Kabinet: Vaccins voor 3,5 miljoen Nederlanders in eerste kwartaal 2021
Het kabinet verwacht dat, bij de huidige stand van zaken, in het eerste kwartaal van 2021 zo‘n 3,5 miljoen Nederlanders zich kunnen laten vaccineren. Dat blijkt uit de vanmiddag verspreide vaccinatiestrategie.
Delen per e-mail
Het is daarbij de bedoeling om de eerste vaccins beschikbaar te stellen aan de mensen in verpleeghuizen en verstandelijk beperkte mensen in instellingen, in totaal ongeveer 155.000. Als dat niet mogelijk is om praktische redenen, dan krijgen hun verzorgers en mantelzorgers een prik.
Daarna volgen 60-plussers (de oudste mensen eerst). Eerst de groep mét en vervolgens de groep zonder medische problemen, mensen onder de zestig jaar met onderliggende medische problemen en vervolgens zorgmedewerkers die direct met corona te maken hebben.
Nieuwe groepen
Als er in de maanden daarna extra doses beschikbaar komen, worden nieuwe groepen toegevoegd. Het gaat dan om andere medewerkers in de zorg en tot slot ook de groep mensen onder de zestig zonder een medische indicatie. Binnen deze groep kan ook nader worden geprioriteerd.
De Gezondheidsraad schat in dat voor het vaccineren van alle ouderen (60-plussers) en medische risicogroepen in ieder geval 5 miljoen vaccins nodig zijn (en 10 miljoen bij twee vaccinaties). Aanvullend hierop gaat het om circa 1,5 miljoen zorgmedewerkers in verpleeghuizen, de thuiszorg, langdurige zorg en mantelzorgers die contact hebben met medische risicogroepen.
Aansluiten op griepprik
De prik tegen corona wordt gratis, is vrijwillig en wordt gegeven door huisartsen, bedrijfsartsen en bij de GGD’s. Het RIVM leidt de uitvoering van de vaccinatiecampagne. De coronavaccinatie zal zoveel mogelijk aansluiten op de praktijk van griepvaccinatie. Verder komt er een speciaal registratiesysteem voor bijwerkingen en het bijhouden van de hele operatie.
De kosten, exclusief de aanschaf van vaccins, zullen 900 miljoen euro tot 1 miljard bedragen. De overheid start ook nog een grote publiekscampagne om uit te leggen hoe veilig en werkzaam de aangekochte vaccins zijn. Er is eveneens aandacht voor specifieke groepen als laaggeletterden.
‘Oude leventje terug’
Coronaminister De Jonge: ,,Het is niet het vaccin dat het verschil gaat maken, maar vaccinatie. Het is de prik in de bovenarm die ziekte voorkomt en levens redt en ervoor zorgt dat we ons oude leven weer stukje bij beetje kunnen oppakken. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar voor elkaar. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om elkaar te beschermen.”
Volgens de minister is zijn strategie niet in beton gegoten de komende kwartalen. ,,De COVID-19-vaccinatie is een complex traject met veel afhankelijkheden, die op dit moment nog niet allemaal bekend zijn. Dat heeft impact op hoe de strategie er in de dagelijkse praktijk uitziet.”
Zicht op minstens zes vaccins
De Jonge benadrukt nog dat bij eventuele levering in december ook gestart kan worden. Nederland heeft zicht op vaccins van minimaal zes ontwikkelaars, waarmee in theorie 29 miljoen mensen kunnen worden ingeënt. Maar lang niet alle vaccins zullen de eindstreep halen.
De vaccins van AstraZeneca en BioNTech/Pfizer lijken op dit moment het meest kansrijk voor snelle beschikbaarheid, gevolgd door die van Moderna. Ondanks het feit dat voor nog geen enkel vaccin markttoelating is afgegeven, is er goede hoop dat de eerste vaccins er komende maanden zijn.
Supervriezers gekocht
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat de voorbereidingen voor uitvoering van de coronavaccinatie in volle gang zijn. De afgelopen maanden zijn 25 miljoen veiligheidsnaalden besteld. Ook zijn er, speciaal voor de vaccins die bij een temperatuur van -70 graden bewaard moeten worden, extra supervriezers gekocht.
