Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. © ANP

Minister: Lelystad Airport openen ‘wordt moeilijk’

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zegt dat het ‘moeilijk’ wordt om Lelystad Airport te openen dit jaar. Tot dusver hield het kabinet wel vast aan dat plan.

De luchthaven had allang geopend moeten zijn, maar dat werd steeds verhinderd. Vorige maand maakte een rapport van de commissie-Remkes het nog ingewikkelder. Volgens dat rapport mag de luchtvaart in Nederland alleen nog maar groeien als de uitstoot van stikstof daalt.

De luchtvaart moet, net als andere sectoren, ‘op een evenwichtige manier’ bijdragen aan een oplossing voor de stikstofproblemen in ons land, oordeelde de commissie Remkes. Het advies is saillant, omdat het kabinet Schiphol juist wil laten groeien van 500.000 vliegbewegingen per jaar nu naar 540.000 bewegingen.

Daarnaast sprak Van Nieuwenhuizen recent nog de verwachting uit dat Lelystad Airport in de loop van dit jaar, waarschijnlijk in het najaar, open zou kunnen gaan. Maar die opening, net als de groei van Schiphol, zullen hoogstwaarschijnlijk zorgen voor een groei in de uitstoot.