Onderzoek: Milieudiensten kampen met te weinig geld, kennis en onafhankelijkheid
De 29 omgevingsdiensten in ons land – verantwoordelijk voor toezicht en handhaving op milieugebied – kunnen hun werk nu niet goed doen. Door onder meer een te krap budget ontbreekt het aan de broodnodige kennis en specialisatie. Milieu en leefomgeving lijden daaronder, blijkt uit nieuw onderzoek.
Delen per e-mail
Om dit op te lossen moeten omgevingsdiensten onafhankelijker kunnen werken, stelt een adviescommissie onder voorzitterschap van Jozias van Aartsen. Ze moeten nu teveel hun oren laten hangen naar hun bazen, de gemeente- en provinciebesturen. De diensten hebben te weinig bevoegdheden en zijn deels niet goed opgewassen tegen de hoeveelheid en diversiteit aan taken.
Voorzitter Van Aartsen: ,,De commissie concludeert dat omgevingsdiensten hun werk niet goed genoeg kunnen doen. Dat leidt tot gezondheidsschade, economische schade en bestuurlijke schade. De omvang is niet goed te onderbouwen, omdat er niet systematisch onderzoek naar wordt gedaan, maar verschillende onderzoeken maken duidelijk dat de schade aanzienlijk is. Niet alleen financieel, maar ook bestuurlijk.”
De problemen worden volgens de commissie zichtbaar door incidenten, terwijl de onderliggende oorzaken structureel zijn. Zo is er onvoldoende toezicht op het functioneren van omgevingsdiensten. Het Rijk speelt bijvoorbeeld nauwelijks een rol bij het verbeteren van de prestaties. Ook moet er meer geld en capaciteit komen voor strafrechtelijke handhaving en vervolging en een kwaliteitsslag worden gemaakt.
Het moet echt beter. Voor een veilig en gezond milieu, nu en voor onze kinderen
Toezichthouder
De commissie ziet voor het toezicht een rol voor de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ,,Vanwege de maatschappelijke urgentie roept de adviescommissie de politiek op na de verkiezingen snel besluiten te nemen over de voorgestelde verbeteringen en die snel uit te voeren”, staat in het rapport.
Staatssecretaris Van Veldhoven stelt in een reactie: ,,De aanbevelingen zijn herkenbaar vanuit mijn ervaring van de voorbije jaren. Ik ben steeds op zoek geweest naar het verbeteren en versterken van het milieustelsel. Juist daarom heb ik ook opdracht gegeven voor dit rapport.”
De bewindsvrouw wil milieuproblemen in de toekomst vooraf voorkomen, in plaats van achteraf herstellen. ,,Het moet echt beter. Voor een veilig en gezond milieu, nu en voor onze kinderen.” Van Veldhoven zal alvast een begin maken met het vervolgtraject, zodat haar opvolger hier voortvarend mee aan de slag kan.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Vier miljard uit Groeifonds naar groene waterstof, onderwijs en doortrekken Noord/Zuidlijn
Tien projecten krijgen in totaal 4,1 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds. Het geld gaat onder meer naar groene waterstof, innovatief en toekomstbestendig onderwijs en het doortrekken van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Bijna 650 miljoen euro komt meteen beschikbaar, voor circa 3,5 miljard euro moet nog een extra onderbouwing worden gegeven. -
VIDEO
Na een negatieve sneltest naar museum of dierentuin? Dat kan deze maand
Met een negatief sneltestbewijs op zak kunnen Nederlanders nog deze maand naar dierentuinen, pretparken, musea, theaters of de Keukenhof. Bij wijze van uitzondering openen locaties verspreid over het hele land tijdens de lockdown een dag of een paar dagen hun deuren. Ook is publiek mondjesmaat welkom bij sportwedstrijden. -
PREMIUMOnder politici
De oorzaak van de formatiechaos ligt al vóór de mislukte verkenning
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: terugverlangen naar de koning in het kabinetsformatieproces. -
PREMIUM
Hoogleraar wil limiet aan giften voor politieke partijen: ‘Iedere stem is evenveel waard’
Stel een limiet aan de hoogte van giften aan politieke partijen. Die oproep doet politicoloog Ruud Koole van de Universiteit Leiden. Hij ziet een verband tussen de miljoenengift aan D66 en de forse verkiezingswinst van de partij. -
Verkenners Van Ark en Koolmees stoppen
De verkenners Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) hebben hun functie neergelegd. Nu de Tweede Kamer gisteren een motie aannam om een nieuwe informateur aan te stellen, beschouwen zijn hun werkzaamheden ‘per direct als beëindigd’.
-
Partijleiders mogen gespreksverslag inzien en goedkeuren voor openbaring in Kamer
Alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer krijgen de gelegenheid om de aantekeningen en concept-verslagen van hun eigen gesprek met de opgestapte verkenners eerst in te zien voordat ze openbaar worden gemaakt. -
Marijnissen (SP) roept partijen op duidelijkheid te verschaffen: ‘Wil je samenwerken met Rutte?’
SP-leider Lilian Marijnissen roept andere partijen om hom of kuit te geven: willen ze wel of niet met Mark Rutte om tafel? ,,De SP doet dat in elk geval niet, dat hebben we in het debat van donderdagnacht wel duidelijk gemaakt.” -
PREMIUM
Rutte blijft: deze drie redenen houden de premier in het Torentje
Wie dacht dat Rutte zou sneuvelen na zijn zoveelste loopje met de waarheid, is bedrogen uitgekomen. Waarom blijft hij aan? En: waarom kan hij toch niet helemaal gerust het paasweekeinde in?