Kabinet niet van plan toe te geven aan opstandige horecabazen: ‘Het wordt een ingewikkeld weekje’
Het kabinet is niet van plan op korte termijn toe te geven aan horecabazen die hun terras weer open willen gooien en gasten dreigen te ontvangen. Dat melden verschillende Haagse betrokkenen.
Delen per e-mail
,,We hebben net uitentreuren betoogd welke risico’s er kleven aan nog meer versoepelingen, los van alle behoeften”, zegt een kabinetsbron. ,,Het riedeltje is inmiddels bekend: meer mobiliteit betekent extra contacten tussen mensen en dat zorgt weer voor een toename in de besmettingen.”
Op korte termijn, nog vóór de deadline van de horecabazen dinsdag afloopt, gaat er geen oplossing komen, is de algemene verwachting in het Haagse. ,,Deze week niet en volgende week ook niet, dat gaat gewoon niet gebeuren”, aldus een andere ingewijde. ,,Die oproep van de ondernemers is onrealistisch.”
Het kabinet zal - zo klinkt het - vooral proberen om onder meer via het Veiligheidsberaad de burgemeesters weer op één lijn te krijgen. Zij moeten ‘hun rol pakken’ en staan voor handhaving bij horecabazen die hun dreigement straks doorzetten. Daarbij speelt minister Grapperhaus een belangrijke rol.
De Tweede Kamer heeft vanavond een motie aangenomen die het kabinet oproept om richting de volgende persconferentie, op maandag 8 maart, te bekijken of de terrassen veilig open kunnen. Het kabinet probeert al ‘maatwerk’ te leveren op verzoek van de Kamer, zeggen betrokkenen. Daar komt het winkelen op afspraak bijvoorbeeld uit voort. Of deze versoepeling er nog bij kan, valt te betwijfelen.
Toch zeggen meerdere politiek ingewijden ook dat zij ‘de maatschappelijke druk’ snel zien toenemen. ,,Het wordt een ingewikkeld weekje. Maar nu een extra push geven op de versoepelingen zonder een advies van het OMT en onder de huidige epidemiologische omstandigheden, is geen begaanbare weg.”
Nu een extra push geven op de versoepelingen zonder een advies van het OMT en onder de huidige epidemiologische omstandigheden, is geen begaanbare weg
Onhoudbaar
,,De situatie is onhoudbaar, terrassen moeten open!”, vindt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) echter. Opmerkelijk: het pleidooi van de ondernemers heeft de sympathie van de politievakbond. Die geeft aan graag (landelijk) duidelijkheid en perspectief te willen voor zowel ondernemers als voor handhavers en politieagenten. Sommige burgemeesters, die gaan over de handhaving, roeren zich ook.
Weliswaar hebben de horecabedrijven al een tijd protocollen klaarliggen voor heropening, maar die zijn nog niet toegesneden op de huidige situatie. Zo mogen mensen bijvoorbeeld nog maar met zijn tweeën buiten zijn. Mogen er dan wel vier mensen op voldoende afstand aan één tafel plaatsnemen? En wat betekent de komst van de Britse variant voor de regels die de sector zelf heeft opgesteld? Voldoen die nog? Daar moet dus allemaal nog over onderhandeld worden met het ministerie, wellicht ook nog met een check door het RIVM.
Vandaag (donderdag) heeft de horecasector met Bas van ‘t Wout, minister van Economische Zaken en Klimaat, en zijn staatssecretaris Mona Keijzer gesproken. Maar daar komt niet nu al een kant-en-klaar plan voor heropening uit rollen richting het gebruikelijke ministeriële beraad van vrijdag.
Sterker nog, het lijkt erop dat het kabinet voet bij stuk houdt tot het volgende weegmoment in maart. Alhoewel: ,,Er komen snel verkiezingen aan, dan weet je het nooit”, klinkt het grappend aan het Binnenhof.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
CDA-leider Wopke Hoekstra: Dit is over drie weken nog niet opgelost
CDA-leider Wopke Hoekstra verwacht dat de formatie nog lang zal gaan duren. Dat zei hij na afloop van zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Die heeft van de Tweede Kamer drie weken de tijd gekregen om de vastgelopen formatie weer vlot te trekken. ,,Maar reken maar dat het huiswerk over drie weken nog niet af is’’, zei Hoekstra. -
PREMIUM
‘Als Kamerlid van een regeringspartij zit je echt niet vier jaar lang met je armen over elkaar’
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: het valt wel mee met dat gebrek aan dualisme. -
PREMIUM
Toch weer ‘De Tjeenk’ - al vindt hij het zelf armoedig: ‘Dat je alleen bij een 79-jarige kan uitkomen’
Herman Tjeenk Willink begint aan zijn taaiste informatieklus ooit: de minister van Staat moet een verkenning herstarten met een preformatie-trauma, een fors aantal partijen dat elkaar uitsluit en uitgelekte geheimen. En dat in drie weken tijd. -
podcast
Rutte is weg van de afgrond, Tjeenk raapt scherven en versoepelingen krijgen we niet
Even liep hij langs de afgrond, maar VVD-leider Mark Rutte is nog niet afgeschreven in de formatie. Zijn imago heeft wel de zoveelste deuk opgelopen door zijn leugen over Pieter Omtzigt. Want wéér haperde Ruttes geheugen: hij had wel degelijk over de CDA’er gesproken in de formatie, terwijl hij had bezworen dat het niet zo was. -
Ervaren Tjeenk Willink moet als informateur herstart verkenning begeleiden: ‘morgen meer’
Herman Tjeenk Willink (79) gaat als informateur de nieuwe coalitie helpen verkennen. Op verzoek van de zeventien partijleiders is hij vandaag gestart in zijn nieuwe rol. Vanavond had hij zijn eerste overleg met Kamervoorzitter Arib.
-
VIDEO
Kabinet: versoepelingen niet voor 28 april
De lockdown gaat nog zeker twee weken door in zijn huidige vorm. Pas vanaf 28 april kunnen mogelijk de eerste versoepelingen worden doorgevoerd. Dat heeft het kabinet vanmiddag afgesproken in het Catshuis. -
Amsterdam wil herhaling drukte in Vondelpark voorkomen, minder ingangen open vandaag
Om drukte te voorkomen blijven de zijingangen van het Vondelpark vanaf donderdag voor onbepaalde tijd gesloten. Ook komt er extra toezicht bij de twee hoofdingangen. -
VIDEO
Coronapiek in zicht, opkomst Braziliaanse P1-variant wel ‘zorgwekkend’
De komende weken bereikt Nederland de piek van de derde golf, denken rekenmeesters van het RIVM. Daarna zijn pas versoepelingen mogelijk. De deskundigen kijken wel met argusogen naar de Braziliaanse P1-variant, die tot 49 procent besmettelijker lijkt te zijn. Nu wordt nog slechts 1,5 procent van de infecties in Nederland veroorzaakt door deze mutant.