Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Volledig scherm
Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. © ANP

Kabinet laat kleine bouwprojecten in ‘etappes’ starten na stikstofuitspraak

Het kabinet zegt een manier te hebben gevonden om kleine bouwprojecten weer te laten doorgaan. Zo’n 18.000 projecten liggen stil sinds de Raad van State bepaalde dat de Nederlandse aanpak van stikstof niet aan Europese regels voldoet.

Het kabinet schrijft nu in een brief dat de vergunningverlening voor projecten ‘in etappes’ weer op gang gaat komen.

Minister Carola Schouten (ChristenUnie) komt nu met een soort tool waarop initiatiefnemers van projecten vanaf maandag kunnen berekenen of ze weer in aanmerking kunnen komen voor het starten van hun project. Dat mag alleen als er geen uitstoot van stikstof mee gemoeid gaat.

Volgens het kabinet zijn er ruim 100 projecten stilgevallen waarvan het Rijk initiatiefnemer is en ruim 18.000 projecten waarvoor provincies, gemeenten en waterschappen het ‘bevoegd gezag zijn’. In de brief benadrukt minister Schouten dat niet alle projecten op de lijst daadwerkelijk gevolgen zullen blijven ondervinden van de PAS-uitspraak.

‘Flinke stappen’

Minister Schouten: ,,De uitspraak van de Raad van State laat zien dat er voor het herstel van onze natuur nog flinke stappen nodig zijn. De totale stikstofdepositie moet blijvend worden verlaagd. Makkelijke oplossingen hiervoor zijn er niet – we staan voor fundamentele keuzes waarbij alles op tafel ligt. Dit kabinet werkt samen met de bestuurlijke partners aan een goede balans tussen economische ontwikkeling en een sterke natuur.’’

Het kabinet laat namelijk nog onderzoeken door oud-minister Johan Remkes hoe er een structurele oplossing kan komen voor projecten die het milieu wel belasten. Dat wordt in de week van maandag 23 september verwacht. Schouten schrijft daarbij dat het kabinet ‘geen taboes’ kent.

Meldpunt

Om in kaart te kunnen brengen hoeveel bedrijven zijn gedupeerd door de beslissing van de Raad van State, openen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland een meldpunt voor stikstofproblemen. Meike Ripken, woordvoerder van de VNO-NCW: ,,Het is al sinds mei aan de gang, toen de Raad van State de uitspraak deed. Dat stoort ons. Je kunt niet zomaar een bouwproject stilleggen en denken dat het geen ondernemer raakt.’’

Om inzichtelijk te maken hoe groot de schade precies is, zijn VNO-NCW en MKB Nederland bezig met het openen van een meldpunt. ,,We willen precies weten hoeveel gedupeerden er zijn en om hoeveel verlies het gaat.’’ Volgens MKB-voorzitter Jacco Vonhof loopt het bedrag in de miljarden. Ook onderzoeken de organisaties de mogelijkheid tot juridische stappen tegen de staat, om individuele bedrijven te compenseren, en het verlenen van bouwvergunningen weer op gang te brengen. 

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste nieuws via onze nieuwsbrief: