Op dit moment heeft minder dan de helft (44 procent) van de volwassen Nederlanders zijn keuze geregistreerd in het donorregister.
Volledig scherm
Op dit moment heeft minder dan de helft (44 procent) van de volwassen Nederlanders zijn keuze geregistreerd in het donorregister. © ANP XTRA

Meeste Nederlanders leggen donorkeuze (nog) niet vast, vooral Flevolanders willen organen niet afstaan

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft niet vastgelegd of hij of zij organen wil afstaan na het overlijden. Sinds het voorstel voor de omstreden donorwet in februari 2018 werd aangenomen, heeft een half miljoen mensen zijn of haar keuze laten registreren. Van alle provincies willen inwoners van Flevoland het minst vaak orgaandonor worden.

Volgens minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) is een half miljoen nieuwe registraties mooi, maar niet genoeg. Vanaf 1 juli volgend jaar wordt de donorwet van kracht. Dan wordt bij iedereen die zijn keuze niet heeft laten vastleggen, automatisch ervan uitgegaan dat hij of zij er geen bezwaar tegen heeft om donor te zijn.

Tot nu toe hebben zo’n 6,7 miljoenen volwassenen (44 procent) hun keuze laten registreren in het donorregister. Zo’n 3,8 miljoen van hen heeft geen bezwaar tegen donorschap, ruim 2,1 miljoen mensen willen geen donor zijn en ruim 750.000 mensen laat de keuze aan de familie.

Persoonlijke afweging

Komende week start een nieuwe landelijke campagne om mensen over te halen hun keuze vast te leggen. Dat kan op donorregister.nl. ,,1 juli 2020 komt steeds dichterbij’’, aldus Bruins. ,,Er zijn nu dagelijks situaties waarbij nabestaanden bij plotseling overlijden van een naaste niet weten of iemand organen wil afstaan. Of je wel of geen toestemming geeft, is een persoonlijke afweging. Maar het is wel belangrijk dat iedereen erover nadenkt en de keuze invult.’’

Uit de voorlopige registratiecijfers blijkt dat vrouwen iets vaker hun keuze vastleggen dan mannen (45 tegenover 39 procent). Mannen laten iets vaker vastleggen dat ze géén donor willen zijn (31 procent) dan vrouwen (29 procent). Ook blijken er regionaal verschillen te bestaan. Zo kiezen Brabanders het vaakst voor orgaandonatie (60 procent). Inwoners van Flevoland geven het minst vaak toestemming voor orgaandonatie (38 procent).