Volledig scherm
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming © ANP

Nieuwe regeling schuldsanering voor levensvatbaar bedrijf

Bedrijven die op het punt staan failliet te gaan maar wel (gedeeltelijk) levensvatbaar zijn, kunnen straks een onderhands akkoord sluiten met hun schuldeisers en aandeelhouders om de schulden te saneren. De rechter kan het akkoord vervolgens goedkeuren. Minister Sander Dekker (rechtsbescherming) heeft vandaag een wetsvoorstel ingediend bij de Kamer dat dat mogelijk moet maken. 

Het voorstel houdt volgens Dekker de mogelijkheid open van een ‘dwangakkoord’ als uiterste redmiddel. ‘Het enkele feit dat er een effectieve en efficiënte regeling bestaat die leidt tot een snelle finale beslissing van de rechter, kan de noodzaak van een daadwerkelijke gang naar de rechter voorkomen’, aldus de minister in de toelichting bij het voorstel. ‘Met deze regeling kunnen bedrijven worden gered en kan hun toekomst worden veilig gesteld. Dit draagt ook bij aan behoud van werkgelegenheid.’

Via het akkoord worden alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders verbonden. Schuldeisers of aandeelhouders die niet hebben ingestemd, kunnen toch aan het akkoord worden gebonden als de besluitvorming over en de inhoud van het akkoord aan bepaalde eisen voldoet. Vandaar de term ‘dwangakkoord’. Een van de eisen is dat de schuldeisers en aandeelhouders in de gelegenheid moeten zijn geweest om hun zegje over het akkoord te doen via een stemming. Een rechter buigt zich uiteindelijk over de vraag of de overeenkomst ‘redelijk’ is en dus van kracht wordt. 

Regeling

Op dit moment ontbreekt een wettelijke regeling, waardoor een schuldsaneringsakkoord alleen mogelijk is als alle schuldeisers en aandeelhouders daarmee instemmen. Ligt er ook maar één dwars, dan gaat de deal niet door en kan de onderneming alsnog failliet gaan. De enige uitweg is dat de overige partijen een onevenredig deel van de herstructureringslasten voor hun rekening nemen. 

  1. Oppositie blijft ontevreden over ‘getreuzel’ kabinet bij stikstofcrisis
    Stikstofdebat

    Oppositie blijft ontevreden over ‘getreuzel’ kabinet bij stikstof­cri­sis

    Te weinig en te laat. Of overbodige maatregelen voor een niet bestaand probleem. Over de redenering verschillen oppositiepartijen van mening, maar dat de stikstofmaatregelen niet deugen daar zijn ze het over eens. Dat bleek tijdens een debat over de stikstofcrisis en de stappen die het kabinet gisteren presenteerde. PVV-voorman Geert Wilders zegde het vertrouwen in de regering op, maar zijn motie van wantrouwen kreeg alleen steun van Forum voor Democratie.