In het tumult van de Turkse bombardementen ontsnapten honderden mensen uit een Syrisch kamp in de plaats Ain Issa.
Volledig scherm
In het tumult van de Turkse bombardementen ontsnapten honderden mensen uit een Syrisch kamp in de plaats Ain Issa. © AP

Minister Blok: Geen Nederlandse IS-strijders ontkomen uit kampen in Noord-Syrië

Er zijn ‘volgens onze informatie’ geen Nederlandse IS-strijders ontkomen uit kampen in Noord-Syrië door het Turkse militaire offensief, aldus Minister Blok van Buitenlandse Zaken. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers wil dat de Nederlandse overheid onderzoekt of, en hoe, Nederlandse IS'ers kunnen worden teruggehaald. De coalitie is hopeloos verdeeld over de zaak.

Door de Turkse inval in Noord-Syrië dreigen IS’ers die worden bewaakt in Koerdische kampen, te ontsnappen, benadrukt Segers. ,,Dat is een bedreiging voor onze veiligheid en de veiligheid in de regio.” Hij vindt dat alle opties moeten worden onderzocht, waaronder het ‘terughalen’ van IS’ers. Dat is aan minister Blok, die moet snel aan de slag.”

Ook D66-leider Rob Jetten wil er ‘alles aan doen om te kijken hoe we mensen gecontroleerd kunnen terughalen’. Volgens hem moet worden voorkomen dat IS’ers ‘uit de kampen ontsnappen en onder de radar terugkomen naar Europa om aanslagen te plegen’. Minister Blok is momenteel in Luxemburg waar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bespreken wat voor maatregelen mogelijk en haalbaar zijn als antwoord op de Turkse acties.

‘Ik sluit niks uit’

Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken.
Volledig scherm
Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken. © ANP

Blok zei ‘veel zorgen te hebben over de berichten en verschrikkelijke beelden’ uit het gebied. Hij zei te hopen dat de EU ‘een helder signaal’ afgeeft. ,,Ik sluit niks uit”. Een van de opties is een Europees wapenembargo. Verschillende landen, waaronder Nederland, hebben nationaal al besloten te stoppen met wapenleveranties aan Ankara. Voor Europese sancties is unanimiteit nodig. De lidstaten zitten nu niet op één lijn.

Blok zei veel overleg te hebben gepleegd met collega's de afgelopen dagen. Volgens de bewindsman ‘bevestigt’ het besluit van de Syrische regering om het leger naar het noorden van het land te sturen ‘hoe explosief de situatie is’. ,,Dit gebied is alleen gebaat bij stabiliteit en een politieke oplossing. Dit maakt het erger, allereerst voor de mensen daar maar mogelijk ook met een grotere uitstraling.”

Destabilisering

Ook de Duitse minister Heiko Maas noemde het gevaar van destabilisering van de regio en wees op het veiligheidsbelang van de EU. Hij zei dat het wel ‘van belang is met Turkije in dialoog te blijven’. De Franse minister Jean-Yves Le Drian sprak van een dreigende ‘humanitaire crisis’. Hij riep op tot een zware veroordeling van Turkije en een wapenembargo. Hij wil ook dat de Verenigde Staten een bijeenkomst organiseren van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië.