Nederland koopt met andere landen zeker honderd oude Leopard-tanks voor Oekraïne
Nederland koopt samen met Duitsland en Denemarken ‘ten minste’ honderd Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne. Verder zorgen ze voor de nodige munitie en reserveonderdelen. Ook wil Nederland de opleiding gaan verzorgen van Oekraïense tankbemanningen.
Dit type tank, dat eind jaren 80 op de markt kwam, wordt direct gekocht bij de Duitse industrie. Daar staan ze in de opslag, schrijven ministers Kajsa Ollongren (Defensie) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Voor het wapentuig naar Kiev kan worden gestuurd, moeten de verouderde tanks wel gemoderniseerd worden.
Hoeveel tanks er mogelijk nog meer worden geleverd naast deze honderd is daarom ‘afhankelijk van het revisieproces van de beschikbare tanks in voorraad bij de Duitse industrie', schrijven de ministers. Volgens de Duitsers worden tot de zomer 20 tot 25 tanks geleverd.
Het gaat om een ouder type tank dan de Leopard 2-tanks die door andere landen al aan Oekraïne werden toegezegd. Ook over het sturen van dit type tank voert minister Ollongren nog gesprekken met een groep landen. De levering van de Leopard 1-tanks staat daar los van, schrijft ze aan de Tweede Kamer.
Instructeurs
Defensie kan nog niet zeggen hoeveel geld er met de gezamenlijke aanschaf is gemoeid. ,,De details worden nog uitgewerkt", laat een woordvoerder weten. Naast de financiële bijdrage gaan Nederlandse instructeurs ook Oekraïense militairen trainen en opleiden om met de Leopard 1 te werken. Dat gebeurt niet in Oekraïne, maar in een ander land. Ook leveren de drie landen onderdelen en munitie voor de tank.
Ollongren noemt het leveren van gevechtstanks ‘van belang'. ,,Ik verwacht dat de gevechtshandelingen in de komende maanden intensiever worden. Rusland blijft doorgaan met mobilisatie en er zijn tekenen dat Rusland een nieuw offensief voorbereidt.” Met de tanks kunnen de Oekraïense strijdkrachten ‘het voortzettingsvermogen op peil te houden en haar positie op het slagveld verbeteren’.
Lang geleden
Nederland heeft zelf al jarenlang geen eigen tanks meer, de Leopard 2 A6 werden in 2011 afgestoten. De afgelopen jaren leasete de landmacht achttien tanks van dit type van Duitsland. Met de Leopard 1 A5 heeft de landmacht in het verleden ook gewerkt, maar dat is volgens een woordvoerder ‘wel lang geleden’. Het ligt daarom voor de hand dat de Nederlandse instructeurs vooral tactische lessen gaan geven.
Het samenwerkingsverband van Duitsland, Denemarken en Nederland wil graag dat andere landen zich ook aansluiten bij het tank-initiatief. België zou daar wel oren naar hebben.
Bekijk hier beelden van de nieuwe Leopard-tank, de Leopard 2:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
BBB komt toch uit op 17 zetels en wordt daarmee ruim de grootste
De BoerBurgerBeweging (BBB) komt toch uit op zeventien zetels in de Eerste Kamer en wordt daarmee ruim de grootste. De partij van Caroline van der Plas stond volgens de eerdere voorlopige prognose van de ANP Verkiezingsdienst eerst op zestien zetels. Maar na het tellen van vrijwel alle stemmen krijgt de nieuwkomer en grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen er nog een senaatszetel bij. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUMBBB1
Snelle groei partij kan ongelukken opleveren: ‘BBB zal niet zoals Forum na vier jaar weer zijn verdwenen’
De BBB moet héél veel zetels vullen in alle provincies en de Eerste Kamer. Bij andere partijen die zo snel groeiden, leidde dat al snel tot ongelukken. -
podcast
Niemand kan meer om ‘Sweet Caroline’ heen
Wat betekent de politieke aardverschuiving die BBB heeft veroorzaakt. ,,We zullen er iets mee moeten,’’ zegt premier Mark Rutte. Maar dat is een understatement: het kabinet komt onder grote druk te staan. En hoe zorgt Van der Plas dat er geen LPF-toestanden uitbreken?
-
Kamer: vervuilende bedrijven moeten verduurzaming zelf betalen
Bedrijven die relatief veel broeikasgassen uitstoten, moeten zelf meer investeren in verduurzaming. Het kabinet moet ze niet met extra subsidies helpen om hun achterstand op concurrenten in te halen, vinden zowel coalitie- als oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl. -
-
-
Oorlog Oekraïne
LIVE | ‘VS moet F16's leveren aan Oekraïne’, frontlinie blijft onveranderd
Russische president Vladimir Poetin heeft zondag gezegd dat hij de nucleaire capaciteiten van de NAVO zeer serieus neemt. Aan de westerse kant nemen de zorgen over eventuele wapenleveranties van China steeds meer toe. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog hieronder. -
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEric Moll
Arie van Oosten
A.G. de Jong