Volledig scherm
© ANP

Nieuw regeringstoestel in augustus de lucht in

Het nieuwe regeringsvliegtuig kan begin augustus zijn eerste officiële vlucht maken. Vliegtuigbouwer Boeing heeft een gloednieuwe Boeing 737 zakenjet, die de registratie PH-GOV (GOV staat voor regering) zal gaan dragen, vrijdag overgedragen aan Nederland. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Het toestel zou eigenlijk begin dit jaar al worden geleverd. Maar het is van binnen grondig verbouwd, en daarvoor moest de Europese luchtvaartautoriteit nog papieren verstrekken. Inclusief de verbouwing heeft het vliegtuig ongeveer 90 miljoen euro gekost.

Het nieuwe regeringstoestel wordt nu klaargemaakt voor gebruik. Belangstellenden kunnen de Boeing 6 juli komen bekijken op de vliegbasis Woensdrecht.

Nieuwe kist

Naar verluidt is de prijs voor de nieuwe kist na ‘zeer intensieve onderhandelingen’ tot stand gekomen. Eerder ging het kabinet uit van 50 tot 90 miljoen euro. Boeing heeft het Nederlandse Fokker Technologies te Papendrecht ingeschakeld als onderaannemer voor het interieur van het vliegtuig.

Die binnenkant is sober. ,,Uit kostenefficiëntie is gekozen voor een standaard interieur. Dit interieur is functioneel om te kunnen werken en te rusten. De CO2-uitstoot is circa 20 procent lager dan bij de KBX.” Dat is een Fokker 70, die in politieke kringen bekend staat als de ‘KBX’ (koningin Beatrix).

Het nieuwe regeringstoestel krijgt overigens dezelfde passagierscapaciteit als het huidige regeringstoestel, 24 personen. Daarnaast zal het toestel de overzeese koninkrijksdelen zonder tussenstop kunnen bereiken. De oude kist lukte dat niet.