‘Lokale bestuurders moeten de baas blijven over jeugdzorg nieuwe stijl’
KamerdebatDe jeugdzorg moet drastisch anders worden georganiseerd, vindt de Tweede Kamer. Maar dan moet er wel blijvend geld bij, en volgens de oppositie liefst snel. Ook is het belangrijk dat, ondanks ingrepen om de hulp voor kwetsbare jongeren te verbeteren, gemeenten nog steeds iets te zeggen houden over de jeugdzorg. Zeker als zij nu al goed presteren.
Delen per e-mail
Vandaag vergadert de Tweede Kamer - onder toeziend oog van zo’n 150 wethouders - met ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Dekker (Rechtsbescherming) over hun recente mededeling dat de zieltogende jeugdzorg op de schop gaat. Gemeenten moeten van het kabinet vooral de zwaardere hulp aan kwetsbare jongeren regionaal gaan organiseren. Ook dienen aanbieders van jeugdhulp een nette vergoeding te krijgen.
Deze rigoureuze stelselingreep lijkt geen moment te vroeg te komen. De overheveling van het leeuwendeel van de jeugdzorg naar de gemeenten in 2015 ging gepaard met een forse bezuiniging. Veel gemeenten kampen sindsdien met oplopende tekorten. Een onvoorziene toename van het aantal jongeren dat jeugdzorg nodig heeft, nu gemiddeld 10 procent, maakt de situatie nog nijpender.
Wachtlijsten
Wat gaan de maatregelen aan extra bureaucratie opleveren? Worden jongeren er beter door geholpen straks?
Kinderen met zware problemen komen op wachtlijsten terecht en professionals hebben onvoldoende tijd om jeugdigen goed te begeleiden. Regeringspartij VVD wil daarom vandaag tijdens een groot debat over de jeugdzorg weten of de ingreep in de jeugdzorg de huidige problemen wel gaat oplossen.
,,Wat verandert er door dit voorstel?”, vraagt het liberale Kamerlid Martin Wörsdörfer zich af. Hij noemde het plan van De Jonge eerder ‘paniekvoetbal’. ,,Wat gaan de maatregelen aan extra bureaucratie opleveren? Worden jongeren er beter door geholpen straks?”
Parlementariër Vera Bergkamp (D66) vraagt zich hardop af of de actieprogramma‘s die zorgminister De Jonge eerder heeft ingezet, überhaupt wel werken. Daarnaast wil ze weten van de bewindsman hoe hij het vertrouwen van de lokale bestuurders gaat herstellen, die compleet zijn verrast door de aanstaande stelselwijziging. ,,En mogen gemeenten die het nu al goed doen, daar gewoon mee doorgaan?” Bergkamp wil verder een second opinion over de beoogde stelselwijziging.
Het kabinet heeft al bij de Voorjaarsnota besloten om worstelende gemeenten bij de jeugdzorg financieel tegemoet te komen door dit jaar 420 miljoen euro extra beschikbaar te stellen en in 2020 én 2021 jaarlijks 300 miljoen. Maar voor daarna is nog onduidelijk hoeveel geld erbij komt op vaste basis.
Tegen het zere been
Kopieer de werkwijze van gemeenten die al goed samenwerken binnen de regio
Pas eind volgend jaar besluit minister De Jonge of de jeugdzorg na 2021 meer structurele financiering nodig heeft. En dat is vandaag tegen het zere been van vooral de oppositie. ,,Jongeren worden de dupe van een verkiezingsstrijd tussen ministers De Jonge en Hoekstra", aldus PVV‘er Fleur Agema.
Volgens de SP en GroenLinks moet De Jonge niet wachten tot verkiezingstijd (uiterlijk in maart 2021 is er een landelijke stembusgang) met een besluit over extra geld voor de jeugdzorg. SP-Kamerlid Maarten Hijink: ,,Je kunt een nieuw kabinet toch niet opzadelen met een enorm tekort in de financiering van de jeugdzorg omdat je zelf niet bereid bent om dat geld vrij te maken?”
