake. Ook een avondklok lijkt er niet te komen: daarvoor was eerder te weinig politieke steun. Morgen hakt het kabinet definitief de knoop door.
De adviezen van deskundigen zouden het kabinet geen ruimte laten voor versoepeling. Het aantal besmettingen is nog altijd te hoog. Gemiddeld werden vorige week zo’n 7700 mensen per dag positief getest, terwijl het kabinet ‘terug wil’ naar een aantal van maximaal 1200 per etmaal. Bovendien waart de Britse mutatie van het virus rond, die stukken besmettelijker is.
Het kabinet wil ondernemers wel nog meer dan nu al meer tegemoetkomen. Met de huidige steunpakketten wordt ‘nog een flinke stap extra gezet’. Zo worden regels en voorwaarden binnen de pakketten versoepeld, waardoor deze meer van de financiële schade gaan compenseren. Hierdoor kunnen met name mkb’ers die bijvoorbeeld met voorraden blijven zitten, meer gecompenseerd worden. Het idee van het kabinet is dat er met het vaccin een finishlijn in zicht is. Met die eindstreep in zicht mag niemand nog afhaken als dat niet nodig is.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meer dan helft van leraren op middelbare scholen geeft ondanks lockdown fysiek les
Meer dan de helft van de middelbareschooldocenten geeft ondanks de lockdown nog ‘live’ offline les. Een op de drie maakt zich grote zorgen over de veiligheid. Onderwijsbond AOb pleit voor anderhalve meter afstand op de scholen, ook tussen leerlingen. ,,Dat kan niet als je 30 eindexamenkandidaten in een klas zet.’’ -
Kabinet moet schoolbesluit nemen: volledige heropening ligt lastig
Als middelbare scholen 1 maart weer open kunnen, gebeurt dat niet op de oude vertrouwde manier. Afstand houden moet, dus gesplitst onderwijs ligt voor de hand, melden betrokkenen. -
Baudet zegt peilingen niet te geloven
Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet gelooft niet dat de peilingen kloppen. Baudets partij staat in de meeste peilingen nu op drie tot vier zetels, maar volgens hemzelf zouden dat er veel meer moeten zijn. Eerder riep hij zijn achterban op om op 17 maart in stemlokalen te gaan controleren of alles wel eerlijk verloopt. -
PREMIUMVerkiezingen
Nieuwkomers zoeken kansen: ‘Verkiezingen zijn voor nieuwe partijen vaak een slachting’
Ze willen het parlement opschudden met grootse plannen. Maar hoe breken nieuwe partijen door de vestingmuur rond het Binnenhof? Over financiële drempels, coronadominantie, en een machtsstrijd bij de partij van Willem Engel. -
PREMIUMReportage
Sporters mogen de zaal weer in: ‘Waarom eigenlijk? Met alles wat er in de wereld aan de hand is’
Ook de topcompetities buiten het betaald voetbal mogen weer beginnen. Maar bonden, verenigingen en spelers worstelen met de vraag: moeten we dat in tijden van een strenge lockdown wel willen?
-
Video
Rutte verklapt tijdens kinderpersconferentie dat hij ruzies sust met ‘een koekje en een beetje lasagne’
Gaat de eindtoets door? Waarom moeten leerlingen in groep 7 en 8 ineens een mondkapje op? Kunnen jullie beloven dat de scholen nooit meer dicht gaan? Tijdens een speciale kinderpersconferentie van premier Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge over corona vuurden kinderen vragen op het duo af over wat hén bezighoudt. ‘Dit hadden we al veel eerder moeten doen.’ -
Gaykrant kaapt billboard-actie huwelijkse trouw van SGP
Een billboardactie voor huwelijkse trouw van de SGP krijgt een andere wending. De christelijke partij vroeg mensen te stemmen op drie mogelijke billboards die verwijzen naar drie websites. Maar de partij vergat twee van die drie domeinnamen te registreren, ontdekte de Gaykrant. En nu verwijst de koploper van de onlinestemming, onelifestand.nl, naar het onlineplatform voor lhbti’s. -
Arib: Het door de Kamer ‘jassen’ van wetten draagt bij aan slechtere dienstverlening
Kamervoorzitter Khadija Arib erkent dat de Tweede Kamer zelf er mede debet aan is dat de dienstverlening aan burgers tekortschiet. Toch slaakt ze ook een hartenkreet: er worden te veel wetten onder grote tijdsdruk door het parlement gejaagd, zonder dat de Kamer daar goed naar kan kijken.