Minister keurt stikstofberekening Lelystad Airport en Schiphol af
Lelystad Airport krijgt nog geen natuurvergunning om als uitwijkluchthaven van Schiphol dienst te mogen doen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedelkwaliteit heeft een aanvraag daarvoor afgewezen, omdat de berekeningen over de stikstofuitstoot niet klopten.
Dat bevestigen bronnen aan EenVandaag. Actiegroep SATL, die tegen de opening van Lelystad Airport is, claimde eind 2019 al dat de stikstofberekeningen van het vliegveld niet klopten.
Door de luchthaven was gerekend met een veel te hoge temperatuur van de uitstoot van vliegtuigen. Daardoor stijgen de uitlaatgassen op, vermengen ze zich en slaan ze over een veel groter oppervlak neer. Het resultaat: de hoeveelheid stikstof die in de natuur terechtkomt is op papier kleiner. Gunstig voor Lelystad Airport, want de berekende stikstofneerslag werd hierdoor zo laag dat er geen vergunning hoefde te worden aangevraagd, maar slechts een melding hoefde te worden gedaan.
Zulke meldingen worden door het ministerie van LNV gecontroleerd op juistheid en komen daarna in aanmerking voor legalisatie. Dat is nu onmogelijk voor Lelystad Airport door verkeerde stikstofberekeningen.
‘Frauduleuze melding’
Royal Schiphol Group, de eigenaar van luchthaven Lelystad, reageert verontwaardigd: ,,Het is absurd dat de overheid Lelystad Airport op een lijst met te legaliseren meldingen zet, vervolgens de regels aanpast en dan het vliegveld er af haalt.” De organisatie blijft benadrukken ‘te goeder trouw’ te hebben gehandeld. ,,We hebben de melding gedaan op basis van de destijds geldende voorgeschreven regels en rekenmodellen vanuit de Rijksoverheid.”
,,Dikke onzin”, vindt SATL-voorzitter Leon Adegeest. ,,Die hele luchthaven had nooit op de lijst mogen komen, het was een frauduleuze melding, die toen al niet klopte.” Volgens Adegeest heeft Lelystad Airport bewust geknoeid met rekenmethodes om de stikstofuitstoot in het eigen voordeel te manipuleren. ,,Ze wisten daar dat ze geen recht hadden op een melding als ze op de juiste manier zouden rekenen.” Daarover ligt nu een zaak bij het Openbaar Ministerie. ,,Ik verwacht dat we gelijk gaan krijgen”, aldus Adegeest.
Uitstel
Het nieuwe kabinet stelde het besluit over Lelystad Airport eind vorig jaar uit. Pas in 2022 zal Rutte IV een definitieve beslissing nemen over de opening van het vakantievliegveld in Flevoland. Dat bleek uit het coalitieakkoord dat medio december werd overhandigd aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp.
‘Er spelen rond de luchthaven diverse uitdagingen op het gebied van stikstof, (ultra)fijnstof, geluidsoverlast, leefomgevingskwaliteit, veiligheid en woningbouw’, staat in het coalitieakkoord. ‘Dit vraagt om een integrale oplossing die zekerheid en perspectief biedt voor zowel de hubfunctie van Schiphol als de omgeving van de luchthaven. Het kabinet zal hierover in 2022 besluiten en hierbij de opening van vliegveld Lelystad betrekken en hierbij ook de laagvliegroutes in ogenschouw nemen.’
Investeringen
Voorstanders stellen dat de vakantieluchthaven tot veel extra banen leidt. Royal Schiphol Group hoopt dat het kabinet snel een knoop doorhakt over de opening. ,,In lijn met het regeerakkoord, werken wij aan de ingebruikname van Lelystad Airport. De luchthaven is er klaar voor en wij willen de deuren openen zodra dat kan”, aldus woordvoerster Willemeike Koster.
Over de 32 miljoen euro die in de toekomst nog geïnvesteerd moet worden, zei het bedrijf vorige maand: ,,Dat zijn gedateerde cijfers uit 2014. Nieuwe cijfers delen we op dit moment niet. Zodra opening duidelijk wordt, beoordelen we dan wat de marktomstandigheden zijn en volgt er een aanbesteding.”
De afgelopen jaren is er voor ruim 200 miljoen euro geïnvesteerd in Lelystad Airport. Er kwam een nieuwe terminal, een grote parkeerplaats, de start- en landingsbaan werd verlengd en de verkeerstoren verhoogd. Een kant-en-klare luchthaven, gereed om van start te gaan als vakantievliegveld, zoals wethouder Elzakalai meent. ,,Er is nu al zoveel geld geïnvesteerd, meestal vinden politici het dan zonde om te laten schieten. Ik denk dat Lelystad Airport daarom wel open zal gaan”, zei economisch geograaf Felix Pot van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Schiphol
Er zijn grote problemen bij het toekennen van een natuurvergunning voor Schiphol. Om te voldoen aan de regels voor de huidige situatie, met jaarlijks maximaal 500.000 vluchten, zijn volgens ingewijden grote offers nodig: óf het aantal vluchten moet drastisch omlaag, of het aantal boeren in de omgeving.
Het kabinet dacht bij de groei van Schiphol en de opening van Lelystad Airport jarenlang weg te komen zonder zo’n natuurvergunning, die in kaart brengt hoe de activiteiten van de luchthaven bijdragen aan de uitstoot van schadelijke stoffen, waaronder stikstof. Actiegroepen die strijden tegen Lelystad haalden daar echter een streep door.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUMOnder politici7
Belastingdienst loopt leeg door bloeddorst na toeslagenaffaire
Herman Tjeenk Willink (81) neemt afscheid van de politiek. Hij moet constateren dat er over al zijn waarschuwingen ‘nooit een inhoudelijk debat heeft plaatsgevonden’. Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. -
Rutte vraagt weer geduld voor oplossen toeslagenaffaire: ‘De frustratie is dat dit tijd kost’
Nu het compenseren van de slachtoffers van de toeslagenaffaire hapert, richt de woede van de Tweede Kamer zich op premier Mark Rutte. Die vraagt andermaal om geduld. ,,Niemand wil dit een dag langer laten duren dan nodig.’’ -
GroenLinks ‘trekt lessen’ om verlies Senaatszetel door stemrel in vervolg te voorkomen
GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier ‘lessen uit trekken voor de toekomst’.
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
-
-
Met video
Kamer ondermijnt eigen zwaarste wapen: ‘Motie van wantrouwen is te makkelijk’
De motie van wantrouwen boezemt niemand nog angst in, en premier Mark Rutte al helemaal niet. Toch zien we er bij het Groningen-debat opnieuw meerdere voorbijkomen. Hoe kon het zware politieke wapen zo bot worden? -
Een spreidingswet voor asielzoekers wil (bijna) iedereen, maar niet déze spreidingswet
Bijna een jaar na de aankondiging sprak de Tweede Kamer voor het eerst over de spreidingswet die asielzoekers eerlijk over het land moet verdelen. In een gesprek met bestuurders en deskundigen was de boodschap duidelijk: er moet een wet komen, maar dan wel een betere.
27 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerwilma aalvanger
Andre Eggerding
Andre Eggerding
Elly Verrips
R. Veldhuis