Het CDA benadrukt, net als de VVD, dat er structureel geld bij moet als volgend jaar blijkt dat de jeugdzorg nog steeds in de financiële problemen zit. ,,Maar we moeten ook kijken naar de organisatie", zegt Kamerlid René Peters. ,,Kopieer de werkwijze van gemeenten die al goed samenwerken binnen de regio.” En volgens hem stroomt er ook nu in de jeugdzorg nog veel geld onnodig weg.
Onaangenaam verrast
Gemeentekoepel VNG heeft al ‘onaangenaam verrast’ gereageerd op de aankondiging dat de jeugdzorg zo ingrijpend anders wordt opgezet. ,,Het doet geen recht aan al die gemeenten die hun zaken goed op orde hebben, om met de vinger te wijzen en iedereen over één kam te scheren.” Of zoals betrokken Zoetermeerse wethouders het plan samenvatten: ,,Het is een regelrechte schoffering van gemeenten.”
Gemeenten stellen vast dat het kabinet tot in detail wil gaan voorschrijven hoe gemeenten met elkaar samenwerken. De invloed van lokale bestuurders wordt kleiner, vrezen ze.
Verder in het nieuws
-
Nieuwe cao Personeel ziekenhuizen krijgt er acht procent bij
Een ultieme poging om de cao-onderhandelingen tussen de ziekenhuiswerkgevers en de vakbeweging vlot te trekken, is gelukt. Er ligt nu een deal tussen de onderhandelaars. De leden moeten daar echter nog wel mee instemmen. -
Toeslagenaffaire: ‘Belastingdienst negeerde wet veel langer’
De Belastingdienst heeft zich ook de afgelopen drie jaar niet aan de wet gehouden bij het controleren van toeslagen voor kinderopvang. Dat strookt niet wat staatssecretaris Menno Snel van Financiën de Tweede Kamer heeft verteld en evenmin met wat de Belastingdienst de Nationale Ombudsman beloofde. De Belastingdienst zou zich volgens hen sinds 2016 wel aan de wet houden. -
UPDATE Henk Otten en 50Plus helpen stikstofwet aan meerderheid in Eerste Kamer
Henk Otten heeft na een bezoek aan het Torentje zijn zegen gegeven aan de stikstofwet van het kabinet. De kans is groot dat ook 50Plus en SGP volgende week met de wet instemmen, waarmee in de Eerste Kamer een meerderheid vóór is. Zo kan het kabinet de spoedwet zonder hulp van PvdA of GroenLinks door de senaat loodsen. -
Kabinet: Economie moet ingrijpend worden hervormd
Nederland moet de economie grondig hervormen om de welvaart in de toekomst te garanderen. Het kabinet heeft daarvoor een zespuntenplan gepresenteerd. Voor het plan zijn miljarden euro’s nodig die vooral door nieuwe kabinetten moeten worden neergeteld. -
In de onderzeebotenrace gaat kabinet met drie bouwers verder
Het kabinet maakt nog geen keuze voor een fabrikant die vier nieuwe Nederlandse onderzeeboten moet bouwen. Drie van de vier partijen die de nieuwe boten willen bouwen, blijven in de race. ,,Bij alle drie is werk aan de winkel om het bod beter te maken.”
-
‘Belastingdienst op bezoek bij ouders met zwartgelakt dossier’
Alle ouders die van de Belastingdienst een zwartgelakt dossier toegestuurd kregen, krijgen ‘op zeer korte termijn’ persoonlijk bezoek van een medewerker van de dienst. Die gaat uitleggen wat er in hun dossier staat. -
Advies Raad van State ‘D66-plan voor zorgvuldig hacken door spionnen is overbodig’
Een D66-plan om Defensie, veiligheidsdiensten en opsporingsdiensten aan een aantal zorgvuldigheidseisen te houden bij het hacken van systemen, wordt afgeschoten door de Raad van State. -
PREMIUM
STIKSTOFCRISIS Nederland heeft tienduizenden hectares extra natuur nodig
Nederland heeft niet minder, maar juist méér natuur nodig om de stikstofcrisis het hoofd te bieden. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving moeten er tienduizenden hectares natuurgebied bij komen om Europese natuurdoelen te halen.