Volledig scherm
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt beet zich vast in het onderzoek naar de rechtsstaat op Malta en de moord op een lokale journalist. © ANP/Bart Maat

Regering Malta ontslaat adviseur die Wikipedia-pagina van CDA’er Omtzigt manipuleerde

De Maltese regering heeft een adviseur ontslagen die in oktober vorig jaar de Wikipedia-pagina van Pieter Omtzigt bewerkte met valse informatie. De man schreef dat het CDA-Kamerlid zou hebben betaald om nepnieuws te laten verspreiden.

Kort nadat het lemma bewerkt werd, was al duidelijk dat het was gebeurd met een IP-adres afkomstig van een computer op een ministerie in de eilandstaat. Nieuwssite Malta Today schrijft vandaag dat de net aangestelde minister van Onderwijs alle klussen van de adviseur per direct heeft beëindigd, nadat uit een technische analyse bleek dat hij valse informatie had toegevoegd aan Omtzigts Wikipedia-pagina.

Omzigt deed namens de Raad van Europa onderzoek naar de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia en de rechtstaat op Malta. Toen de Wikipedia-pagina eenmaal was aangepast, werd de foutieve informatie die op de internetencyclopedie stond gebruikt door de Maltese regering als ‘bewijs’ van Omtzigts onbetrouwbaarheid.

Snoeihard rapport

,,Het was duidelijk bedoeld om mijn snoeiharde rapport over de rechtstaat en de problemen bij het onderzoek naar de moord op Galizia onderuit te halen. De premier zegde zelfs publiekelijk het vertrouwen in mij op.” Omzigt vraagt zich nog wel af of de nu ontslagen adviseur in opdracht van de regering handelde.

Hij werd tijdens zijn onderzoek voortdurend tegengewerkt en had te maken met bedreigingen. Het CDA-Kamerlid concludeerde uiteindelijk dat diverse hooggeplaatste Maltese functionarissen betrokken waren bij de moord op de journalist en schetste een beeld van een dwergstaat waar corruptie en vriendjespolitiek welig tierden. De Maltese premier kondigde daarop zijn vertrek aan. Diens beste vriend zou het meesterbrein achter de moord op Galizia zijn.