Kopzorgen houden aan: proef met staatswiet wordt wéér vooruitgeschoven
De al zo geplaagde wietproef krijgt andermaal met tegenslag te maken: vijf jaar na aankondiging wordt de test alwéér uitgesteld.
Het wietexperiment werd in 2017 nog met tromgeroffel gelanceerd: onder toezicht van de staat zou hennep worden geteeld en verkocht, zodat de illegale markt buitenspel zou kunnen worden gezet in de toekomst.
Maar volgens Haagse bronnen besluit het kabinet morgen, tijdens de ministerraad, dat nog steeds niet gestart kan worden met het experiment in een geselecteerd aantal gemeenten. Op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2024 kan begonnen worden, let wel: dan is het dus inmiddels 7 jaar na aankondiging.
Geen interesse
Eerder al kampte het project met een waaier aan kopzorgen: er was een gebrek aan telers die willen meedoen, geen interesse van gemeenten en er was ook nog gedoe met bankrekeningen. Al met al lijkt het project gedoemd te mislukken.
D66 zal er stevig van balen. Die partij wilde het proefproject graag en wist het in het regeerakkoord van het vorige kabinet te krijgen. Maar sinds dat momentje van victorie, stapelden de problemen zich op. Eerst wilden veel gemeenten niet meedoen, toen bleek er geen grote stad te porren voor deelname en vervolgens waren er nog kleinere problemen.
Zo wilde het kabinet met tien telers in zee gaan om de ‘staatswiet’ te maken, maar er konden er maar acht gevonden worden. En zelfs van hen had een ‘aantal’ nog ‘problemen met het verkrijgen’ van een locatie, meldde het kabinet eerder. Sterker: ze kregen niet eens een bankrekening, omdat banken bang waren te worden vervolgd voor het helpen bij witwassen en het financieren van terrorisme.
Het kabinet schreef begin dit jaar nog met gevoel voor eufemisme: ‘De weg naar de start blijkt hobbelig te zijn’.
Overigens voelden VVD, CDA en ChristenUnie al helemaal niks voor de proef. CDA sprak van een ‘heilloze weg’, de VVD vond het een ‘naïef’ idee dat staatswiet zou helpen om drugscriminelen te slim af te zijn. Met de proef werd D66 tegemoetgekomen, in de onderhandelingen van het regeerakkoord. Maar het lijkt er vooralsnog niet op dat het er ooit gaat komen.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Steden alsmaar drukker en andere regio's verschralen: CDA vindt het tijd voor koerswijziging
Het CDA wil dat ‘onrendabele’ spoorlijnen en andere projecten buiten de Randstad vaker en meer subsidie krijgen. Dit is nodig om het platteland leefbaar te houden en overbelaste steden in de Randstad en Brabant te ontzien, meent de partij. -
Met video1
Segers bij afscheid aan gepolariseerde Tweede Kamer: ‘Hou de gemoedelijkheid van een dorp’
Vertrekkend leider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, hoopt dat de Tweede Kamer ook in de huidige gepolariseerde tijd ‘de gemoedelijkheid van een dorp’ houdt. ,,Als het hier lukt toch prettige collega’s te blijven, dan laten we zien dat het buiten ook moet lukken.” -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
1
Minister Adema weer door het stof over mestregels: had Kamer beter moeten informeren
Landbouwminister Piet Adema erkent dat hij de Tweede Kamer beter op de hoogte had moeten houden van de gang van zaken rond de strengere mestregels waar Nederland van de Europese Commissie aan moet gaan voldoen. Hij had een ‘aanvullend signaal’ moeten geven over de zorgen die daarover leefden in Brussel, vindt hij achteraf. Dat hij dat naliet zegt hij te betreuren. -
PREMIUMbijziendheid stijgt
Mogelijk toch einde aan smartphone in de klas: ‘Ik stop pas als dit geregeld is’
De invoering van een landelijk verbod op smartphones in het klaslokaal lijkt toch weer op tafel te liggen. Diverse politieke partijen broeden nog op een ban, maar willen eerst met het onderwijs in gesprek. Het aantal schermuren moet drastisch omlaag om de kans op ernstige bijziendheid bij kinderen en jongvolwassenen te voorkomen, stellen experts.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Met video
Kamer breekt zich het hoofd over internationale studenten: ‘Al die Duitse psychologen hoeven we niet’
Nederland heeft te veel internationale studenten, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Dijkgraaf gaat daarom het aantal nieuwe studenten op Engelstalige opleidingen beperken. Ook komt hij met andere maatregelen. Maar niet alle universiteiten zitten te wachten op een maximum aantal studenten.