Volledig scherm
© ANP

Opkomstpercentage heringedeeld Groningen fors lager

Het opkomstpercentage voor de nieuwe fusiegemeente Groningen, dat vanaf 1 januari samengaat met Haren en Ten Boer, is fors lager dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. 

In totaal konden vandaag 190.000 mensen uit de gemeente naar de stembus om hun voorkeur uit te spreken. Het opkomstpercentage is uitgekomen op 44,1 procent, veel lager dan bij de vorige verkiezingen in 2014. Toen lag het percentage voor Groningen op 54,5 procent, Haren op 75,5 procent en Ten Boer op 64,6 procent.

Om 21.00 uur gingen de stembureau’s dicht. Uiteindelijk bleek GroenLinks de grote winnaar. De partij krijgt elf zetels in de nieuwe gemeenteraad. De PvdA is als tweede geëindigd met zes zetels, op de voet gevolgd door D66 en de SP, allebei met vijf zetels. Voor D66 was het een avond van verlies, omdat de partij bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in zowel Groningen als Haren nog de grootste werd.

Verdelen

In de nieuwe fusiegemeente waren 45 zetels te verdelen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 werd D66 de grootste partij in Groningen en Haren, in Ten Boer was dat Algemeen Belang, gevolgd door het CDA.

Ook in Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude gingen weinig mensen naar de stembus. Het opkomstpercentage lag daar op 34,9 procent. Er mochten daar ruim 118.000 mensen hun stem uitbrengen. In totaal ging het om bijna 725.000 mensen die woensdag hun stem mochten uitbrengen, maar velen deden dat dus niet.