Ook VVD en PvdA willen kijken naar bruikbaarheid mondkapjes, ook in buitenruimte
Update / videoDe oproep van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb om nog eens onderzoek te doen naar het nut van een mondkapjesplicht, oogst bijval in de Tweede Kamer. Tegelijk verdeelt het burgemeesters, anderen zijn namelijk tegen.
De 1,5 meter is sleets geworden
De Tweede Kamerfractie van de VVD, die van de PvdA en GroenLinks willen ook van het kabinet weten of er toch niet nog eens gekeken moet worden naar de bruikbaarheid van mondkapjes, ook in de buitenruimte.
,,Het meest maak ik mij zorgen over het feit dat de belangrijkste maatregel, die waar we het meest van verwachtten, de 1,5 meter, sleets is geworden’’, zei Aboutaleb gisteren, ook namens de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. ,,Voor heel veel mensen heeft die geen betekenis meer, en dat betekent dat we ons moeten beraden op what’s next.”
Verkennen
Het kabinet liet gisteren nog eens weten dat het gebruik van mondkapjes door burgers niet wordt overwogen. In de Tweede Kamer was tot dusver ook geen meerderheid voor zo’n plicht. Toch is coalitiepartij VVD nu minder terughoudend.
,,Ik begrijp de oproep, misschien is een bredere mondkapjesplicht een mogelijke oplossing", zegt Tweede Kamerlid Hayke Veldman Tegelijk ‘kleven er ook nadelen aan’, zegt hij wel. ,,Het is daarom goed om nadere verkenning te doen naar plussen en minnen van een mondkapjesplicht. Als het iets toevoegt dan moeten we dat doen, als het louter schijnveiligheid creëert dan moeten we het niet doen.”
Volgens ChristenUnie kan het ‘dragen van een mondkapje juist ook onvoorzichtig gedrag in de hand werken’. ,,Het is nog te vroeg om daarover te beslissen. We willen eerst afwachten of we met betere naleving van de geldende regels en grotere bereidheid om te testen het virus weer onder controle krijgen", zegt Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber. Ook het CDA blijft terughoudend. ,,Verplichting van mondkapjes is nu niet aan de orde”, aldus CDA-Tweede Kamerlid Joba van den Berg.
Luister ook naar de AD Nieuws Update over dit onderwerp:
Oppositiepartij SP wil een nieuw advies van het Outbreak Management Team (OMT) over het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte. ,,Dus het gebruik van mondkapjes is niet te handhaven, maar de 1,5 meter regel wel?’’, vraagt Kamerlid Maarten Hijink zich af. Het OMT adviseert het kabinet rond de aanpak van het coronavirus.
'Tweede golf’
Toch vindt de Haagse burgemeester Jan van Zanen dat er ‘meer nodig is’ om ‘een tweede golf van het coronavirus te voorkomen’. ,,Maar dat moet wel helpen. Advies van het RIVM en een landelijk kader lijken me wel behulpzaam.”
Van Zanen: ,,We zien het ontstaan van kleine brandhaardjes. In een dichtbevolkte stad en regio als de onze is het risico van besmetting sowieso groot. Tel daar de minder actieve naleving van coronamaatregelen - bewust maar vooral onbewust - door mensen bij op.”
Horeca
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staat positief tegenover een mogelijke mondkapjesplicht in de horeca. Dat zegt Dirk Beljaarts, directeur van KHN, tegen Hart van Nederland. De brancheorganisatie had een kort geding aangespannen tegen de overheid over de coronamaatregelen die gelden in de horeca. Er is geen uitspraak gedaan, want KHN gaat weer in gesprek met de Nederlandse overheid.
Kritiek
Tegelijk vindt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, ook de voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters dat een mondkapjesplicht juist onverstandig is. „Vanuit de uitvoerbaarheid zeg ik: dit gaat chaos opleveren. Dan gaat het bonnen regenen.”
Bovendien ziet hij het nut niet. „De kern van ons beleid is afstand houden. Dat voorkomt besmettingen. Met een mondkapje op, loop je het risico dat de anderhalve meter afstand niet meer wordt nageleefd”, zei Bruls in het radioprogramma Spraakmakers. „Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar dit is niet iets wat breed wordt gedeeld in burgemeestersland”, zei Bruls over de oproep van Aboutaleb.
Onderzoek
Het RIVM liet vanmorgen nog eens weten dat er ‘geen eenduidig wetenschappelijk bewijs is dat een mondkapje werkt’. Door mondkapjes in de openbare ruimte verplicht te stellen, zoals in andere landen in toenemende mate gebeurt, ‘geef je ook de verkeerde boodschap af’, aldus een woordvoerster. Het voorschrift om 1,5 meter afstand te houden tot anderen zou weleens aan belang kunnen inboeten, doordat mensen zich beschermd voelen door het mondkapje. Ze worden vaak ook niet goed gebruikt, voegt de woordvoerster eraan toe.
Tegelijk publiceerde de Universiteit van Utrecht vandaag een onderzoek dat het mondkapje op straat juist wel een voorwaarde is om het virus te kunnen bestrijden.
Kijk hier naar onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
video
Studie UMC Utrecht: 1,5 meter, handen wassen en mondkapjes stoppen corona
Als mensen 1,5 meter afstand houden, hun handen regelmatig wassen en mondkapjes dragen is dat voldoende om de coronapandemie in Nederland en andere westerse landen te bedwingen. Dat blijkt uit een studie van het UMC Utrecht. -
asielcrisis
Kabinet wil opvang vluchtelingen afdwingen in ruil voor ambtenaren en extra woningbouw
Het kabinet wil dat gemeenten de komende weken 7500 vluchtelingen een tijdelijke woning bieden. Daarnaast zou elke veiligheidsregio 225 extra opvangplekken moeten creëren. Op hun beurt krijgen de 25 veiligheidsregio’s allemaal dertig ambtenaren om een en ander te regelen en uit te voeren. Ook wil het kabinet 40 miljoen euro uittrekken voor de bouw van extra woningen. -
Kamer donderdag in debat over boerenrellen met Rutte en Yeşilgöz
De Tweede Kamer gaat morgenavond in debat met premier Mark Rutte en minister van Justitie Dilan Yeşilgöz over intimiderende en rellende boerenbetogers. GroenLinks en Partij voor de Dieren kregen een ruime meerderheid voor hun verzoek.
-
TERUGLEZEN | 'Spanje beheerst coronavirus en is veilig’
Spanje is veilig voor de Spanjaarden en veilig voor toeristen. Het coronavirus is er onder controle. Dit beklemtoonde de minister van Buitenlandse Zaken Arancha González Laya, nadat Groot-Brittannië het Zuid-Europese land plotseling van de lijst veilige landen had geschrapt. Lees hier het liveblog van zondag 26 juli terug. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Veel klachten bij Rover over mondkapjes in ov: bijna helft reizigers wil geen kapje op
Reizigersorganisatie Rover krijgt veel klachten over de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Het overgrote deel van de klachten komt van reizigers die zich tegen de mondkapjesplicht uitspreken. Maar er zijn ook steeds meer reizigers die vragen om betere handhaving.