Kamer akkoord: avondklok vanaf zaterdag, wel vanaf 21.00 uur
videoDe Tweede Kamer gaat akkoord met een avondklok die zaterdagavond om 21.00 uur ingaat (en als gepland tot 04.30 uur duurt). Het straatverbod duurt tot en met 9 februari, verlenging is niet uitgesloten maar het kabinet wil de maatregel zo snel mogelijk ‘de prullenbak weer in’ als het kan.
Delen per e-mail
Eerder was er geen meerderheid in het parlement, maar met een half uur latere starttijd konden de meeste fracties ermee leven. D66 nam tijdens een coronadebat het initiatief voor een motie die de avondklok een half uur later laat starten dan het kabinet voorstelde. Naast D66 stemden VVD, CDA, SP, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en 50Plus voor.
Eerder was D66 tegen een avondklok. Daarover verklaarde fractieleider Rob Jetten: ,,Na veel wikken en wegen heeft D66 besloten het kabinetsvoornemen voor de instelling van een avondklok te steunen, maar dan wel met een later tijdstip van aanvang. Een latere avondklok maakt een verschil voor kinderen en jongeren om nog net wél naar de sporttraining te kunnen. Voor volwassenen om na het werken nog net wél boodschappen te kunnen doen. En voor ouders om na een volle dag thuiswerken en thuisonderwijs nog net wél dat ommetje te kunnen maken.”
Wisselgeld
Het kabinet had de motie van de Kamermeerderheid al ‘oordeel Kamer’ gegeven. Belangrijk voor premier Rutte was de constatering van het OMT dat een ingangstijd tussen 20.00 uur en 21.00 ‘s avonds het meest effectief zou zijn. De wens van de Kamer bleef binnen deze bandbreedte.
Wat betreft eerdere verzoeken om een latere aanvang van de spertijd zei premier Rutte al dat ‘ietsje later moet kunnen’. Een avondklok die later dan 21.00 uur ingaat, zou echter niet genoeg verschil maken in het terugdringen van de besmettingscijfers, wat weer nodig is om de druk op de zorg beheersbaar te houden.
Toen de motie voor 21.00 uur er vanmiddag kwam te liggen, was het debat over de avondklok beslist.
Thuiswerkregel
Naast toezeggingen op de avondklok gaat het kabinet ook kijken naar een strengere handhaving van de thuiswerkregels. Daarom hadden bijna alle partijen in de Tweede Kamer gevraagd.
Rutte wil niet dat de overheid gaat bepalen wie er moet thuiswerken en wie niet, in plaats van de werkgevers. Maar het kabinet gaat wel snel kijken naar de bevoegdheden om eventueel een bedrijf te sluiten dat weigert de signalen van de inspectie SZW op te volgen. Nu mag deze waakhond hooguit werkzaamheden stilleggen.
De VVD ziet een avondklok als ‘een zware en, met pijn in het hart, noodzakelijke maatregel’. De liberalen, vandaag vertegenwoordigd door Kamerlid Hayke Veldman en niet door fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, snappen ook dat kabinet deze ingreep pro-actief invoert. Vooral om te zorgen dat de scholen snel weer open kunnen.
Ook Pieter Heerma (CDA) steunt de avondklok en ziet de noodzaak, al snapt hij heel goed dat mensen de maatregelen ‘als een klap’ ervaren. Hij wil dat het kabinet de burgers meer perspectief biedt, zodat mensen ‘het ergens voor doen’.
Het Outbreak Management Team (OMT) liet gisteren in het nieuwste kabinetsadvies weten dat de avondklok een afname van de besmettingen van 8 tot 13 procent kan realiseren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
terugkijken
Peter Kwint tijdens Mario Kart: ‘Gedoe bij jongerenvereniging SP is gewoon k**’
Tijdens een potje Mario Kart is Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) er duidelijk over: het gedoe bij de jongerenbeweging van de SP is gewoon kut. In een ontspannen setting praat presentator Roel Maalderink in ‘Gamen met Politici’ met Kamerleden. Donderdagavond werd op Rainbow Road het spel beslist toen Kwint Maalderink van de baan reed. -
Kaag (D66) wil meer vrijheid met vaccinatiebewijs: ‘Laten we voorbeeld nemen aan Israël’
D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil dat Nederlanders meer vrijheden krijgen als zij gevaccineerd zijn tegen corona. Ook wil ze dat de overheid gratis snel- en zelftesten verstrekt, waardoor restaurants, cafés, winkels en scholen snel weer open kunnen. -
PREMIUMPERSCONFERENTIE
De avondklok moest als eerste de prullenbak in, maar blijft toch weer: ‘Slecht voor het vertrouwen’
Het onding moest zo snel mogelijk ‘de prullenbak’ in, zei premier Mark Rutte bij de start van de controversiële avondklok. Maar nu wordt het straatverbod toch weer opnieuw verlengd, betrokkenen hekelen die ‘gebroken belofte’. -
PREMIUM
Alle verkiezingsprogramma's geanalyseerd: oplossing voor woningnood zit er niet tussen
Wie wil dat het klimaatprobleem wordt aangepakt, heeft echt wat te kiezen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat geldt niet voor de woningnood: geen van de onderzochte partijen kan die crisis de komende jaren tackelen. -
PREMIUMRTL-debat
Alles is familie: in campagnetijd zetten lijsttrekkers familieleden maar wat graag in
Politici schuiven hun familie deze campagne nadrukkelijk naar voren. Sigrid Kaag en haar vier kinderen, Jesse Klaver en zijn broers en zussen, ‘gezinsman’ Wopke Hoekstra en ‘zijn’ Liselot.
-
PREMIUMvraag & antwoord1
Waarom de WW wel of niet zou moeten worden verkort
Het CDA ligt onder vuur omdat het de maximale WW-duur van twee naar een jaar wil verkorten. Maar hoe zit het precies als u werkloos wordt? -
D66 voert druk op met wet over staatswiet
D66 voert de druk op om gereguleerde wietteelt mogelijk te maken. Nu JA21 en Forum voor Democratie over het voorstel willen debatteren, kan het initiatiefvoorstel voor regulering van softdrugs een meerderheid halen. -
Zo werd Inge van Dijk de rijzende ster van het CDA: ‘Als politici moeten we onszelf niet belangrijker maken dan we zijn’
Over een paar weken kan ze plaatsnemen in de banken van de Haagse Tweede Kamer, Inge van Dijk uit Gemert. De rijzende ster binnen het CDA kwam voor veel mensen zo maar uit het niets hoog op de kandidatenlijst van haar partij. In gesprek met een wethouder die er is voor de mensen, en die vooral gewoon ‘Inge’ wil blijven.