Nieuwe wethouders zijn moeilijk te vinden: ‘Wordt gezien als vervelende baan’
Het is steeds lastiger mensen te vinden die wethouder willen worden. Dat stelt de Wethoudersvereniging. Met nog zo’n twee derde van de gemeenten die druk aan het formeren zijn is dat een groot probleem.
Nog nooit hebben zo veel gemeentes zo lang gedaan over de formatie van de colleges. Landelijke partijbureaus hebben geen harde cijfers, maar lokale politici waarschuwen: nieuwe wethouders zijn moeilijk te vinden.
Volgens Marcelle Hendrickx, voorzitter van de Wethoudersvereniging en zelf wethouder in Tilburg, hebben gemeenten last van een slecht imago. ,,Er wordt gedacht dat de politiek helemaal niet leuk is en het wethouderschap een vervelende baan.” Wat het vak ook niet aantrekkelijk maakt is de verruwing van de politiek. ,,Bedreigingen en intimidatie maken de mensen huiverig. Ik heb dat zelf ook meegemaakt, en ik kan me best voorstellen dat dat je weerhoudt.”
Zo'n 40 procent van de wethouders heeft last van verbale agressie of bedreigingen. Niet alleen van boze burgers, maar ook steeds vaker van de georganiseerde misdaad. Onlangs moest het kabinet miljoenen extra uittrekken voor de beveiliging van lokale bestuurders.
Het wethouderschap is een van de mooiste beroepen waarin je echt iets kan betekenen voor de gemeenschap
Uit onderzoek van ambtenaren- en bestuurdersblad Binnenlands Bestuur bleek dat in 2021 maar liefst 199 wethouders zijn gestopt. En dat is geen uitzondering. De afgelopen raadsperiode vertrokken er elk jaar zo'n tweehonderd wethouders, vaak na een conflict met de gemeenteraad. Gemeentebesturen moeten daardoor voortdurend op zoek naar vers bloed, maar de animo voor het gemeentebestuur blijft laag.
Teambuilding
De wethoudersvereniging maakt zich zorgen en ziet ook een taak voor de burgemeesters om het werk aantrekkelijker te maken. Hendrickx: ,,Teambuilding is niet vanzelfsprekend in de politiek, maar zou wel meer gedaan moeten worden. Als je in een goed team werkt, voel je je niet alleen veiliger, maar werk je ook nog eens beter.” Ook moet er gewerkt worden aan de beeldvorming. ,,Het wethouderschap is een van de mooiste beroepen waarin je echt iets kan betekenen voor de gemeenschap.”
Hendrickx denkt dat op deze manier ook meer vrouwen zich zullen melden om de post van wethouder te vervullen. Uit analyse van deze site bleek dat uit de 154 afgeronde coalitiegesprekken maar liefst 46 colleges kwamen rollen met uitsluitend mannelijke wethouders. ,,Treurig nieuws”, zegt de voorzitter. ,,Wij vrouwen moeten ook onze hand opsteken.” Ze denkt dat een betere werksfeer voor wethouders dat bevordert.
Luister ook naar onze politieke podcast Politiek Dichtbij:
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vrouwen aan de macht op Terschelling: ‘Was geen bewuste keuze’
In het nieuwe college van burgemeester en wethouders op Terschelling zitten alleen maar vrouwen. Een welkome afwisseling met de veelal door mannen gedomineerde lokale besturen, maar volgens wethouder Jeltje Hoekstra-Sikkema (VVD) geen vooropgezet plan. -
PREMIUMDiversiteit/met video
Kenners schrikken: nu al 46 colleges met alleen mannelijke wethouders
Van de 154 gemeenten waarin wethouders zijn voorgesteld aan de raad of reeds zijn benoemd, zijn er 46 met alleen mannelijke wethouders, zo toont een analyse van deze site aan. Van de in totaal 601 wethouders zijn er 164 vrouw. Dat komt neer op zo’n 27 procent. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Volt wil geen extra gas importeren: ‘Dan maar geen komkommers in de winter’
De partij Volt wil dat het kabinet stopt met het importeren van extra vloeibaar gas uit het buitenland en het weer harder laten draaien van de kolencentrales. In plaats daarvan moet Nederland per direct fors minder energie verbruiken. Ook als dat ten koste gaat van de industrie en de tuinders.
-
Forumleider Thierry Baudet hangt schorsing Kamer boven het hoofd
Acht Kamerfracties hebben een klacht ingediend tegen fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD). Als de klacht wordt overgenomen, kan de Forum-leider voor minimaal een maand worden geschorst. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
update/met video
Asielcrisis: ambitieuze plannen kabinet vragen ‘heel veel’ van gemeenten, geen garantie dat het lukt
Middenin de zomer vraagt het kabinet gemeenten om 7500 tijdelijke woningen te regelen voor asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben. Ook moeten er ruim 5600 nieuwe noodopvangplekken komen, 225 in elke veiligheidsregio in ons land.