Oud-minister De Grave leidt onderzoek naar evacuatie Afghanistan niet na twijfel oppositie
Frank de Grave gaat geen leiding geven aan het onderzoek naar de evacuatie uit Afghanistan. Hij heeft dat laten weten nadat vandaag de hele oppositie een motie van de PvdA steunde waarin werd gevraagd om een andere voorzitter.
De VVD’er De Grave was eerder minister van Defensie en zijn benoeming speelt de schijn van partijdigheid in de kaart, vond de oppositie. De benoeming van De Grave had alleen de steun van de VVD, D66, CDA en ChristenUnie.
Het demissionaire kabinet bleef achter De Grave staan. Minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) zei vorige week in een Kamerdebat over de benoeming geen enkele twijfel te hebben aan de deskundigheid en onafhankelijkheid van de oud-bewindsman.
Niet te begrijpen
Minister Henk Kamp van Defensie noemde hem een ‘heel goede kandidaat’. Hij zei niet te begrijpen waarom de Kamer twijfelde over de benoeming. De Grave was minister van Defensie van augustus 1998 tot juli 2002. Hij is tegenwoordig lid van de Raad van State.
De ex-bewindsman schrijft aan Knapen en Kamp dat de stemming hem heeft doen nadenken over ‘de vraag of ik in het licht van de discussie die is ontstaan in staat zou kunnen zijn op een verantwoorde wijze invulling te geven aan mijn taak’. ,,Mijn conclusie is dat dit niet langer mogelijk is”, aldus De Grave. ,,Tot mijn spijt moet ik u daarom berichten dat ik mijn voorzitterschap van de genoemde commissie neerleg.”
Vertrek ‘onvermijdelijk’
De Kamer had gevraagd om een onderzoek naar de evacuatie uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel in augustus, die noodzakelijk werd nadat de Taliban Afghanistan hadden overgenomen. Veel partijen hadden kritiek op de gang van zaken. Er zou uit het kabinet weinig urgentie zijn getoond. Ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) stapten op om de kwestie nadat de Kamer hun optreden in de evacuatie had afgekeurd.
Volgens SP’er Jasper van Dijk was De Graves vertrek ‘onvermijdelijk’. Zijn aanstelling was van begin af aan omstreden. Nu op zoek naar een voorzitter mét draagvlak”, zegt hij op Twitter.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Wat zegt het geklungel rond Wiersma over de VVD?
-
PREMIUM3
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Kamer schaart zich achter verbod op tijdelijke huurcontracten, maar mét uitzonderingen
Er komt een verbod op tijdelijke huurcontracten. Maar op dat verbod komen wel een flink aantal uitzonderingen. -
4
Is er graaiflatie? Rutte betwijfelt het, bewijs ervoor ‘is dun’
Maken bedrijven misbruik van de hoge inflatie door prijzen daar bovenop nog iets extra te verhogen? Premier Mark Rutte betwijfelt het. De bewijzen hiervoor noemt hij ‘nogal dun’. -
COALITIE KAN KIEZEN
BBB weigert mee te doen aan ‘sprokkelen’ Senaatszetels, GroenLinks dumpt dissidente Volt-stemmer
De gehavende regeringscoalitie heeft straks nog maar 24 zetels in de Eerste Kamer, maar dat is wel genoeg om bij de linkse én rechtse oppositie te winkelen voor steun. Verkiezingswinnaar BBB wordt met afstand de grootste in de Senaat, bij GroenLinks ging het mis: een dissident Statenlid stemde op Volt, waardoor GL een Senaatszetel misgrijpt.
-
PREMIUM
D66-wethouder declareert 10.000 euro voor slaapplek: ‘Waarom betaal je niet zelf?’
Eindhoven -
-
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?