Kabinet wil crimineel vermogen ook zonder veroordeling kunnen afpakken
Het kabinet wil crimineel geld en andere waardevolle spullen kunnen afpakken ook zonder dat de eigenaar ervan veroordeeld is. Nu kan dat alleen als er al een veroordeling ligt.
Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kondigde het plan tegen ondermijnende criminaliteit vorig jaar al aan en brengt vandaag het wetsvoorstel in consultatie. Om verdacht geld of dure auto's of horloges te kunnen afpakken, is volgens het wetsvoorstel alleen nodig dat het Openbaar Ministerie het bij de rechter aannemelijk kan maken dat het geld of de spullen het resultaat zijn van criminaliteit.
Zo moet het voortaan bijvoorbeeld mogelijk worden om grote hoeveelheid contanten die de politie bij een inval vindt, meteen door de overheid te confisqueren. Volgens het ministerie is er geen langdurig strafproces nodig als degene bij wie het geld werd aangetroffen geen verklaring kunnen geven voor het grote geldbedrag in hun huis.
Luxe villa’s en jachten
Volgens Grapperhaus is geld verdienen ‘de drijfveer’ voor criminelen. ,,We zijn niet alleen uit op hun vermogen, hun luxe villa’s, dure horloges, auto’s en jachten. We raken ze ook direct in hun criminele bedrijfsvoering.” Volgens de CDA-bewindsman raken criminelen door deze wet ‘steeds meer mogelijkheden kwijt om te investeren in verdere illegale praktijken’. ,,Op die manier voorkomen we dat zwart geld in de samenleving blijft circuleren en wordt ingezet in de legale economie of wordt geherinvesteerd in criminele activiteiten.”
Criminelen maken vaak gebruik van ingewikkelde en verhullende eigendomsconstructies, waardoor het lastig is om te achterhalen van wie vermogen en goederen zijn. De nieuwe methode draait de huidige werkwijze om: niet de crimineel, maar het geld of dure spullen staan centraal. De eigenaar of eigenaren van het geld en de spullen krijgen volgens de plannen recht op bijstand door een advocaat en kunnen beroep aantekenen tegen de uitspraak van de rechter.
Spoedbevriezing
Het wetsvoorstel regelt ook dat bankrekeningen van verdachten met spoed kunnen worden bevroren. Het wordt dan onmogelijk om het geld weg te sluizen, bijvoorbeeld naar het buitenland, als een verdachte is opgepakt. Deze ‘spoedbevriezing’ moet voorkomen dat het geld verdwenen is als het strafrechtelijk onderzoek nog bezig is.
Deze manier van afpakken van criminele winsten zonder een veroordeling gebeurt de laatste jaren in andere Europese landen ook al. De methode is niet onomstreden. Juridisch deskundigen wijzen erop dat de toegevoegde waarde beperkt lijkt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM18
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
PREMIUMvideo
Concurrentiestrijd bij politie en justitie om jacht op zware crimineel
Binnen politie en justitie woedt een concurrentiestrijd over de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Meerdere diensten die zijn opgezet om de allerzwaarste criminelen te stoppen, touwtrekken om informatie en bevoegdheden. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Kabinet belooft dat minder kinderen uit huis worden geplaatst
Kinderen die thuis problemen hebben, moeten minder snel uit huis worden gehaald. Dat is een van de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met gemeenten en zorgaanbieders over de toekomst van de jeugdzorg. -
Steun in senaat voor stikstofmiljarden lijkt ver weg
Het kabinet is nog lang niet verzekerd van voldoende steun voor een miljardenfonds om de landbouwsector te hervormen. GroenLinks en de PvdA willen de wet daarvoor pas steunen als meer zekerheden worden ingebouwd dat het geld daadwerkelijk naar natuurherstel en verduurzaming gaat, iets waar het kabinet niet in mee gaat. Ook steun van de BBB lijkt uiterst onzeker.
-
PREMIUMInterview
Grapperhaus over aanpak georganiseerde misdaad: ‘Criminelen zijn nu zo sociopaat geworden’
-
-
-
Luchtmacht koopt raketten en bommen voor onder drones
Nederland is overstag: ook onze krijgsmacht kan straks bommen en raketten afvuren via onbemande vliegtuigen. De oorlog in Oekraïne slecht daarmee opnieuw een taboe. Al blijft Defensie benadrukken: Nederland krijgt geen ‘killerdrones’. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.