Volledig scherm
Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. © ANP

Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.

Handelsovereenkomsten kunnen een enorm effectief middel zijn om verandering af te dwingen, constateert de D66-bewindsvrouw. ,,Je moet ook bereid zijn om ze in te zetten als drukmiddel, mits nodig. En dat moet je slim en strategisch doen. Dat hebben we bijvoorbeeld bij Myanmar al gedaan.”   

In de hele wereld is rumoer ontstaan over de hevige bosbranden in het Amazonegebied in Brazilië, ook wel ‘de longen van onze aarde’ genoemd. De regering onder leiding van de rechtse politicus Bolsonaro krijgt het verwijt niets te doen aan deze milieuramp in wording en die zelfs te bagatelliseren.  Meerdere landen willen nu het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Zuid-Amerika op losse schroeven zetten door het niet te ratificeren. 

Realistisch

Quote

Je moet bereid zijn om handelsbe­lan­gen in te zetten als drukmiddel, mits nodig

Minister Kaag (Buitenlandse handel)

Waarom doen wij zaken met zo‘n land? Kaag legt uit: ,,We hebben handelsbetrekkingen met heel veel landen en vaak zijn het niet landen die qua rechtsstaat, mensenrechten en sociaal en economisch welzijn op hetzelfde niveau zitten als Nederland. Daar moeten we realistisch in zijn.”

Duitsland en Noorwegen hebben recent de directe steunprogramma‘s voor bosbescherming in Brazilië bevroren, omdat de regering daar niet van zins is iets aan de ontbossing te doen. De Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel noemen de branden een internationale crisis en willen het er dit weekend over hebben op de G7-top.

Nederland geeft helemaal geen directe steun aan projecten ter bescherming van de bossen in Brazilië, zegt de minister hierover. ,,Wij ondersteunen alleen een aantal organisaties in het maatschappelijk middenveld die ter plekke met boeren werken. Dus het gaat om indirecte steun.”

Verder is Nederland betrokken bij investeringen via de Wereldbank. ,,Die zijn we nu aan het nagaan.” Ons land moet volgens Kaag bekijken hoe we ‘zoveel mogelijk druk kunnen uitoefenen om te zorgen dat we het gewenste resultaat, duurzaamheid en milieubescherming, weer hoog op de agenda krijgen’.