Het plan om de btw op groente en fruit te stoppen klonk sympathiek, maar blijkt erg lastig uit te voeren.
Volledig scherm
Het plan om de btw op groente en fruit te stoppen klonk sympathiek, maar blijkt erg lastig uit te voeren. © ANP

Plan voor 0 procent btw op groente en fruit bungelt: invoer is ingewikkeld, gezondheidswinst marginaal

Het kabinetsplan om geen btw meer te heffen op groenten en fruit dreigt te stranden. Na maandenlang onderzoek blijkt dat het juridisch toch te riskant is, praktisch moeilijk uitvoerbaar en amper te handhaven. Ook is het zeer de vraag of mensen wel gezonder gaan eten.

5 reacties

 • E. Wind

  2 maanden geleden
  btw verlagen betekent niet dat het goedkoper word hoor. De winst van bedrijven gaat er alleen maar van hoog. Leve de vvd
 • Jan Hoogeveen

  2 maanden geleden
  Dat de juridische duiding van groente en fruit lastig zou zijn, dat was van meet af aan al bekend. Wat me echter verbaasd, is dat de onderzoekers aangeven weinig gezondheidswinst te zien en daarom het 0-tarief afraden. Vreemd, de politiek is er immers altijd als de kippen bij om producten hoger te belasten, ook als er geen of maar marginale gezondheidswinst wordt geboekt. Hiermee wordt dus scherp aangetoond, dat belasting heffen belangrijker is dan fiscale stimulatie van de gezondheid.
 • Ed Noorman

  2 maanden geleden
  Dit nieuwe plan komt weer uit de toverhoed van D66'er Kaag. Als de BTW verhoogd moet worden kan het morgen ingevoerd worden.
 • Jan Janzen

  2 maanden geleden
  Jan Janzen Denk maar niet dat het er goedkoper van wordt in dit land
 • R.P. de Ruiter

  2 maanden geleden
  Als de BTW 1% verhoogd moet worden kan het morgen, maar naar beneden is te lastig. Gek hé. Ik ben bij mijn weten niet helderziende maar ik wist het van te voren.
 1. Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
  lezersvraag

  Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?

  Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.