Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP / ANP

Kinderen kunnen straks achternaam van twee ouders krijgen

Kinderen kunnen straks de twee achternamen van hun ouders dragen. Ouders kunnen bij de geboorte van hun kind nu al kiezen welke achternaam het wordt, maar straks mogen ze er ook voor kiezen om beide achternamen te geven en ook in welke volgorde. De gemaakte keuze geldt dan ook voor de kinderen die erna worden geboren. De gecombineerde geslachtsnaam wordt zonder koppelteken geschreven.

4 reacties

 • M.H. van den Brink

  2 maanden geleden
  In Spanje heel normaal. Je krijgt de achternaam van je vader en die van je moeder. Als je dan kinderen krijgt, hebben die de eerste achternaam van vader met daarbij weer die van hun moeder, dus nooit meer dan één dubbele achternaam en niet het overdreven voorbeeld van G.J. Algra.
 • G.J. Algra

  2 maanden geleden
  Hoe gaat het dan als deze “Willems De Vries” kinderen krijgt met bijv “Janssen Van den Berg”. Mogen die kinderen dan Willems De Vries Janssen Van den Berg heten? Het hoe dan met de volgende generatie?
 • G.J. Algra

  3 maanden geleden
  Op het werk hadden we ooit 2 medewerkers met ieder een dubbele achternaam. Stel dat die samen kinderen krijgen, mogen ze die dan de 4 achternamen geven? Met 2 lange achternamen zal het al moeilijk worden om de naam op een (bank)pas te krijgen, hoe doe je dat dan met 4 achternamen?
 • Ada Schouten

  3 maanden geleden
  Geweldig, heel handig voor kinderen - maar niet heus. Je beide ouders zullen maar een keilange achternaam hebben, moet je die overal zeggen en invullen. Ik hoop dat toekomstige ouders hierover goed nadenken. Er zijn nogal wat kinderen die balen van hun voornaam - om welke reden dan ook. Die valt te veranderen, een achternaam wordt lastiger...
 1. Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
  PREMIUM

  Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoeg­de suiker kan wel 99 suiker­klont­jes schelen

  In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?