Kiezers keren de SP steeds vaker de rug toe.
Volledig scherm
Kiezers keren de SP steeds vaker de rug toe. © anp

Peiling: SP halveert naar 7 zetels, VVD blijft veruit grootste partij

De SP zou halveren tot 7 zetels als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden plaatsvinden. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van I&O Research. De PVV daarentegen zit weer in de lift. 

De Socialistische Partij verliest 2 zetels ten opzichte van begin september. In vergelijking met de zomerperiode laat de partij van Geert Wilders juist een stijgende lijn zien: medio juli stond zij nog op 9 zetels, begin september waren dat er 13 en in de laatste maand stijgt de PVV door tot 15 (virtuele) zetels. 

De VVD blijft veruit de grootste partij. De liberalen zouden uitkomen op 30 zetels, wel 2 minder dan bij de vorige peiling anderhalve maand geleden. Daarna volgt een ‘peloton’ van redelijk stabiele middelgrote partijen: CDA (16), PvdA (16), GroenLinks (16).

Bij het bepalen van een voorkeur voor een partij vinden kiezers normen en waarden, gezondheidszorg en duurzaamheid, klimaat en milieu wederom de belangrijkste onderwerpen.

Ze zijn net als in eerdere maanden verdeeld over het kabinet-Rutte III. Er zijn evenveel tevreden als ontevreden kiezers (beiden 48 procent). VVD-kiezers zijn het positiefst over de huidige ploeg bewindslieden en hun beleid, Forum- en PVV-kiezers het negatiefst.