Volledig scherm
Léonie Sazias keert volgende week donderdag terug in de Tweede Kamer. Het Kamerlid van 50Plus was sinds november afwezig, om behandeld te worden voor kanker. © ANP

Léonie Sazias na behandeling kanker terug in Tweede Kamer

Léonie Sazias keert volgende week donderdag terug in de Tweede Kamer. Het Kamerlid van 50Plus was sinds november afwezig, om behandeld te worden voor darmkanker.

Sazias zou in eerste instantie in maart weer aan het werk gaan, maar voor de behandeling was toch meer tijd nodig dan gedacht.

Helemaal groen licht heeft Sazias nog niet, zegt ze, maar ze heeft zin weer aan het werk te gaan. ,,Op de scan zijn nog steeds dingen te zien die niet in het lijf horen, maar ik voel me helemaal prima. Ik heb nergens last van.”

Volksgezondheid

Sazias had voor haar ziekteverlof al Volksgezondheid in haar portefeuille, en wil zich na haar terugkeer extra focussen op de behandeling van kanker. Ze wil samen met deskundigen kijken of de manier waarop chemokuren worden gegeven niet beter kunnen worden toegespitst op de individuele patiënt.

De voormalige presentatrice (61) vertrok begin november tijdelijk uit de Kamer voor een vervolgbehandeling. Ze wilde zich in alle rust concentreren op haar herstel, liet ze weten. Ze was in 2017 nog succesvol geopereerd en kon nieuwgekozen naar de Kamer.

Sazias wordt ook de komende tijd nog vervangen door Simon Geleijnse, die tijdens haar vorige verlof ook haar plaats innam.