Mbo-studenten die in hun laatste jaar zitten, kunnen vanaf donderdag weer examens maken.
Volledig scherm
Mbo-studenten die in hun laatste jaar zitten, kunnen vanaf donderdag weer examens maken. © Milan Rinck

Mbo’ers mogen tijdens coronacrisis stoppen met hun stage

Stagelopende mbo-studenten mogen stoppen met hun stage als zij vinden dat er te veel gezondheidsrisico’s zijn. De stages moeten in principe wel op een later moment worden ingehaald. Dat kan betekenen dat een student langer over de opleiding doet dan gepland.

Die afspraken heeft Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven gemaakt met de MBO Raad, studentenorganisatie JOB en de onderwijsbonden. Het uitgangspunt is dat de stages zoveel mogelijk doorgaan, maar dat zal niet altijd lukken. In veel gevallen is het leerbedrijf door de coronacrisis gesloten, waardoor het al onmogelijk is geworden met de stage door te gaan. In de horeca moesten alle eet- en drinkgelegenheden zondagavond immers op last van het kabinet dicht.

Examens

Wel beginnen de examens in het mbo vanaf donderdag weer voor studenten die in hun laatste jaar zitten. Die worden online, op stageplekken of op een andere locatie dan de school afgenomen. Eerder vandaag werd al bekend dat middelbare scholen weer opengaan voor de schoolexamens van eindexamenklassen.

Ook op mbo-scholen wordt in elk geval tot 6 april geen onderwijs gegeven. Het onderwijs wordt bijvoorbeeld digitaal voortgezet. De aanmelddeadline voor mbo-opleidingen, die nu op 1 april ligt, wordt uitgesteld tot 1 mei. Daarmee wil Van Engelshoven zorgen dat scholen zich eerst kunnen richten op alternatieve vormen van onderwijs. Ook wordt het mogelijk om het bindend studieadvies uit te stellen.