Pechvliegtuig Defensie jaagt kabinet op kosten: vluchten afgezegd of omgeboekt
De zakenjet van Defensie, die wordt gebruikt door ministers en hoge generaals, is voortdurend stuk. Daardoor moesten de afgelopen maanden reizen worden afgezegd, omgeboekt naar lijnvluchten of werd een dure privéjet ingehuurd.
De Gulfstream IV van Defensie is een luxe zakenjet die is aangepast voor militair gebruik, met extra radio’s, navigatieapparatuur en een militaire crew. Daardoor kan het toestel ook vliegen naar missiegebieden of militaire bases. Ook bewindspersonen van andere ministeries kunnen een verzoek doen om met de Gulfstream te reizen, de kosten worden dan verrekend.
Maar het oude vliegtuig lijkt de laatste tijd vaker niet dan wel te vliegen. Zo zou minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken vorige week met de Gulfstream naar drie plekken in Roemenië vliegen – een luchtmachtbasis aan de oostkust van Roemenië, een Navo-basis in het midden van het land en hoofdstad Boekarest – een trip die niet mogelijk was met lijnvluchten.
Privéjet huren
De reis ging wel door, maar Hoekstra vloog niet met de Gulfstream. Die bleek kort voor vertrek stuk. In allerijl werd een privéjet ingehuurd, wat volgens een woordvoerder van het ministerie ‘enkele tienduizenden euro’s’ kost. ,,We brachten samen met de Franse minister van Buitenlandse Zaken een bezoek aan de troepen, afzeggen was diplomatiek gezien ook geen optie.”
Minister Kajsa Ollongren van Defensie moest begin januari haar geplande reis naar vier eilanden van het koninkrijk in de Cariben afzeggen omdat bij de Gulfstream kort voor vertrek een defect werd gevonden. Haar voorganger, Ank Bijleveld, strandde in 2019 bij eenzelfde reis op de Azoren. Pas drie dagen later kon ze terug met een vakantievlucht van TUI.
Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie), konden maandag ook niet met de Gulfstream naar Niger, zoals gepland. Zij kozen wel voor lijnvluchten, met tickets die de hele delegatie zeker duizenden euro’s kosten. Een binnenlandse vlucht in het Afrikaanse land werd door de Verenigde Naties geregeld; ook daar vliegt geen commerciële luchtvaartmaatschappij. De VN-vlucht kost ongeveer 14.000 euro, die kosten worden gedeeld door beide ministeries.
Vorig jaar werd er nog een half jaar lang groot onderhoud aan het toestel uitgevoerd in de Verenigde Staten. Een van de eerste geplande vluchten na terugkeer in Nederland werd meteen geschrapt. De Gulfstream moest Van der Burg na een meerdaagse conferentie in het Spaanse Cádiz ophalen, maar kort voor vertrek uit Nederland bleek het toestel te lekken.
Regeringstoestel
Het ministerie van Justitie en Veiligheid bekeek de optie om per auto naar Sevilla te reizen, per trein naar Madrid en vanaf de Spaanse hoofdstad met lijnvlucht naar Amsterdam. Maar het was dan de vraag of de staatssecretaris dan op tijd zou komen voor zijn debat de volgende ochtend. Uiteindelijk kon het regeringstoestel, de PH-GOV, hem en zijn delegatie ophalen.
Een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht erkent dat Defensie merkt dat de Gulfstream ‘ouder wordt’. Het toestel is 35 jaar oud, en werd in 1995 tweedehands gekocht. Sinds 1996 vliegt de luchtmacht met de jet. ,,Het is net als met een oldtimer die van buiten glimt, maar het af en toe niet doet.” Volgens hem staat de ‘luchtwaardigheid’ en veiligheid voorop. ,,Als een sensor kapot is, kan dat een reden zijn om niet te vliegen. Dat geldt ook voor een controlelampje dat niet meer uitgaat.”
Hij wijst erop dat de Gulfstream IV ‘niet voor niets’ binnenkort wordt vervangen door een nieuwe type, de Gulfstream 650 uit 2015. Dat toestel wordt nu voorzien van militaire aanpassingen en kan volgens de luchtmachtwoordvoerder ‘medio 2023’ gaan vliegen. ,,Tot die tijd gaan we door met deze kist.” De ‘oude’ Gulfstream wordt daarna verkocht.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBBB1
Snelle groei partij kan ongelukken opleveren: ‘BBB zal niet zoals Forum na vier jaar weer zijn verdwenen’
De BBB moet héél veel zetels vullen in alle provincies en de Eerste Kamer. Bij andere partijen die zo snel groeiden, leidde dat al snel tot ongelukken. -
Podcast Politiek dichtbij
Hoe de zwakke plek van Willem-Alexander het koningshuis bedreigt
Even iets anders dan de megawinst van BBB of de positie van CDA-leider Wopke Hoekstra. Vandaag in de podcast Politiek Dichtbij: waarom de populariteit van koning Willem-Alexander kelderde. -
CDA vanochtend in beraad over historisch slechte uitslag: ‘Dit wordt een tocht door de woestijn’
Het CDA is een van de grote verliezers van de verkiezingen, campagneleider Derk Boswijk noemt de uitslag beroerd: ,,Daar moet je niet omheen draaien.” Toch vertrouwt hij erop dat de partij de weg omhoog kan vinden: ,,Het wordt hard buffelen, een tocht door de woestijn”, zei het Tweede Kamerlid donderdagochtend in de Tweede Kamer. -
PREMIUM6
Raakt D66 nóg een senaatszetel kwijt? Dat valt nog te bezien
Door een herstelde fout in Rotterdam raakte D66 opeens bijna 6000 stemmen kwijt. Met grote gevolgen: de democraten verliezen een zetel in de Staten van Zuid-Holland én in de Eerste Kamer. Of toch niet? -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies.
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
-
-
4
Hoekstra nog niet uit de zorgen, dinsdag weer CDA-overleg
CDA-leider Wopke Hoekstra hoopte vrijdag de bal bij de coalitie te leggen, maar eigen partijbonzen zijn nog niet klaar met de historische klap die zijn partij kreeg. Dinsdag is er opnieuw topberaad bij het CDA; Hoekstra’s positie is daarbij onderwerp van gesprek. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer