OMT-berekening: één op tien heeft nu Britse coronavariant, maatregelen tot de lente
VIDEONederland zit mogelijk vast aan lockdown-maatregelen tot de lente of tot er genoeg mensen ingeënt zijn. Dat blijkt uit het nieuwe OMT-advies. De experts vinden dat extra actie nodig is nu de nieuwe Britse variant zich snel verspreidt en volgens prognoses in maart leidt tot een derde golf. Een avondklok of reisbeperkingen zijn nog opties.
Delen per e-mail
Welke extra ingrepen genomen moeten worden - gedacht wordt aan een avondklok, visiteverbod of reisbeperkingen rond de woonplaats - is nog onduidelijk. Dat deel van het OMT-advies is nog niet openbaar, ministers en burgemeesters vergaderen daar vandaag verder over. Bestaande maatregelen - als thuiswerken -strikter handhaven, kan ook helpen, weten deskundigen.
Vooral het straatverbod in avond en nacht ligt politiek gevoelig: coalitiepartij D66 is tegen, burgemeesters zijn kritisch, evenals veel oppositiepartijen. Op verzoek hebben de modelleurs van het RIVM berekend wat de effecten zijn van nieuwe maatregelen. Volgens eerder Brits onderzoek kan een strikte ‘blijf thuis, ontvang geen bezoek’-regel de R-waarde met tien tot vijftien procent naar beneden duwen.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Basisscholen en kinderopvangcentra zouden wel vanaf 8 februari open kunnen als het onderzoek in Lansingerland bevestigt dat kinderen vergelijkbare - en dus niet grotere - risico's lopen door de nieuwe variant, zoals eerste onderzoek al suggereert.
De verspreiding van de VK-variant lijkt niet onder controle
In het OMT-advies schrijft voorzitter Jaap van Dissel namens de groep epidemiologen en virologen dat momenteel naar schatting al ongeveer tien procent van de mensen de Britse variant heeft en dat dit percentage in februari kan oplopen tot boven de 50 procent: ,,Bij gelijkblijvende omstandigheden zal de huidige afname in aantal infecties, ziekenhuisopnames en ic-opnames in maart dan omslaan in een nieuwe toename.”
Het OMT is bezorgd en spreekt ‘van twee aparte epidemieën’: die met de oude variant, waarbij het aantal infecties rond de jaarwisseling al afnam, en een epidemie met de nieuwe Britse variant die ondanks lockdownmaatregelen tegelijkertijd toch kon groeien: ,,De verspreiding van de VK-variant lijkt niet onder controle en kan op termijn (vanaf april) voor verdere druk op de ziekenhuizen zorgen.” De reproductiewaarde van de nieuwe mutant zou circa dertig procent hoger liggen dan de R-waarde van de oude variant.
Dus is het zaak, schrijft het OMT, om de aantallen nu zo laag mogelijk te drukken zodat er ruimte komt om de nieuwe varianten onder controle te houden ‘tot we een gunstig seizoens-effect kunnen verwachten, een effect van groepsimmuniteit door doorgemaakte infecties en vaccinaties'.
Scholen open
Gisteren besloot het kabinet al dat basisscholen en kinderopvangcentra vanwege de nog altijd hoge besmettingscijfers en grote onzekerheid rond de nieuwe variant dicht moeten blijven tot 8 februari. Het OMT benadrukt dat dit advies niet is ingegeven door ‘een bijzonder risico’ dat kinderen zouden lopen vanwege de nieuwe varianten: Brits onderzoek toont aan dat kinderen geen extra gevaar lopen: ,,De variant spreidt sneller over de hele linie, niet alleen bij kinderen. En ook uit de laatste gegevens blijkt dat de kinderen milder ziek worden”, zei Van Dissel vorige week al. Onderzoek in hotspot Lansingerland bevestigt dat laatste, al moet daar nog wel duidelijk worden of kinderen ook even beperkt de infectie doorgeven als bij de bekende varianten: ,,Het grootschalig testen zal daar antwoorden op geven”, schrijft het OMT.
Als dan blijkt dat kinderen inderdaad geen bijzonder risico lopen, wil het kabinet het basisonderwijs en de kinderopvangcentra openen per 8 februari. Dat wordt uiterlijk 2 februari besloten, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) aan de Tweede Kamer.
(Artikel gaat verder na de grafiek)
Het kabinet vraagt werkgevers ‘met klem’ om rekening te houden met de situatie waarbij werk en zorg en onderwijs thuis gecombineerd moeten worden. Een eventueel betaald coronaverlof, zoals bijvoorbeeld GroenLinks bepleit, wordt deze week ‘met sociale partners’ verder verkend. ,,Het kabinet is bereid daar financieel aan bij te dragen.”
Om de onderwijsschade te beperken en in te halen, wordt gekeken of er geschoven kan worden met vakanties en of onderwijstijd uitgebreid moet worden. Daarover volgt nog overleg met onderwijskoepels, bonden en andere betrokkenen, schrijft De Jonge.
Bekijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De Jonge: Intense controle Tweede Kamer hielp aanpak corona niet
De frequentie van de controle door de Tweede Kamer op het coronabeleid van het kabinet is hoog en veeleisend. Of de strijd tegen de pandemie daarbij is gebaat, dat vraagt volksgezondheidminister Hugo de Jonge zich af in een interview met deze krant. -
PREMIUM
Voss: voor de zomer nog niet voldoende mensen gevaccineerd
NIJMEGEN - Het vaccineren tegen corona gaat niet snel genoeg om al deze lente van de coronamaatregelen af te komen. ,,Voor de zomer zijn er nog niet voldoende mensen gevaccineerd.’’ -
Coronavirus
TERUGLEZEN | VK overweegt geldbedrag bij positieve test, Israël vaccineert 224.000 mensen in één dag
De Britse autoriteiten overwegen mensen te gaan betalen als ze positief testen op het coronavirus. Het zou gaan om een bedrag van 500 pond (562 euro), berichten Britse media. Zo moeten burgers in Engeland worden aangemoedigd om zich te laten testen als ze klachten hebben. Dit blog is inmiddels afgesloten. -
Celstraffen van 4 tot 9 jaar na verscherpte wet over verkrachting
De aangescherpte wetgeving voor onvrijwillige seks en verkrachting leidt tot celstraffen van vier tot negen jaar. Dat staat in een wetsvoorstel dat justitieminister Ferd Grapperhaus voorbereidt en maandag in consultatie gaat, zodat deskundigen erop kunnen reageren. Ook seksuele intimidatie, op straat of op internet, wordt strafbaar. En daarvoor kan de politierechter straks een straf opleggen van maximaal drie maanden. -
Video3
Rutte: Als ik vertrek uit politiek, ga ik onderwijs in
Mark Rutte gaat, als zijn partij ‘wordt afgestraft’ bij de verkiezingen, het onderwijs in als leraar. ,,Ik geef al een paar uur in de week les, dat lijkt me leuk.”
-
PREMIUM
Elke campagne is er wel een debat dat peilingen op z’n kop zet, neem nou ‘Roemer met een rietje’
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: de meeste kiezers hebben nog geen idee wat ze gaan stemmen. -
PREMIUM
De loonkloof in het onderwijs gaapt nog steeds
De loonkloof tussen basisschoolleraren en hun collega’s op de middelbare school was hét onderwerp van de formatie in 2017. Maar het gat gaapt nog steeds. Welke partijen willen het dichten en helpt dat eigenlijk tegen het lerarentekort? -
Avondklok tot 30 maart, versoepelingen liggen moeilijk in Catshuis
De avondklok blijft in ieder geval de volle maand maart nog van kracht. Versoepelingen kunnen pas als de epidemologische situatie het toelaat. Het Catshuisoverleg dat zaterdag plaatsvond heeft niet geleid tot groen licht voor versoepelingen van het coronabeleid.