Verder bestaat de voorbereiding uit het regelen van beveiligde opslaglocaties en bijvoorbeeld transport en distributie. Het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid overleggen momenteel met onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de GGD, bedrijfsartsen, instellingsartsen en ziekenhuizen over de ‘rollen en verantwoordelijkheden bij het toedienen van de vaccinaties’, aldus het RIVM.
Nederland mikt op begin volgend jaar met de inentingen tegen het coronavirus (video).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ook een demissionair kabinet kán daadkrachtig optreden - mits de Kamer dat toestaat
Als het kabinet aftreedt om de toeslagenaffaire, zal de aanpak van de coronacrisis daar niet onder lijden, bezweert premier Rutte. Maar het is de vraag of hij die belofte kan waarmaken. -
Kabinet stapt eensgezind op: 'We moesten een daad stellen’
Het kabinet stapt op vanwege de toeslagenaffaire en zal demissionair verder gaan. De coalitie neemt gezamenlijk de politieke verantwoordelijkheid voor het drama waarbij duizenden ouders gedupeerd zijn. De aanpak van de coronacrisis moet wel gewoon doorgaan, vinden de ministers. -
PREMIUM
Vliegtuigen moeten langer op grote hoogte vliegen: ‘Zo hoog dat je ze nauwelijks hoort’
Het luchtruim wordt anders ingedeeld. Vliegtuigen moeten de kortste route gaan nemen en zo lang mogelijk hoog blijven vliegen, waardoor de geluidsoverlast en uitstoot verminderen. Door de gewraakte laagvliegroutes te schrappen, maakt het kabinet ook de weg vrij voor de opening van Lelystad Airport. ,,Dat lossen we dit jaar al op.” -
PVV in lijvig verkiezingsprogramma: 140 rijden, vlag hijsen op scholen en minister voor remigratie
140 kilometer per uur rijden op snelwegen, een minister om migranten weer te laten vertrekken en veel geld naar de zorg. De PVV zet richting de volgende verkiezingen in op vertrouwde thema’s: zorg en migratie. Dat blijkt uit het lijvige verkiezingsprogramma dat de partij heeft gelanceerd. -
PREMIUM
VIDEO Farmaceut geeft octrooi niet vrij: ‘Houding van Pfizer is heel kwalijk’
De Amerikaanse farmaceut Pfizer zet duizenden levens op het spel door geen inzicht te geven in de wijze waarop zijn coronavaccin is ontwikkeld, zeggen deskundigen. Een deel van de Tweede Kamer eist actie tegen Pfizer.
-
Doortrekken Noord-Zuidlijn, meer waterstof en verduurzaming voedsel in de race voor miljarden
De projectvoorstellen vanuit het Nationaal Groeifonds, met een gezamenlijke waarde van 25,5 miljard euro, zijn vandaag gepresenteerd. Het gaat om plannen op het gebied van vernieuwing, onderzoek, kennisontwikkeling en verkeersprojecten. -
TOESLAGENAFFAIRE VVD-minister Eric Wiebes vertrekt per direct uit demissionair kabinet: ‘Ik voel mij zwaar medeverantwoordelijk’
VVD-minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) vertrekt per direct uit het kabinet. Hij gaat niet demissionair door, zoals de rest van de ministersploeg. Wiebes was in het vorige kabinet als staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk voor de Belastingdienst, die zwaar de fout in ging met de toeslagenaffaire. -
VACCINATIE-STRATEGIE / video Megavaccinatieprogramma in de maak: 6,5 miljoen inentingen nodig voor ouderen en zieken
Om 60-plussers, zorgpersoneel en zieken in te enten, heeft Nederland zeker 6,5 miljoen vaccins nodig. Omdat er niet direct genoeg doses zijn, krijgen de oudste mensen met ernstige aandoeningen voorrang. Als zij te zwak zijn voor een prik kunnen mensen in de directe omgeving ingeënt worden, die ‘vaccinbubbel’ beschermt hen dan.