Volledig scherm
© ANP

Kamer wil speciale status voor Afghaanse tolk

De Tweede Kamer wil dat Afghaanse tolken die internationale militaire missies hebben geholpen op hun missie een speciale status krijgen. Dan worden ze aangemerkt als systematisch vervolgde groep en krijgen ze recht op asiel in Nederland.

Afghaanse tolken worden geregeld om het leven gebracht door de Taliban. Anderen worden bedreigd of zijn ondergedoken. Nederlandse militairen werken in Afghanistan met tolken die uit Nederland meekomen en tolken die lokaal worden geworven.

Minister Ank Bijleveld (Defensie) kondigde in juli aan dat Afghaanse tolken die voor Nederland in Uruzgan hebben gewerkt hier welkom zijn als zij zich bedreigd voelen. Volgens haar zijn het afgelopen jaar "de nodige" Afghaanse tolken al naar Nederland gekomen.

Dat was nog onvoldoende voor de Kamer. Die wil een structurele regeling. De motie daartoe was een initiatief van D66 en ChristenUnie en kreeg steun van onder meer VVD, SP, GroenLinks en PvdA. Bijleveld gaat met de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid overleggen over de wens van de Kamer.