Kabinet: Vanaf morgen boete voor schenden 1,5 meterplicht
Het is vanaf woensdag weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Tot nu gold het advies om dat te doen, in afwachting van de wettelijke regeling die heringevoerd moest worden.
De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) kunnen vanaf dan weer handhaven en boetes uitdelen. Op het schenden van de coronaregels staat een boete van 95 euro. Vorig jaar was dat nog 390 euro, maar op last van de rechter en later de Tweede Kamer is dat bedrag verlaagd.
Nu is 1,5 meter afstand houden nog een dringend advies. Het demissionaire kabinet had al aangekondigd dat het weer verplicht zou worden. De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plekken waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondkapjesplicht.
Ook voor het hoger en het middelbaar beroepsonderwijs geldt een uitzondering, net als voor sporten en andere hobby’s waarbij afstand houden niet gaat.
Er zijn ook plekken waar het praktisch niet mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Te denken valt aan contactberoepen, zoals kappers, stylisten, fysiotherapeuten, aan het openbaar vervoer en aan autorijlessen. Daar geldt in de meeste gevallen een mondkapjesplicht. In winkels moet afstand worden gehouden én een mondmasker worden gedragen.
Opmars
Verplicht afstand houden is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet anderhalve week geleden aankondigde om de snelle opmars van het coronavirus te vertragen. Ook werd toen besloten tot beperktere openingstijden voor onder meer winkels en horeca en het weren van publiek bij sportwedstrijden.
Het kabinet blijft daarnaast hameren op het belang van de basismaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals thuisblijven en testen bij klachten, voldoende ventilatie en regelmatig de handen wassen. Alleen dan kan mogelijk voorkomen worden dat al volgende week nog harder wordt ingegrepen, waarschuwde premier Mark Rutte eerder.
In een reactie op de verplichte 1,5 meterregel melden politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) dat ze op korte termijn meer mensen nodig hebben om te kunnen controleren of mensen zich aan deze regel houden. Dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP. Volgens hem is het gezien de onderbezetting bij de politie niet “realistisch” om te verwachten dat het verplicht houden van afstand goed kan worden gecontroleerd.
Ook Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP, noemt de regel moeilijk te handhaven vanwege personeelstekorten. ,,Ik begrijp het besluit, maar voor boa’s is dit een opdracht die niet is uit te voeren”, aldus Gerrits. ,,We hebben er simpelweg de mensen niet voor en komen handen tekort.” Daarnaast wijst Gerrits erop dat boa’s terughoudend zullen zijn met het opleggen van boetes. “Mensen zullen weer aan de maatregel moeten wennen, dus ik denk dat het de eerste dagen voornamelijk aanspreken en attenderen is.”
Snoeihard
Dat denkt ook Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. ,,Deze verplichting overvalt ons allemaal, ook de boa’s. Dus het is niet zo dat er vanaf morgen snoeihard gehandhaafd gaat worden”, aldus de voorzitter. ,,Deze handhaving gaat ten koste van andere dingen, er staan geen extra mensen voor klaar.” Kuin denkt verder dat er eerst weken communicatie vanuit de overheid voor nodig is voordat mensen de urgentie en de noodzaak inzien. ,,Met handhaving alleen los je het niet op.”
De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plekken waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondkapjesplicht.
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Immigratiedienst kan aantal asielaanvragen niet meer aan, wil ‘fundamenteel andere keuzes’
-
met video
Levering F-16's aan Oekraïne komt rap dichterbij: ‘Het is heel gevoelig’
Downing Street is duidelijk: het Verenigd Koninkrijk gaat samen met Nederland werken aan ‘een internationale coalitie’ die Oekraïne van F-16-gevechtsvliegtuigen gaat voorzien. Ons kabinet houdt zich stil. ,,Dit is heel gevoelig.” -
podcast
Ook Rutte in zijn vieze Saab krijgt het niet voor elkaar
Ook 24 uur onderhandelen bracht geen landbouwakkoord , terwijl het o zo nodig is in de stikstofaanpak dat boeren en kabinet op een lijn komen. Wat nu? En hebben minister Sigrid Kaag (Financiën) en haar collega’s de boekhouding van de overheid wel op orde? -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
met video
Moederbedrijf Albert Heijn onder vuur in Kamer over ‘graaiflatie’: ‘Waar is uw moraal?’
In de Tweede Kamer is hard uitgehaald naar de bedrijfstop van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn. Want verhoogt het bedrijf stiekem de prijzen iets extra nu de inflatie hoog is? Is er sprake van graaiflatie? ‘Onze kosten zijn gestegen, de winst staat juist onder druk.’
-
Grote zorgen bij experts: aantal coronagevallen blijft ongeremd stijgen, ook meer opnames en doden
-
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.