Kabinet zit zonder coronawet na blokkade Eerste Kamer: ‘Dan maar weer noodverordening’
De meerderheid van de Eerste Kamer keert zich -als verwacht- tegen de zoveelste verlenging van de tijdelijke coronawet. Partijen vinden het onverantwoord om een wet in leven te houden die zulke ingrijpende restricties bevat.
Het kabinet zal nu moeten teruggrijpen naar noodregelingen als er coronamaatregelen nodig zijn. Via de tijdelijke wet kon het kabinet bij een opleving van het coronavirus maatregelen afdwingen, zoals het dragen van mondkapjes, de coronapas en beperking van groepsgrootte.
Een meerderheid van de Senaat keert zich tegen de zoveelste verlenging van de wet, zo bleek dinsdag tijdens een debat met minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid. Dit betekent concreet dat er over twee dagen geen wettelijke grondslag meer is voor het kabinet om restricties op te leggen.
Mocht het coronavirus plots weer sterk opleven, dan zal Kuipers dus moeten teruggrijpen naar noodverordeningen. Of hij moet de tijdelijke wet opnieuw indienen, waarna Raad van State, Tweede en Eerste Kamer zich erover buigen. ‘Dat kan weken duren’, klaagde een ingewijde eerder.
Maar de blokkade in de Senaat is bepaald geen verrassing. Al maanden verzetten Eerste Kamerleden zich tegen de gebrekkige onderbouwing van de noodzaak voor de tijdelijke wet. Met de mild ziekmakende omikronvariant is het niet verantwoord om de tijdelijke wet steeds weer te verlengen, redeneren partijen.
,,Als de noodzaak voor een wet er niet is, dan moet ook de macht vervallen die vrijheden fors inperkt”, zei PvdA-senator Jeroen Recourt. ,,We mogen de vrijheid van burgers niet verder inperken dan strikt noodzakelijk, we moeten beducht zijn voor de almachtige overheid.”
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij
Senatoren dringen al langer aan op haast rond de aanpassing van de permanente wet Publieke Gezondheid, die ‘coronaproof’ moet worden gemaakt. Maar Kuipers kan die wetswijziging niet eerder dan eind augustus leveren, daarom trekt de Eerste Kamer in meerderheid nu aan de noodrem.
Alleen de coalitie stemde dinsdagavond nog in met de vijfde verlenging (maart-juni), maar VVD, D66, CDA en CU hebben samen slechts 32 van de 38 benodigde zetels voor een meerderheid.
De coalitiepartijen zijn overigens ook kritisch. Diverse fracties vinden dat het kabinet al veel eerder werk had moeten maken van de wijziging van de Wet publieke gezondheid (Wpg). Daarin wil het kabinet opnemen welke maatregelen het kabinet mag afdwingen bij een pandemie als corona. ,,Maar we komen liever niet in een vacuüm tussen de tijdelijke wet en de nieuwe permanente wet”, zei Reina de Bruijn-Wezeman namens de VVD. Om dat te voorkomen moet de tijdelijke wet blijven. Daarin gaat de meerderheid dus niet mee.
Tegenstanders
De noodzaak om ingrijpende beperkende maatregelen op te leggen is gezien het geringe aantal coronabesmettingen niet meer nodig, is het dominante argument bij de politieke tegenstanders. ,,Er is op dit moment geen enkele noodzaak meer voor een tijdelijke wet”, betoogde Margreet de Boer (GroenLinks) die eerder al een meerderheid verzamelde voor haar plan om de tijdelijke wet verder uit te kleden. Mede daarom verwijderde het kabinet al diverse instrumenten uit de juridische gereedschapskist: in de zesde verlenging was de coronapas (3G) geschrapt.
Maar dat is niet genoeg. ,,Als het onverhoopt weer misgaat, kunnen we met noodverordeningen werken”, vindt onder anderen SP-senator Rik Janssen. ,,Er is niks mis met noodverordeningen in een acute crisis.”
De tijdelijke coronawet loopt al sinds najaar 2020 en moest telkens met drie maanden worden verlengd door beide Kamers. Minister Kuipers voorziet wel enige problemen nu de tijdelijke wet sneuvelt. ,,Als we maatregelen moeten nemen, zit je wel met een probleem", zegt hij tegen deze nieuwssite. ,,Dan moet je naar noodprocedures grijpen of je moet de tijdelijke wet opnieuw indienen via de Raad van State, de beide Kamers. De omikronvariant vermenigvuldigt zichzelf binnen 3,5 dag. Ik denk dat de parlementaire behandeling langer zal duren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet wil dat kinderen bij seksuele voorlichting leren grenzen aan te geven
Het kabinet wil dat lessen seksuele voorlichting worden aangepast zodat kinderen al vroeg leren hun eigen grenzen te herkennen en te bewaken. Om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken, overweegt het ook om elk bedrijf te dwingen om een vertrouwenspersoon aan te stellen. -
Landelijk voorzitter van Bij1 Jursica Mills stapt op vanwege ‘toxische partijcultuur’
Jursica Mills, de landelijke voorzitter van Bij1, legt per direct haar functie neer. Dat heeft ze de leden vrijdagavond per mail laten weten. Volgens Mills is haar vertrek te wijten aan de ‘toxiciteit, vriendjespolitiek en tegenstrijdigheden’ binnen de partij. -
PREMIUM
‘Blusdeken’ Johan Remkes moet nu de boze boer zien te kalmeren
Noem hem de blusdeken van het kabinet, want oud-minister Johan Remkes (VVD) heeft er weer een klus bij: ditmaal mag hij de verhitte stikstofdiscussie zien te bekoelen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUMAnalyse/met video11
Oorlogstaal in stikstofdebat, maar juist subtiele teksten waren waarschuwing voor de boer
De oorlogstaal van het boerenprotest sijpelt door naar het parlement. Daar reppen partijen van boerenhaat, euthanasie, burgeroorlog en propagandatactieken. Maar juist de subtielere teksten bevatten zorgwekkende signalen voor de boeren.
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Nieuwe, ‘gevangenisachtige’ opvang moet asielzoekers uit veilige landen ontmoedigen
In de strijd tegen overlastgevende asielzoekers werkt het kabinet aan nieuwe, sobere opvang waar verscherpt toezicht geldt, kamers regelmatig doorzocht worden en asielzoekers grotendeels binnen moeten blijven.