Volledig scherm
Volgens Haagse bronnen zou Jeroen Dijsselbloem de Nederlandse kandidaat zijn om Christine Lagarde op te volgen bij het IMF. Minister Hoekstra wil dat echter niet bevestigen. © AFP

Minister Hoekstra: nog één Nederlandse kandidaat voor opvolging Lagarde bij IMF

Het kabinet zet vol in op één Nederlandse kandidaat voor het directeurschap van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als opvolger van Christine Lagarde. Wie dat is wil minister Wopke Hoekstra (Financiën) niet bekendmaken, maar Haagse bronnen zeggen dat het om zijn voorganger Jeroen Dijsselbloem zou gaan. 

Hoekstra zei eerder deze week nog dat Nederland ‘een paar uitstekende kandidaten’ in huis heeft. Daarvan is er inmiddels dus nog één over. De baan van IMF-directeur komt vrij door de benoeming van de huidige baas Christine Lagarde tot president van de Europese Centrale Bank (ECB).

,,Ik wil er alles aan doen om de kaarten van degene die we hebben, en die ook echt goede kaarten lijkt te hebben, nog verder te verbeteren’’, aldus Hoekstra. ,,Maar ik kan daar niet verder over speculeren want daar vergroot ik de kansen van de Nederlandse kandidaat niet mee. En dat is nou juist wel de bedoeling.’’

  1. Oppositie blijft ontevreden over ‘getreuzel’ kabinet bij stikstofcrisis
    Stikstofdebat

    Oppositie blijft ontevreden over ‘getreuzel’ kabinet bij stikstof­cri­sis

    Te weinig en te laat. Of overbodige maatregelen voor een niet bestaand probleem. Over de redenering verschillen oppositiepartijen van mening, maar dat de stikstofmaatregelen niet deugen daar zijn ze het over eens. Dat bleek tijdens een debat over de stikstofcrisis en de stappen die het kabinet gisteren presenteerde. PVV-voorman Geert Wilders zegde het vertrouwen in de regering op, maar zijn motie van wantrouwen kreeg alleen steun van Forum voor Democratie.