Premier Mark Rutte gisteren tijdens het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rond het coronavirus.
Volledig scherm
Premier Mark Rutte gisteren tijdens het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rond het coronavirus. © ANP/Bart Maat

Overleg Rutte met Spaanse en Italiaanse premier niet vandaag, nog geen datum gepland

De conference call tussen premier Mark Rutte en de premiers van Spanje en Italië gaat vandaag niet door. Het zou voorzitter Charles Michel van de Europese Raad nog niet zijn gelukt een moment in de agenda’s te vinden, laat een woordvoerder van Rutte weten. Het is niet bekend wanneer het telefonisch overleg wel doorgaat.

Rutte zei gisteren in het Kamerdebat over de aanpak van het coronavirus dat hij hoopte dat het vandaag zou zijn. ,,Ik hoop dat dat morgenochtend (donderdagochtend, red.) lukt, en anders zo snel mogelijk.” In het beraad wilde de premier de grote verontwaardiging over de Nederlandse opstelling bij de Europese economische aanpak van de crisis proberen weg te nemen.

Niet solidair

Landen als het hard door het coronavirus getroffen Italië en Spanje, maar ook Portugal, beschuldigden ons land ervan niet solidair te zijn. Die zuidelijke landen pleiten al langer voor de introductie van gezamenlijke schuldfinanciering via zogeheten eurobonds. Nederland, maar ook andere EU-landen, zien dit niet zitten.

Wel introduceerde Rutte gisteren het plan voor een medisch noodfonds. Minister Wopke Hoekstra van Financiën kondigde gisteravond aan dat Nederland daar, als gift, 1 miljard euro in wil storten.

Gif

In zijn gesprek met de Italiaanse premier Guiseppe Conte en de Spaanse premier Pedro Sánchez wilde hij ‘de kanalen schoonspuiten’ en het ‘gif uit de discussie halen’, zei Rutte gisteren in het debat. Hij erkende dat Nederland in eerdere overleggen ‘niet de juiste toon’ had gevonden. Ook Hoekstra zei dinsdag dat Nederland meer ‘empathie’ had moeten tonen.