Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Kamervragen over honderdduizend onterechte verkeersboetes

Een derde van alle verkeersboetes blijkt na bezwaar onterecht te zijn opgelegd. Het is voor Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan de minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus.

Deze redactie meldde afgelopen zaterdag dat bij ruim honderdduizend Nederlanders vorig jaar een brief van het CJIB op de mat viel, terwijl ze niets hadden misdaan. Een derde van alle verkeersboetes waartegen burgers vorig jaar bezwaar indienden bleek onterecht opgelegd. Het gaat om 107.300 boetes die werden uitgedeeld voor onder meer snelheidsovertredingen, door rood rijden en handheld bellen.

Vragen aan de minister

Tweede Kamerlid Remco Dijkstra wil van minister Grapperhaus weten waaruit de drempel voor mensen bestaat om bezwaar te maken tegen hun verkeersboete. Ook wil het VVD-Kamerlid weten of het klopt dat bezwaarmakers eerst een standaardbrief terugkrijgen, en waarom dit het geval is.

Dijkstra bevreemdt het verder dat pas in hoger beroep bij het Gerechtshof in Leeuwarden inhoudelijk naar de zaak wordt gekeken. Het VVD-Kamerlid wil verder weten in hoeverre justitie aan boete-ontvangers duidelijk maakt dat in bezwaar maken kan lonen. Alle Kamervragen zijn hier terug te vinden.

Ook bezwaar aantekenen tegen een onterechte boete? Bekijk in deze video hoe: