Omikronmutant mogelijk al breder verspreid in Nederland: ‘Zorgwekkende variant’
VIDEOMet een quarantaineplicht en strenge controles hoopt het kabinet de nieuwe virusvariant buiten de deur te houden. De kans is echter reëel dat de omikronmutant al vaker voorkomt dan vastgesteld. En dat kan om zwaardere lockdownrestricties vragen.
Het is ‘zeker niet ondenkbaar’ dat er meer omikronbesmettingen zijn, meldde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) zondagmiddag tijdens een persmoment in Rotterdam. ,,Deze dertien zijn nu bevestigd. Maar het is denkbaar dat er meer gevallen zijn.”
Bij lang niet alle positieve testuitslagen wordt namelijk het ‘dna’ van het virus onderzocht, dus het kan zijn dat de mutant al breder verspreid is, erkent de minister. ,,Hij is nog niet teruggevonden in de wekelijkse steekproef van 1500, dus dat doet vermoeden dat-ie niet in groten getale aanwezig was. Maar we weten het niet zeker. Dat moeten we onderzoeken. We maken ons zorgen over deze variant, omdat hij besmettelijker lijkt.”
De Jonge kan ‘niet uitsluiten’ dat de opkomst van de nieuwe virusversie Nederland dwingt om nog hardere lockdownmaatregelen te nemen. Experts zijn bezorgd over de mutant die waarschijnlijk een flink hogere reproductiewaarde heeft dan de nu dominante deltaversie. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe gevaarlijk de variant werkelijk is als het gaat om ernstige ziekte en of bestaande vaccins nog even veel bescherming bieden.
Luister ook de podcast Politiek Dichtbij
Het RIVM roept alle reizigers die sinds maandag 22 november zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika, Botswana, Malawi, Lesotho, Swaziland, Namibië, Mozambique of Zimbabwe op zich te laten testen, óók als zij geen klachten hebben.
Het kabinet beraadt zich met EU-lidstaten op nadere restricties voor het vliegverkeer. Volgens De Jonge kan het land niet op slot: ,,Het is eigenlijk ondenkbaar dat je dit virus daadwerkelijk bij de grens kan tegenhouden. Je kunt de introductie vertragen, dat willen we, daarom nemen we maatregelen.” Maar helemaal tegenhouden ‘is onmogelijk in een open samenleving als Nederland, zo verbonden met het Europese continent’, stelt hij.
Vliegverkeer
Vrijdag legde het kabinet het vliegverkeer met Zuid-Afrika grotendeels stil om import van de variant te beteugelen. De aankomst op Schiphol van de twee laatste vluchten verliep volgens betrokkenen chaotisch. Uiteindelijk mocht een deel van de positief geteste passagiers gewoon naar huis in plaats van naar een quarantainehotel. ,,Zo rem je een virusvariant niet af”, reageerde D66-Kamerlid Jan Paternotte.
Volgens De Jonge kunnen mensen ook thuis in quarantaine: ,,De GGD deed het aanbod van een hotel op vrijdag, maar wie naar huis kan, kan ook daar veilig in quarantaine. Mensen moeten dat naleven, en honderd procent van de mensen uit deze gebieden wordt ook nagebeld, gemeenten gaan goed controleren.” Ook ‘aan de voordeur’, aldus De Jonge.
Er blijft beperkt vliegverkeer mogelijk uit de risicolanden: ,,Dan gaat het om repatriëring van mensen, dat moet doorgaan.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
4
Kinderen kunnen straks achternaam van twee ouders krijgen
Kinderen kunnen straks de twee achternamen van hun ouders dragen. Ouders kunnen bij de geboorte van hun kind nu al kiezen welke achternaam het wordt, maar straks mogen ze er ook voor kiezen om beide achternamen te geven en ook in welke volgorde. De gemaakte keuze geldt dan ook voor de kinderen die erna worden geboren. De gecombineerde geslachtsnaam wordt zonder koppelteken geschreven. -
2
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM6
Raakt D66 nóg een senaatszetel kwijt? Dat valt nog te bezien
Door een herstelde fout in Rotterdam raakte D66 opeens bijna 6000 stemmen kwijt. Met grote gevolgen: de democraten verliezen een zetel in de Staten van Zuid-Holland én in de Eerste Kamer. Of toch niet? -
Met poll47
Alexander Pechtold pleit voor afschaffen monarchie: ‘Moet eindigen na Willem-Alexander’
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de politiek zich moet wagen aan de discussie of Nederland nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
Kabinet roept ambtenaren op: verwijder apps als TikTok van werktelefoon
Het kabinet roept ambtenaren op om apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen. Dat is zojuist bekendgemaakt. -
Dit weten we tot nu toe over de 'zorgelijke’ omikronvariant van het coronavirus
Een nieuwe variant van het coronavirus, de omikronvariant, leidt momenteel tot nieuwe reisbeperkingen over de hele wereld. Minstens dertien Nederlanders zijn er ook al mee besmet, na een bezoek aan zuidelijk Afrika, waar de mutatie voor het eerst werd ontdekt. Dit is wat we tot nu toe weten over de omikronvariant.
24 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerWim Paalderman
sterre dag
Bob Buckmann
Joost Van Zutphen
Cora Kersten