Kabinet vindt eigen communicatie lastig te snappen: 100 taalexperts ingezet

videoHet kabinet stelt een brigade van honderd taalexperts aan om brieven van de overheid begrijpelijker te maken. De taalcoaches trekken het land in om ambtenaren te helpen bij het schrijven van duidelijkere teksten.

,,Wij willen ervoor zorgen dat mensen kunnen meedoen en direct snappen waar brieven van de overheid over gaan’’, zegt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, die vandaag de aftrap geeft voor het opvallende project. De taalbrigade begint met vijftig experts, dat moeten er volgend jaar honderd zijn.

Volgens het kabinet zijn er 2,5 miljoen Nederlanders die overheidsbrieven niet altijd begrijpen. ,,Een deel van de mensen schaamt zich daarvoor en durft niet te vragen wat er precies wordt bedoeld’’, zegt Knops. ,,Vervolgens komen ze in problemen, bijvoorbeeld doordat ze een belastingaanslag niet betalen. Door duidelijker te communiceren, kan de overheid een hoop ellende besparen.’’

Raymond Knops
Volledig scherm
Raymond Knops © ANP

De Direct Duidelijk Brigade gaat overheidsinstanties, gemeenten en provincies helpen bij het herschrijven van teksten. Ook organiseert de brigade trainingen. Het doel is om nog dit jaar de honderd meest verstuurde overheidsteksten te verbeteren, bijvoorbeeld in brieven, formulieren, folders en websites.

Dat teksten een stuk duidelijker kunnen, ondervond staatssecretaris Knops afgelopen week zelf. Online verscheen een vacature bij zijn eigen ministerie voor de functie van ‘Raakvlakmanager Strategische Beheerorganisatie Digitaal Stelsel Omgevingswet’.

,,Ik dacht meteen: wat is dit nou weer?’’, zegt Knops over de onbegrijpelijke functieomschrijving. ,,Dit is niet wat ik wil. Ik heb de verantwoordelijk ambtenaar gevraagd hoe dit heeft kunnen gebeuren. Op deze manier doen we het niet goed.’’

Drie miljoen

Het kabinet trekt 3 miljoen euro uit voor de nieuwe taalbrigade. Op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties worden zeven medewerkers vrijgemaakt om de taalbrigade aan te sturen. ,,En om zelf het goede voorbeeld te geven: wij moeten laten zien dat het ons menens is met het doel om duidelijker te communiceren’’, zegt Knops.

Van het geld worden de taalcoaches betaald en er komt een ‘hulppakket’ voor overheidsinstanties. Daarin zitten onder meer voorbeeldbrieven, een woordenlijst met alternatieven voor ambtelijk jargon en een checklist voor het schrijven in heldere taal.

Wat kunnen die onze ambtenaren leren? De adviseurs van het Genootschap Onze Taal, de Nederlandse vereniging van taalliefhebbers, nemen voor deze site vast een paar voorbeelden onder de loep van wollige alinea’s in kabinetsbrieven aan de Tweede Kamer.  Lees hier meer.