Koos Timmermans (helemaal rechts)
Volledig scherm
Koos Timmermans (helemaal rechts) © AP

Kamer tevreden maar ook kritisch over vertrek financieel directeur ING

UpdateIn Den Haag wordt gematigd positief gereageerd op het vertrek van de financiële topman van ING, Koos Timmermans. Een aantal Kamerleden vraagt zich openlijk af of het witwasschandaal ook iemand de kop had gekost als er geen maatschappelijke druk was ontstaan. 

De top van ING keek na ,,heftige reacties'' uit de politiek en maatschappij opnieuw naar mogelijke gevolgen voor posities in de raad van bestuur. Dat zei voorzitter Hans Wijers van de raad van commissarissen van de bank vandaag in een gesprek met het ANP. De bank trok vorige week nog de conclusie dat er niemand hoefde te vertrekken na de miljoenenschikking in een witwaszaak.

Wijers benadrukte dat het terugtreden van Timmermans een gezamenlijke beslissing is. De positie van topman Ralph Hamers staat niet ter discussie. ,,De heer Hamers had en heeft de volledige steun van de raad van commissarissen'', wilde Wijers alleen kwijt.

'Bedenkelijk'

Quote

Ik vraag mij sterk af of ING dezelfde conclusie had getrokken als er niet zo veel ophef was ontstaan.

Mahir Alkaya, SP

,,Dat er pas consequenties volgen na zoveel maatschappelijke en politieke druk geeft te denken", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. ,,Als CFO Timmermans blijkbaar verantwoordelijk is voor de witwaspraktijken bij ING, dan is onmiddellijk vertrek zonder vertrekregeling gepast."

Ook Mahir Alkaya (SP) stelt vraagtekens bij het vertrek van Timmermans. ,,Oh er is dus toch iemand verantwoordelijk.. Meer dan terecht dit, maar ik vraag mij sterk af of ING dezelfde conclusie had getrokken als er niet zo veel ophef was ontstaan. Tien jaar na het begin van de crisis door banken blijven fundamentele veranderingen in de sector nodig." 

Schokkend

Quote

Alleen een geldboete voor ING, terwijl de top van de bank vrijuit ging, voelde als onvoldoen­de

Joost Sneller, D66

Toch vinden de Kamerleden - ook binnen de coalitie - het vertrek een goede stap. ,,Gelukkig lijkt besef te zijn doorgedrongen bij de top van ING dat consequenties niet konden uitblijven", zegt CDA-Kamerlid Erik Ronnes. VVD'er Roald van der Linde plaatst ook een kanttekening bij het nieuws. ,,Goed dat ING laat zien dat het menens is, al was daar blijkbaar publieke druk voor nodig."

Eppo Bruins (ChristenUnie): ,,Dat binnen Nederlands grootste systeembank witwaspraktijken konden bestaan, is gewoonweg schokkend. De bank heeft haar maatschappelijke en wettelijke taak genegeerd. Vandaag lijkt het erop dat dat besef nu ook langzaam binnen de top van de bank begint door te dringen."

Ook D66-Kamerlid Joost Sneller noemt het opstappen van Timmermans 'terecht'.  ,,Iedereen moet zich aan de wet houden. Winst mag in die afweging geen rol spelen. Dat geldt ook voor de grootste bank van Nederland. Alleen een geldboete voor ING, terwijl de top van de bank vrijuit ging, voelde als onvoldoende." 

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) noemt het besluit 'passend en verstandig'. Hij wijst erop dat dergelijke besluiten bij de raad van commissarissen liggen. Hij ging niet in op de vraag of hij zelf druk had uitgeoefend. De minister benadrukt dat er bij ING sprake is van een 'ernstige situatie'. 

'Werknemers niet de dupe'

ING geeft met het aangekondigde vertrek van Timmermans een 'positief signaal' af, meent Gerard van Hees van FNV Finance. ,,Het is alleen jammer dat een dergelijke stap pas wordt genomen nadat maatschappelijk de storm is opgestoken.'' Volgens de FNV-bestuurder had ING bij de publicatie van de schikking al duidelijk kunnen maken dat er ook gevolgen aan kleven voor het bestuur van de bank.

,,Net als bij de kwestie rondom de salarisverhoging van topman Ralph Hamers eerder dit jaar, heeft ING er niet voor gekozen proactief te reageren, maar reactief. Dat is jammer", aldus Van Hees. Geloofwaardigheid is volgens hem het grootste probleem voor ING. De angst bestaat dat medewerkers van de bank het wederom voor de kiezen krijgen.

Vakbond De Unie kan zich niet aan de indruk onttrekken dat het vertrek van Timmermans een poging is om de positie van anderen te verdedigen. Met Timmermans' vertrek neemt het bestuur van ING, volgens voorzitter Reinier Castelein, duidelijk verantwoordelijkheid voor het witwasschandaal, maar er blijft behoefte aan een duidelijke verklaring voor de gang van zaken. Ook wil De Unie niet dat werknemers de dupe worden van de miljoenenboete die de bank moet betalen. 

Tekortgeschoten

Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het Openbaar Ministerie, nadat er witwaspraktijken aan het licht kwamen. Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende fouten te hebben gemaakt bij de controle rond witwassen. Daarmee leek de kous voor de bank af, maar de maatschappelijke ophef nam alleen maar toe. 

De opzienbarende schikking met ING in de witwasaffaire is volgens de ministers van Financiën en Rechtsbescherming effectiever dan een gang naar de rechter. Die had alleen een geldboete kunnen opleggen. 'Nu kunnen maatregelen worden afgedwongen die de rechter niet kan opleggen', melden bewindslieden Wopke Hoekstra en Sander Dekker. 

Quote

Nu kunnen maatrege­len worden afgedwon­gen die de rechter niet kan opleggen

Wopke Hoekstra en Sander Dekker, Ministers van Financiën en Rechtsbescherming

Daarnaast speelt volgens de bewindslieden mee dat ING de gemaakte fouten ,,publiekelijk erkent en betreurt'' en dat de bank heeft meegewerkt aan het strafrechtelijk onderzoek. Verder melden zij dat het OM heeft gekeken of personen vervolgd konden worden, maar strafbare feiten zouden niet individueel aan personen toe te rekenen zijn geweest.

DNB

Hoekstra heeft de kwestie ook besproken met De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder heeft laten weten vertrouwen te hebben in de afspraken die gemaakt zijn met ING om herhaling in de toekomst te voorkomen. De minister wil nog wel van DNB weten of die ook witwasrisico's ziet bij andere Nederlandse banken, en of de centrale bank zichzelf voldoende toegerust vindt om adequaat toezicht te houden.

Hoewel vooral topman Ralph Hamers na het nieuws onder druk kwam te staan, is het dus zijn rechterhand die het veld moet ruimen.

Kijk hier naar de reactie van Hamers op het witwasschandaal: