Nog een Europese tegenvaller op komst: 1,1 miljard hogere afdracht
Naast ruim een miljard euro minder uit het Europese coronaherstelfonds dreigt nog een tegenvaller voor Nederland: de klimaatplannen van Eurocommissaris Frans Timmermans kunnen vanaf 2025 leiden tot opgeteld 1,1 miljard euro extra afdracht van Den Haag aan Brussel.
Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra aan de Tweede Kamer. De hogere afdracht hangt in de lucht nu de Europese Commissie het uitgavenplafond van de EU-begroting tussentijds met 23,7 miljard euro wil verhogen. Dit extra budget is nodig om een sociaal klimaatfonds op te kunnen tuigen dat burgers en kleine bedrijven moet compenseren voor stijgende lasten als gevolg van klimaatmaatregelen.
Als de Europese Commissie steun krijgt van de lidstaten, zal Nederland de komende jaren meer moeten afdragen aan de EU. Volgens Hoekstra gaat het om 100 miljoen euro in 2025, 500 miljoen in 2026 en nog eens 500 miljoen in 2027.
Nederland is volgens de minister ‘terughoudend’ om meer aan Brussel te moeten betalen vanwege het nieuwe fonds. Het artikel dat tussentijdse ophoging van de uitgavenplafonds mogelijk maakt, moet volgens Hoekstra ‘alleen in uitzonderlijke gevallen’ gebruikt worden. Ook zou er eerst moeten worden gekeken of er elders op de EU-begroting nog geld te vinden is dat aangewend kan worden om het fonds te vullen.
Nederland staat volgens Hoekstra niet alleen: een ‘groep lidstaten’ zou zich eveneens kritisch dan wel terughoudend opstellen.
Ook Kaag meldt tegenvaller
Eerder vandaag kwam ook minister van Financiën Sigrid Kaag al met een tegenvaller: Nederland krijgt ruim een miljard euro minder uit het coronaherstelfonds. Eerst werd nog gerekend op circa 6 miljard euro, maar omdat de Nederlandse economie beter draait dan verwacht kan Den Haag nog ‘slechts’ rekenen op 4,7 miljard.
Kaag wil zelf niet van een tegenvaller spreken. ,,Het belangrijkste nieuws is dat we het beter hebben gedaan dan we eerst hadden verwacht op economisch vlak. Dan is dit een gevolg. Je kan niet een subsidie krijgen als je het eigenlijk relatief goed hebt gedaan.”
Wel erkent de minister dat het kabinet gerekend had op 6 miljard euro, en daar ook al een bestemming voor had. ,,Nu is het iets minder.” Maar van bezuinigingen is ‘nog helemaal geen sprake’, zegt zij. ,,In het voorjaar kijken wij hoe we ervoor staan.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zelfs kind van 11 bedreigde Geert Wilders, PVV-leider vaker doelwit dan al zijn collega's samen
-
Immigratiedienst kan aantal asielaanvragen niet meer aan, wil ‘fundamenteel andere keuzes’
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan het hoge aantal asielaanvragen niet meer aan. Volgens de dienst zijn ‘fundamenteel andere keuzes’ in het migratiebeleid nodig. ‘De grens van wat de IND aankan, komt in zicht.’ -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
Met video's
Tijden zijn veranderd: zwijgen, dat doen politici niet meer
Jaren zwegen politici liever over bedreigingen aan hun adres. Maar dat is nu anders: ministers Sigrid Kaag en Hugo de Jonge erkennen openlijk dat ze zich weleens afvragen of hun baan het wel waard is.
-
Commissie: 30 miljoen gebouwen isoleren in komende acht jaar
-
-
-
PREMIUM
Dreigementen rond eredoctoraat Timmermans vallen verkeerd: ‘Ga van je pensioen genieten’
Petities, dreigmails en talloze belletjes. Medewerkers van de TU Delft worden de afgelopen weken lastiggevallen door activisten die zich tegen de benoeming van eurocommissaris Frans Timmermans als eredoctor keren. Het is niet de eerste keer dat veelal gepensioneerde betweters zich met het werk van de TU rondom klimaatactie bemoeien. ,,De wetenschap is voor hen een gepasseerd station. Laat ons nu gewoon ons werk doen.” -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.