Nieuwe uitkoopregeling boeren volgens Van der Wal onzeker: ‘Er zijn wat vraagtekens bij staatssteun’
UpdateEen nieuwe uitkoopregeling die stoppende boeren ruimhartiger dient te vergoeden, dreigt mogelijk niet door te gaan. Mogelijk is er sprake van ongeoorloofde staatssteun.
,,Er zijn wat vraagtekens bij sommige dingen als het gaat om staatssteun en daarover zijn we nu in gesprek’’, erkent minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof na berichtgeving van NRC. De regeling voldoet mogelijk niet aan Europese regelgeving en zou daardoor een vorm van ongeoorloofde staatssteun zijn. In Den Haag is hierdoor discussie over de toekomst van de regeling. Als deze komt te vervallen, moet het kabinet op zoek naar een andere oplossing.
Dat is pijnlijk, want het vrijwillig uitkopen van boeren is juist een belangrijke pijler onder het huidige stikstofbeleid. Het uitkopen van boeren met een grote zak geld moet ervoor zorgen dat de uitstoot snel wordt teruggedrongen. Om de stikstofproblematiek op te lossen, heeft het kabinet 24,3 miljard euro beschikbaar, waarvan 7,5 miljard voor het uitkopen van boeren.
Volgens het ministerie van Natuur en Stikstof is het nog te vroeg om te stellen dat de uitkoopregeling in gevaar is. Een ambtelijk gesprek met de Europese Commissie is hierover reeds gevoerd, maar de minister moet zelf nog met de eurocommissaris om tafel.
Volgens het ministerie is het pijnpunt het zogenoemde ‘beroepsverbod’. ,,Een boer die wordt uitgekocht mag geen doorstart maken op een vervolglocatie’’, erkent de woordvoerder van Van der Wal. De VVD-bewindsvrouw tracht in Brussel voor elkaar te krijgen dat boeren wél ergens anders door kunnen boeren. ,,Stel je bent boer op de Veluwe en er zou wel ruimte zijn in Flevoland, waar je een super duurzaam bedrijf zou willen beginnen, daar wordt over gesproken’’, aldus haar zegsman.
‘Piekbelasters’
In maart van dit jaar kondigde minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) een ‘woest aantrekkelijke’ regeling aan die stoppende boeren ruimhartiger zou compenseren. Dit is de ‘Maatregel gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen nabij natuurgebieden tranche 2’, de MGA2. De regeling moet een reeds bestaande uitkoopregeling (MGO) vervangen, die de komende twee weken zou aflopen. Beide regelingen zijn gericht op het uitkopen van melk- en pluimveebedrijven en varkenshouderijen die veel stikstof uitstoten dicht bij kwetsbare natuurgebieden, ‘piekbelasters’ genoemd.
Volgens het ministerie wordt de regeling nu verlengd, omdat er nog vele tientallen bedrijven in gesprek zijn. ,,Als je met die bedrijven die gesprekken zou stoppen, dan moet je helemaal opnieuw beginnen’’, verklaart het ministerie. In Limburg gaat het om bijna veertig agrariërs waar nog mee wordt gesproken. In enkele andere provincies om tien à vijftien boerenbedrijven. Eerder leverden uitkoopregelingen ook al minder op dan gehoopt.
Bekijk onze video's over het stikstofprobleem in onderstaande playlist:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Hoekstra staat achter regeerakkoord én interview over stikstofdeadline: ‘Dat schuurt’
De Tweede Kamer keerde vandaag terug van reces voor een spoeddebat over de CDA-draai rond de stikstofdeadline. CDA-leider Hoekstra wil liever langer de tijd nemen om de doelen te halen, andere regeringspartijen houden wel vast aan de deadline. Het debat is afgerond, lees hieronder ons liveblog terug. -
Minister Van der Wal: ‘Ook Duitsland moet minder stikstof uitstoten’
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) wil met Duitsland ‘samenwerkende bindende afspraken’ maken om ook ‘aan die kant aan het reduceren van stikstofuitstoot te werken’. Dat zei de minister na afloop van drie werkbezoeken aan melkveehouders in de Duitse grensstreek. -
financiële crisis
Bevriende penningmeesters Jonge Socialisten staken mogelijk ruim een ton in eigen zak: aangifte dreigt
De Jonge Socialisten (JS), de jongerenafdeling van de PvdA, staat op de rand van de financiële afgrond door wanbeheer van twee bevriende penningmeesters. Inmiddels heeft partijvoorzitter Esther Mirjam Sent ingegrepen: de jongerenorganisatie is onder curatele gesteld en de PvdA heeft een deel van de schulden op zich genomen. -
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMVerkiezingen 2023
Partijen proberen kiezer voor zich te winnen met peperdure campagnes: ‘Verkiezingen nu niet eerlijk’
Landelijke partijen domineren de provinciale verkiezingen, met grote budgetten voor dure campagnes. Ook in Zuid-Holland is dit merkbaar, waar lokale politici pleiten voor veranderingen om het democratische speelveld weer ‘eerlijk’ te krijgen.
-
PREMIUMInterview
Staatssecretaris Hans Vijlbrief: ‘Groningse gaskraan weer open? Dat is gevaarlijk’
De koffer van Hans Vijlbrief staat klaar mocht hij na het enquêterapport over de gaswinning in Groningen het veld moeten ruimen. Ondanks de energiecrisis wil hij voorkomen dat een volgend kabinet de gaskraan weer opendraait. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerwilma aalvanger
H de Beste