Nog een Europese tegenvaller op komst: 1,1 miljard hogere afdracht
Naast ruim een miljard euro minder uit het Europese coronaherstelfonds dreigt nog een tegenvaller voor Nederland: de klimaatplannen van Eurocommissaris Frans Timmermans kunnen vanaf 2025 leiden tot opgeteld 1,1 miljard euro extra afdracht van Den Haag aan Brussel.
Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra aan de Tweede Kamer. De hogere afdracht hangt in de lucht nu de Europese Commissie het uitgavenplafond van de EU-begroting tussentijds met 23,7 miljard euro wil verhogen. Dit extra budget is nodig om een sociaal klimaatfonds op te kunnen tuigen dat burgers en kleine bedrijven moet compenseren voor stijgende lasten als gevolg van klimaatmaatregelen.
Als de Europese Commissie steun krijgt van de lidstaten, zal Nederland de komende jaren meer moeten afdragen aan de EU. Volgens Hoekstra gaat het om 100 miljoen euro in 2025, 500 miljoen in 2026 en nog eens 500 miljoen in 2027.
Nederland is volgens de minister ‘terughoudend’ om meer aan Brussel te moeten betalen vanwege het nieuwe fonds. Het artikel dat tussentijdse ophoging van de uitgavenplafonds mogelijk maakt, moet volgens Hoekstra ‘alleen in uitzonderlijke gevallen’ gebruikt worden. Ook zou er eerst moeten worden gekeken of er elders op de EU-begroting nog geld te vinden is dat aangewend kan worden om het fonds te vullen.
Nederland staat volgens Hoekstra niet alleen: een ‘groep lidstaten’ zou zich eveneens kritisch dan wel terughoudend opstellen.
Ook Kaag meldt tegenvaller
Eerder vandaag kwam ook minister van Financiën Sigrid Kaag al met een tegenvaller: Nederland krijgt ruim een miljard euro minder uit het coronaherstelfonds. Eerst werd nog gerekend op circa 6 miljard euro, maar omdat de Nederlandse economie beter draait dan verwacht kan Den Haag nog ‘slechts’ rekenen op 4,7 miljard.
Kaag wil zelf niet van een tegenvaller spreken. ,,Het belangrijkste nieuws is dat we het beter hebben gedaan dan we eerst hadden verwacht op economisch vlak. Dan is dit een gevolg. Je kan niet een subsidie krijgen als je het eigenlijk relatief goed hebt gedaan.”
Wel erkent de minister dat het kabinet gerekend had op 6 miljard euro, en daar ook al een bestemming voor had. ,,Nu is het iets minder.” Maar van bezuinigingen is ‘nog helemaal geen sprake’, zegt zij. ,,In het voorjaar kijken wij hoe we ervoor staan.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dreigementen rond eredoctoraat Timmermans vallen verkeerd: ‘Ga van je pensioen genieten’
Petities, dreigmails en talloze belletjes. Medewerkers van de TU Delft worden de afgelopen weken lastiggevallen door activisten die zich tegen de benoeming van eurocommissaris Frans Timmermans als eredoctor keren. Het is niet de eerste keer dat veelal gepensioneerde betweters zich met het werk van de TU rondom klimaatactie bemoeien. ,,De wetenschap is voor hen een gepasseerd station. Laat ons nu gewoon ons werk doen.” -
RIJKSVACCINATIEPROGRAMMA
Gratis griepprik voor mensen met longschade na covid, rotavaccin alleen tegen betaling
Na advies van de Gezondheidsraad kunnen ook mensen met longklachten na een corona-infectie, morbide obesitas en dementie voortaan een gratis griepprik krijgen. Het rotavaccin blijft alleen beschikbaar tegen betaling. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Commissie: 30 miljoen gebouwen isoleren in komende acht jaar
Brussel wil de komende acht jaar dwars door Europa meer dan 30 miljoen gebouwen isoleren, gemiddeld 15 procent van het totale bestand in elke lidstaat. Vanaf 2030 moeten alle nieuwe gebouwen uitstootvrij zijn; in 2050 alle gebouwen. -
PREMIUM15
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken?
-
D66-wet Voltooid Leven op de tocht na stevige kritiek Raad van State
De D66-wet voor een vrijwillig levenseinde voor 75-plussers staat op de tocht. Naar nu blijkt zijn de adviseurs van de Raad van State uiterst kritisch over het plan. Er zijn nog onvoldoende waarborgen ingebouwd die een overhaast levenseinde helpen voorkomen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
2
Minimumloon gaat volgend jaar al met 2,5 procent omhoog, vakbonden kritisch
Het kabinet gaat het minimumloon volgend jaar al verhogen. Dat is een jaar eerder dan gepland. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS. Door de hoge inflatie gaan de laagste inkomens er momenteel hard op achteruit.