Megaproject verbreding Ring Utrecht prullenbak in, grote strop kabinet
De geplande verbreding van de ring rond Utrecht mag niet doorgaan. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter in ons land, heeft het megaproject in de prullenmand gegooid. Het kabinet is geschokt over het besluit. ,,Dit is een zware tegenvaller”, aldus verkeersminister Van Nieuwenhuizen.
Delen per e-mail
Enkele maanden geleden haalde de Raad van State een streep door de Nederlandse rekenmethode voor de uitstof van stikstof, op basis waarvan vergunningen werden verleend voor grote bouw- en infraprojecten. Hierdoor kwamen ook verkeersprojecten waarvan de besluitvorming nog niet is afgerond, zoals de aanleg van Lelystad Airport én de verbreding van Rijkswegen A12 en A27 (onder meer door landgoed Amelisweerd) op losse schroeven te staan.
Vandaag velde de bestuursrechter ook een definitief oordeel over die verbreding van de Ring bij Utrecht. De uitspraak is helder: de voorgenomen maatregelen leiden tot een toename van stikstofuitstoot op enkele natuurgebieden. Daarom kon een vergunning voor de verbreding nooit worden verleend via de afgeschoten regels voor stikstofuitstoot.
Enorme implicaties
De implicaties zijn enorm. De aanpak van A27 en A12 kost 1,2 miljard euro. De eerste verkennende werkzaamheden zijn al begonnen, zoals onderzoek naar de bodemgesteldheid rond de wegen. Het kabinet heeft de verbreding zelfs in het regeerakkoord staan als top-project, naast de verlengde A15, de A13-A16 en de Blankenburgverbinding.
Minister Van Nieuwenhuizen geeft in een reactie aan dat de vernietiging van het tracébesluit A27/A12 Ring Utrecht een fikse strop is. ,,Dit zorgt voor een flinke vertraging. Hoeveel is nu nog niet te zeggen. De uitspraak onderstreept hoe verstrekkend de consequenties zijn van het wegvallen van de Programma Aanpak Stikstof.”
De verbreding van de wegen bij Utrecht, volgens de bewindsvrouw ‘de draaischijf van ons wegennet’, is erg belangrijk voor de doorstroming van het drukke verkeer in Nederland, en voor de verbetering van de verkeersveiligheid op de Ring Utrecht.
Leefomgeving verbetert
Van Nieuwenhuizen: ,,Het project zorgt er ook voor dat de leefomgeving van de mensen die in de buurt van de wegen wonen verbetert: er zijn meer en hogere geluidsschermen voorzien en er komt een groene verbinding over de A27 waarmee de stad beter verbonden wordt met landgoed Amelisweerd. Daarnaast komt er in de omgeving meer bos en natuur terug dan wat voor de wegverbreding moet worden weggehaald.”
Inmiddels reageren milieuactiegroepen, GroenLinks in Utrecht en de Fietsersbond op sociale media enthousiast op de uitspraak. Gedeputeerde mobiliteit Arne Schaddelee (CU) twittert dat Utrecht nu nog meer aan de bak moet voor uitdagingen op het gebied van mobiliteit.
Niet helemaal van de baan
Het besluit van de Raad van State betekent overigens niet dat de verbreding van de A12 nu voor altijd van de baan is. De minister kan met een nieuw besluit, met andere onderbouwing komen. Daarbij kan zij geen beroep meer doen op de stikstofregeling. En tegen dat nieuwe besluit kunnen organisaties dan weer bezwaar aantekenen. Waarschijnlijk loopt het project zo jaren vertraging op.
Regeringspartij VVD is teleurgesteld. ,,Er is daar al zoveel vertraging ontstaan door protesten, ondanks dat we de files gaan aanpakken. We moeten nu echt door", zegt Kamerlid Remco Dijkstra. ,,Nederland mag niet stilstaan, dus er moet een oplossing komen. Daar kijken juristen nu naar en in september komt het kabinet met uitsluitsel. Eén ding weet ik zeker: het is onacceptabel dat een oplossing jaren op zich laat wachten, de mensen staan nu onnodig in de file.”
Verder in het nieuws
-
Coalitie en GroenLinks blokkeren debat over zwartgelakte stukken
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën hoeft voorlopig niet in de Kamer te verschijnen om uitleg te geven over de zwartgelakte dossiers die gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire hebben gekregen. Regeringspartijen VVD, CDA, D66, en ChristenUnie blokkeerden vanmiddag het verzoek om nog voor de kerst een debat te houden. Ook GroenLinks wil wachten. -
Krol (50Plus): Geef Kamer directe macht over inspecties
Inspecties die overal in Nederland controles uitvoeren, moeten hun bevindingen in de toekomst direct rapporteren aan de Tweede Kamer. Ook moet een groepje Kamerleden een overheidswaakhond kunnen opdragen om een bedrijf of instelling op misstanden te checken. -
Snel: ophef over zwartgelakte dossiers begrijpelijk
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën noemt de ophef over de zwartgelakte pagina's die de Belastingdienst naar slachtoffers van de toeslagenaffaire heeft gestuurd ‘begrijpelijk'. Desondanks houdt hij vol dat zijn ambtenaren de zwarte stift terecht ter hand hebben genomen. -
CDA en ChristenUnie: Geef Songfestivalvrijwilliger onkostenvergoeding
De vrijwilligers die de Nederlandse Publieke Omroep volgend jaar rond het Eurovisie Songfestival inzet, moeten een onkostenvergoeding krijgen. Dat vinden regeringspartijen CDA en ChristenUnie. Zij vinden het ‘niet uit te leggen’ dat die hun reiskosten zelf moeten betalen. -
Ongehoord Nederland boos: ‘Slob verandert spelregels’
De nieuwe omroep Ongehoord Nederland, die hoopt te worden toegelaten in het publieke bestel, is boos op minister Arie Slob (Media). Die geeft mogelijk nieuwe omroepen een jaar langer, dus tot 31 december 2020, de tijd om leden te werven. Maar Ongehoord Nederland vindt dat Slob ‘de spelregels’ heeft veranderd waardoor het ‘de nieuwe toetreders’ moeilijker wordt gemaakt.
-
Rutte: Geen vaste troonopvolger bij de VVD, ook Dijkhoff niet
Premier Mark Rutte ziet Klaas Dijkhoff niet per se als zijn opvolger als VVD-lijsttrekker. Er bestaat geen regel dat de fractievoorzitter automatisch ook leider wordt, herhaalt hij. Dijkhoff wordt vaak genoemd als kroonprins, maar zijn imago liep een deuk op door onder meer verkeerde declaraties en ophef over zijn wachtgeld. -
Oproep rechters: Geen verplichte celstraf na geweld tegen hulpverleners
Rechters vragen minister Ferd Grapperhaus (Justitie) ‘met klem’ af te zien van een nieuwe wet die het onmogelijk maakt alleen een taakstraf op te leggen bij geweld tegen hulpverleners. Ze begrijpen de wens voor extra vergelding, maar vinden dat de wet maatwerk in de weg staat. -
Middel tegen spierziekte SMA per 1 januari voor 7 jaar vergoed
Spinraza, een middel dat helpt bij de spierziekte SMA, komt per 1 januari 2020 voor een periode van zeven jaar voorwaardelijk in het basispakket voor álle patiënten die voor het medicijn in aanmerking komen.