Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zwaaien naar omstanders vanaf het balkon bij Paleis Noordeinde
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zwaaien naar omstanders vanaf het balkon bij Paleis Noordeinde © ANP

Koning Willem-Alexander ligt op koers voor 1 miljoen per jaar

De Oranjes krijgen er dit jaar 2,5 procent extra bij. Dat pakt op het jaarlijkse strookje als volgt uit: de koning incasseert een inkomen van bijna negeneneenhalve ton: 949 duizend euro. Daarmee plust hij 23 duizend euro. 

Koningin Máxima stijgt met 10 duizend euro naar een jaarinkomen van 377 duizend euro. Prinses Beatrix ontvangt 15 duizend euro meer en krijgt volgend jaar 537 duizend euro. De leden van het koninklijk Huis hoeven daarover geen belasting te betalen.

Over twee jaar zal de koning het jaarbedrag van 1 miljoen hebben bereikt. Daar zal de discussie over twee jaar niet over gaan. Want dan zal ‘de vermoedelijke opvolger van de Koning’ prinses Amalia een grondwettelijke uitkering krijgen. Ze zal beginnen met een inkomen van 282 duizend euro.

Bovenop de persoonlijke uitkering krijgen de genoemde leden van het Koninklijk Huis ook onkostenvergoedingen voor personele en materiële uitgaven. Voor de koning is dat een bedrag van 4,94 miljoen euro, voor de koningin 643 duizend euro en voor prinses Beatrix een miljoen 600 euro.

De totale kosten van het Koningshuis bedragen 44,4 miljoen euro per jaar.