Politiek worstelt met boerenprotest: ondanks intimidaties worden 'scherpe acties' toegejuicht
Na huisbezoeken en snelwegblokkades worstelen politieke partijen met de bejegening van protesterende boeren. De wet overtreden mag niet, toch is de sympathie voor de boer groot.
Tientallen demonstrerende boeren parkeerden hun tractoren dinsdag in een lange rij in de berm bij de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Ze sleepten ook twee koeien mee de stoep op. De boodschap van de boeren is simpel: de stikstofplannen moeten de prullenbak in, anders dreigt de helft van de veestapel te verdwijnen. Dus kon verantwoordelijk minister Christianne van der Wal (VVD) hier alvast ‘kiezen tussen Klaartje en Betsie’, de twee koeien. Daartoe liet de VVD-bewindsvrouw zich niet verleiden: ,,Zo simpel werkt het niet.’’ Volgens het kabinet krimpt een derde van de veestapel als de stikstofplannen doorgaan, niet de helft.
Iets later stemde binnen een meerderheid van de Tweede Kamer vóór de kabinetsplannen, al ging dat - anders dan buiten - gepaard met de vele nuances rond het stikstofdossier. Coalitie-Kamerleden hadden het over de kritische depositiewaarden, gebiedsgerichte aanpakken en provinciaal maatwerk.
Daar hebben veel boeren en hun politieke bondgenoten geen boodschap aan, lijkt het. Al zitten ook diverse leden van de ‘pro-boerencoalitie’ - PVV, Forum voor Democratie, JA21, Groep van Haga, SGP, BBB - in de maag met uitwassen tijdens de boerendemonstraties. Hoewel er veel maatschappelijk draagvlak is voor het sentiment onder gedupeerde boeren is het lijntje dun. Een flink deel van de Nederlanders verwerpt bijvoorbeeld de huisbezoeken bij ministers, ook snelwegblokkades die urenlange files veroorzaken schieten bij velen in het verkeerde keelgat.
Dat beseft ook de onbetwiste leider van de stikstofoppositie Caroline van der Plas. Tijdens een rookpauze bij de boerendemonstratie neemt ze afstand van de acties die burgers raken. ,,Ik zou het verschrikkelijk vinden als burgers door een snelwegblokkade niet naar het ziekenhuis kunnen, of als er geen voedsel in de supermarkt ligt. En mensen thuis opzoeken is intimiderend.”
Maar er schuilt iets dubbelzinnigs in de afkeur, als ze even later wel ‘scherpe acties’ toejuicht. ,,Kijk eens terug in de jaren 80 en 90, de acties waren toen veel harder. Dat is ook belangrijk: je moet gehoord en gezien worden. Je moet binnen de kaders van de wet blijven. Maar er gaan mensen over de rand, dat kun je niet voorkomen. Mensen willen gehoord worden.”
BBB profiteert van stikstofdiscussie
Van der Plas’ BBB profiteert electoraal overduidelijk van de stikstofdiscussie. Een grote groep van de huidige BBB-kiezers (42 procent) zegt vooral op die partij te stemmen uit protest tegen het kabinetsbeleid. BBB - nu één zetel in de Tweede Kamer - stijgt door naar 12 zetels en is daarmee het CDA (9 zetels) voorbij, blijkt uit de nieuwste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos. De partij van Caroline van der Plas haalt kiezers weg bij het CDA en de VVD. Maar het zijn vooral niet-stemmers die deze maand de weg naar de BBB weten te vinden.
Ook voor Van der Plas is het schipperen tussen sympathiseren en normeren. Gisterochtend riep ze de boeren nog op om niet de snelwegen te blokkeren, desnoods konden ze dan wel viaducten bezetten. Bij de SGP klonk al een vergelijkbare worsteling, naar aanleiding van de brute kap van honderd knotwilgen een dag eerder, door een boer in de Krimpenerwaard. De boer die de knotwilgen omhakte is ook SGP-raadslid, de buurt en natuurorganisaties reageerden furieus.
Maar SGP-stikstofwoordvoerder Roelof Bisschop was veel voorzichtiger en noemde het gistermiddag ‘niet mijn keuze’: ,,Wij gaan er niet over. Kijk: hij heeft niks illegaals gedaan, het waren zijn eigen bomen op zijn eigen terrein, er was geen kapvergunning nodig. Ík zou er zelf niet voor gekozen hebben, hijzelf zegt nu ook: als het geïnterpreteerd zou worden als het slopen van de natuur, zou ik het niet gedaan hebben.”
Liever zien Bisschop en Van der Plas ‘scherpe en ludieke acties’ zoals een dag eerder in Winterswijk, waar boeren een stuk natuurgebied tot ‘Duitsland’ verklaarden, waardoor de strenge Nederlandse stikstofregels niet van kracht zouden zijn. ,,Leuk, met zo’n grenshokje erbij”, zegt Bisschop.
Bij coalitiepartijen hopen betrokkenen vooral dat de stikstofgeest weer in de fles gaat. CDA en VVD verwachten dat de grote zak geld van 25 miljard euro en maatwerk de boel weer tot bedaren brengen. Zalvend klinkt het in de coalitie: ‘dat is zo’n groot bedrag dat we daar best uit moeten komen’. ‘Er moet wat rust en tijd komen’, luidt de bezweringsformule bij een coalitiebron.
Kijk hier onze video's over de boerenprotesten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
OM vervolgt Volt-leden niet voor smaad en laster in kwestie-Gündogan
Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte van Nilüfer Gündogan geseponeerd. Het Kamerlid betichtte haar voormalige partij Volt en een aantal partijleden van smaad en laster. Volgens het OM dient Gündogan, die begin dit jaar uit de fractie van Volt werd gezet, ‘een andere weg dan de strafrechtelijke weg’ te bewandelen. -
PREMIUMUpdate
Boze boer Floor kapte 100 gezonde knotwilgen uit protest en krijgt nu buurt achter zich aan
Het omzagen van zo’n honderd knotwilgen in de Krimpenerwaard als boerenprotest tegen het stikstofbeleid is bij velen volstrekt verkeerd gevallen. Omwonenden gaan aangifte doen en lokale politieke partij Pro Krimpenerwaard vindt dat boer Floor de Jong moet opstappen als SGP-raadslid. -
met video
Rutte: Intimiderend boerenprotest en gevaarlijke situaties zijn onacceptabel
Premier Mark Rutte noemt het ‘onacceptabel’ als bij boerenprotesten gevaarlijke situaties ontstaan of politici worden geïntimideerd. ,,Je gaat geen mest uitrijden op de snelweg. Dat is ver over alle grenzen heen, dan gaan we optreden.” -
Werkgevers willen coronatoegangsbewijs wel als optie: ‘Als laatste redmiddel’
De omstreden coronapas moet terug in de juridische gereedschapskist van het kabinet, vinden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. Ook de cultuursector ziet heil in de QR-code als laatste redmiddel mocht het coronavirus toch nog heftig opleven.
-
PREMIUMinterview landbouwminister
De boerenwereld op de kop: ‘Nederland gaat er anders uitzien’
Het Nederlandse landschap zal de komende jaren ingrijpend veranderen. En iedereen moet daar aan bijdragen, zegt landbouwminister Henk Staghouwer. ,,Als boeren de impact van stikstof blijven ontkennen, hebben we een groot probleem.’’ -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.